subota, 24. rujna 2022.

DUGA RESA MOŽE BOLJE - Zašto grad Duga Resa uništava vlastitu kulturnu baštinu?

Gospodin Kolić u svome odlično koncipiranom članku objavljenom u Facebooku, 22.09.2022 jasno definira što Duga Resa može, a što je Grad do sada postigao. Njegov akcent na "Kulturnu baštinu grada" pogađa bit problema.
 
Cijeli članak gospodina Kolića možete pogledati pod slijedećim linkom:
 
 https://www.facebook.com/cupko.zg.1
 
Gospodin Kolić svoj članak završava riječima: "Najgore od svega je to što kod najodgovornijih nema ni volje ni vizije...."!
Taj završetak njegovog članka  jasno ukazuje gdje leži uzrok problema. Taj uzrok ima ime i prezime, a to je "Gradsko vijeće" grada Duge Rese koje nema volju, viziju, znanje, ni entuzijazam bez kojeg se ne može voditi uspješna lokalna politika.

Grad Duga Resa pod vodstvom komunističkih stranaka HSSa-SDPa, nije uskočio u vlak zapadne demokracije i tržišnog natjecanja. Te dvije stranke žive još danas u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj na tekovinama "bratstva i jedinstva". "Njihov moto je: Ne možeš me toliko malo platiti, koliko ja mogu malo raditi", "Kako volim ovaj režim, pare idu, a ja ležim", ...itd.

Ova gradska vlast je pokazala da nije sposobna voditi gad Dugu Resu. Nepotizam, političko kadroviranje, populizam, nesposobnost, lijenost, arogancija i besramnost su obilježja dugoreškog HSS-SDPa.
 
HSS-SDP mogu do 2025. godine mrcvariti ovaj grad i građane i onda izgubiti na lokalnim izborima. 
Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI  apelira na nezavisne gradske vijećnike i gradske vijećnike opozicije (HDZ / HNS) da podnesu ostavke u Gradskom vijeću i da se ide na nove izbore za Gradsko vijeće, kao što je učinjeno u Splitu!

Novih izbora se ne mora nitko bojat. Ako gradski vijećnici dobro rade svoj posao, biti će ponovo izabrani, kao u Splitu. A ako ne rade svoj posao, trebaju otići.

Naravno da politički pokret ZVD ne poziva na prijevremene izbore bez argumenata. Gospodin Kolć u svom članku podrobno objašnjava kulturnu baštinu. 

Jedan od razloga za prijevremene izbore u Dugoj Resi je potpuno uništena kulturna baština grada. Takav kulturo-cid nisam još nigdje vidio, a posjetio sam gradova i gradova. Pošto se bavim hoby fotografijom već 20 godina, prikazat ću vam u slikama uništenje kulturne baštine lijepog grada Duge Rese!


Donji mlin, prekrasna zgrada koja se trebala u potpunosti renovirat i dat na korištenje dugoreškim udrugama. Zgrada je u toliko ruševnom stanju da joj prijeti potpuno urušavanje. zgrada je u vlasništvu države, a grad Duga Resa ju može čak i sada otkupiti za vrlo sitan novac.
 
Slika prikazuje zid zgrade bivše Pamučne industrije u Dugoj Resi. Ovakve prizore danas možemo vidjeti u zemljama trećeg svijeta.
 

Zgrada u Kasaru koja je dio kulturne baštine grada Duge Rese. Zgrada je stara preko 100 godina, oštećena u potresu, ne obnavlja se.



Fontana u gradskom parku u Dugoj Resi potpuno zapuštena, van funkcije.
 
Zgrada na Gornjem mlinuu kojoj su još prije trideset godina stanovali građani Duge Rese. Vanjaska strana zgrade, do stadiona je u vrlo lošem stanju. Prozori su zabijeni daskama. Zgrada bi se trebala renovirati i dati na korištenje građanima Duge Rese.
 

Još jednom dio zgrade na Donjem Mlinu. Potpuno propada. U toj zgradi su još prije 30 godina stanovali građani grada. Ovo je tipičan primjer kulturo-cida za koji su odgovorni Republika Hrvatska i grad Duga Resa.

Slika prikazuje ostatke devastiranog dijela Rasadnika u Dugoj Resi. Taj dio je također kulturna ostavština grada. Grad Duga Resa nema osjećaj za kulturu, kulturne spomenike, kulturnu baštinu. Jedino što Duga Resa održava, to je partizanski spomenik u gradskom parku koji je u besprijekorno dobrom stanju. Međutim taj spomenik nije spomenik kulture.
 

Još jedna slika devastiranog Rasadnika u Dugoj Resi koja me podsjeća na dijelove ratom porušene Ukraine. Samo ona gradska vlast koja NE voli svoj grad može bezdušno gledati na propadanje vlastite kulturne baštine. 

Dragulj grada Duge Rese, "Velika vila" u kojoj su čak imali rezidenciju osnivači "Pamučne industrije Duga Resa". Objekt zahtjeva hitno i potpuno uređenje. Fasada, prozori, krovište itd. Ono što je manje poznato u toj zgradi se nalazio i zatvor OZNE u koji su zatvarali Hrvate i neke odveli na streljanje. To je još jedan razlog da se ta zgrada u potpunosti obnovi te da se mlade generacije upoznaju sa potpunom povješću tog objekta. Ta zgrada može ispričati dugu i zanimljivu priču. 

Napominjem da sam ovdje prikazao samo jedan dio kulturne baštine Duge Rese u propadanju. Grad Dugu Resu čini 28 naselja, od kojih svako ima svoju priču i svoj dio kulturne baštine. Malo manje poznato "Rimsko kupalište" u Svetom Petru koje zahtjeva dublji arheološko-konzervativni pristup. Vjerovatno vladajući u dugoj Resi niti neznaju da su Rimljani obitavali kod nas. 
Ugodan dan svima.

********************************************

Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

 

web: www.drazenkatic.blogspot.com

email: pswag@gmx.net

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Instagram: zauvijek_vjerni_domovini

Twitter: ZVD_eV

Mobitel / Whatsapp 0049 176 404 483 47

***************************************************** 


SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENIŠTVO), ZA SLIJEDEĆE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

Nema komentara:

Objavi komentar