utorak, 30. siječnja 2018.

Sudac Kolakušić: Ispitivanje porijekla imovine prvi korak prema zdravom društvu + KOMENTAR!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "antikorupcija.hr", 09.01.2018

http://antikorupcija.hr/sudac-kolakusic-ispitivanje-porijekla-imovine-prvi-korak-prema-zdravom-drustvu/

"Trebaju li biti procesuirani tvorci koruptivnih zakona – Ovršnog zakona i zakona koji je omogućio pljačku kroz predstečajne zakone?

Hrvatski sabor izglasava tisuće propisa sa stotinama tisuća odredbi i uistinu nije realno očekivati da zastupnici, kao i članovi Vlade, imaju sva potrebna stručna znanja iz svih područja prava. Logično je da poklone vjeru činjenici da je ovlašteni predlagatelj zakona dobro pripremio propis u suradnji sa strukom. Predstečajni zakon je dva puta mijenjan uredbama Vlade, dok Sabor nije zasjedao i upravo tim izmjenama počinjene su kardinalne pogreške u Zakonu. U dosadašnjoj zakonodavnoj proceduri učestalo se zanemaruju mišljenja stručne javnosti, odnosno osnivaju se radne skupine radi pro forme javnosti postupka, a ne iz stvarne volje da propis bude što kvalitetniji i da se uvaže mišljenja struke, prvenstveno sudova koji zasigurno temeljem iskustva vrlo dobro znaju kako će se pojedini propis reflektirati u stvarnom životu i koje će biti njegove posljedice. Takvi zakoni u budućnosti više ne bi smjeli ugledati svjetlo dana, radi čega moramo u potpunosti demokratizirati proceduru predlaganja zakona.

Mogu li po hrvatskom zakonodavstvu odgovarati ljudi koji su osmislili zakone koji neskriveno pogoduju manjini da pljačka većinu, odnosno što mislite treba li se uvesti zakon po kojem bi to bilo moguće?

Mislim da imamo premalo krumpira i udruga u kojima bi se mogla odrađivati izrečena kazna društveno korisnog rada pa smatram da to i nije najbolji put. Živimo u vremenima u kojima nisu svi jednaki pred zakonom, u kojima je pojedincima dopušteno sve, dok drugi ostaju bez imovine zbog par kuna duga.

Što drugo učiniti da se spriječi pljačka i uništavanje države ‘po zakonu’?

Potrebno je stvoriti uvjete da društvo počne djelovati kao usklađena cjelina u kojoj svi preuzimamo dio odgovornosti, kako vlast, tako i građani. Nije dovoljno jednom u nekoliko godina izaći na izbore i onda spavati do slijedećih izbora, potrebno je svakodnevno zahtijevati da vlast služi interesima građana. Ukoliko želimo bolje i pravednije društvo moramo poduzeti sve što je u našoj mogućnosti.

 Za istinski početak reforme društva nužno je napokon početi primjenjivati Zakon o porezu na dohodak, koji daje ovlast ispitivanja porijekla imovine koji je najefikasnije sredstvo za povrat sredstava u državni proračun i oduzimanje nezakonito stečene imovine. Porezni zakoni i postupci su u svim razvijenim državama važniji od Kaznenog zakonodavstva. Porezni postupak je brz jer u njemu porezni obveznik mora dokazati iz kojih sredstava je pribavljena imovina za razliku od kaznenog postupka koji iznimno skup i dugotrajan, u kojem državno odvjetništvo mora dokazati da je netko primio mito, a što je vrlo često gotovo nemoguće. Dovesti korupciju i pogodovanje u normalnije okvire je znatno brže i lakše kroz primjenu poreznih propisa nego kroz kazneno zakonodavstvo, odnosno, ako se ne dopusti uživanje u plodovima nezakonitog postupanja, onda će takvih postupanja biti sve manje i manje."

 KOMENTAR:


Ovaj komentar pisem kao clan Glavnig odbora politickog pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI".

Tema o kojoj u ovom clanku govori sudac Kolakusic je poptpuno jasne te rijesena Zakonom o kazneom postupku (ZKP) i Ustavom Republike Hrvatske. 

Hrvatski Ustav kaze, citiram:

Članak 31.

(4) Ne zastarijevaju kaznena djela ratnog profiterstva, kao ni kaznena djela iz procesa pretvorbe i privatizacije, počinjena u vrijeme Domovinskog rata i mirne reintegracije, ratnog stanja i neposredne ugroženosti neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države, propisana zakonom, ili ona koja ne zastarijevaju prema međunarodnom pravu. Imovinska korist, ostvarena tim djelima ili povezana s njima, oduzet će se.

Iz clanka 31, stavka  4 potpuno je jasno da je zakonski regulirano kazneno djelo stjecanja protupravne imovine i da nije problem zakon vec istrazni organi (MUP, USKOK, DORH) koji su duzni ako postoji osnovana sumnja podnijeti kaznenu prijavu protiv pocinitelja kaznenog djela. U drugom stupnju dolaze sudci koji su duzni na osnovu prikupljenih dokaza donijeti pravomocnu presudu te u skladu s Ustavom Republike Hrvatske oduzeti protupravno stecenu imovinu. To je jasno svakome, za to ne treba imat zavrsen fakultet ili biti strucnjak iz ustavnog prava.

Zasto se u Domovini Hrvatskoj ne procesuiraju gore navedena kaznena djela? 

Mozda je o toj tocci sudac Kolakusic trebao reci koju rijec vise, jer je ona kljuc problema.

Politicki pokret Zauvijek Vjerni Domovini u svom programu o gore opisanoj temi kaze slijedece, citiram:

"1C. Hrvatski sudci moraju potpisati "DOMOVINSKU ZAKLETVU" pod materijalno-krivičnom odgovornošću! Po njoj mogu suditi jedino u ime Hrvatskog naroda!"

Drugim rijecima, nakon potpisane Domovinske zakletve imunitet koji danas sudca stiti za pocinjena kaznena djela za koja se propisuje kazna zatvora do 5 godina postaje bespravaomocan. Sudac pocinioc kaznenog djela nece moci vise suditi, te ce odgovarati kao svaki drugi gradjanin za pocinjenje takovih djela.


Nefunkcioniranje sadasnje Hrvatske vlade pokazuju slijedeci primjeri:

1) Obratio sam se u ime Glavnog odbora naseg Politickog Pokreta ministru financija Maricu sa "PRIJEDLOGOM za njegovu ostavku". Do danas ministar Maric na prijedlog nije odgovorio i ako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, citiram:

Članak 46.

Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor.


Vise o prijedlogu za ostavku pod:


2) Nakon nedavna dva pokusaja silovanja Hrvatica u Zagrebu od strane stranih drzavljana koji uzivaju politicki azil u Domovini Hrvatskoj obratio sam se ministru policije gospodinu Bozinovicu sa zamolbom da "da televizijsku izjavu" za javnost te na taj nacin svojim autoritetom poveca nivo sigurnosti za djevojke i zene u Hrvatskoj. Do danas to nije ucinio. Takodjer mi nije odgovorio na moje pismo iako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, clanak 46.

Prvo pismo:



Drugo pismo:


3) Pismo ministrici dr.sc.Dalić - Žalba protiv Tržišne inspekcije Ministarstva Gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske!


Gospodin Plenkovic nije niti u jednom od gore navedena tri slucaja reagirao i pozvao spomenute ministre na odgovornost.
Pismo Puckoj pravobraniteljici gospodji Vidovic:


Premijer Plenkovic je pokazao da nema kontrolu nad svojim ministrima, da ne moze ili ne zeli  zastititi Domovinu Hrvatsku od pozara, Hrvatice od pokusaja silovanja te nasu Domovinu od zloupotreba drzavnih-financijskih sredstava i privrednog kriminaliteta..

S obzirom na gore cetiri navedene tocke Politicki Pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI dao je prijedlog parlamentarnoj opoziciji za "pokretanje pitanja povjerenja premijeru Plenkovicu i cijelokupnoj Hrvatskoj Vladi"!

12.09.2017 poslano je pismo parlamentarnoj opoziciji
  



SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Politickog Pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Politickog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

P.S. Prvi puta je Politicki Pokret Zauvijek Vjerni Domovini objavio 2014. godine svoj socijalno ekonomski program za razvoj Domovine Hrvatske na BLOGU www.drazenkatic.blogspot.de  


Nema komentara:

Objavi komentar