ponedjeljak, 26. rujna 2022.

Marko Kolić: DUGOREŠKA "FACELIFTING obnova" POVIJESNIH ZGRADA (u narodu kazano "mazanje očiju")!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa Facebook profia gospodina Marka Kolića, 31.12.2021

"DUGOREŠKA "FACELIFTING obnova" POVIJESNIH ZGRADA (u narodu kazano "mazanje očiju") 
 
Primjerom fotografija u privitku, da se mene pita, do 2025.godine ovako bi trebali izgledati Športski dom tzv. "Partizan" , Dječji vrtić u Kasaru, zgrada tzv. "Stara škola" kraj vatrogasnog, "Stara pošta" kraj kioska, Medved zgrada, velika Vila u parku, redom zgrade Kasara i Inzla. 
 
To je primjer statičkog ojačanja konstrukcije povijesnih građevina (konstrukcijske obnove zaštićenog kulturnog dobra kada je riječ o primjeru za naš povijesni industrijski gradić).
Tzv. "torketiranje" zidova ugradnjom mlaznog betona po armiranom oplošju zidova, zatim moderne metode ojačanja konstrukcije karbonskim platnima, posebnim mortovima i mrežicama na bazi ugljičnih, karbonskih ili staklenih vlakana kao FRCM, TRM sustavi.. 
zatim ojačanja konstrukcije ugradbom čeličnih štapnih sidara,
te također moderna ojačanja tlačnim injektiranjem specijalnim injekcionim smjesama koja prilikom vezanja ne gube volumen ili raznim ekspandirajućim smjesama.
 
Pored statičkog ojačanja postoje metode rješavanja problema VLAGE, tlačnog injektiranja specijalnim hidroizolacijskim materijalima u zoni sokla kojima se rješava prekid uzdizanja kapilarne vlage iz tla, općenito rješavanja problema vlage koja za posljedicu ima otpadanja boje, žbuke i razaranje konstrukcije, loše životne uvjete u tom prostoru.. 
 
Zatim ma isto se NADOVEZUJE Energetska obnova koje na prethodno izvedeno (npr. vidi "Sky tech" folije kao izolatore za povijesne zgrade i dr.) obična krovišta pretvaramo u moderna ventilirana, radimo na energetskoj uštedi ugradnjom modernih i primjenjivih materijala za tu vrst građevina po vanjskoj ovojnici, obnavljamo instalaciju itd. 
 
Na takav način treba obnoviti naše zgrade, baš kao što se danas i obnavljaju zgrade u drugim gradovima. Ponavljam, na povijesnim zgradama nema smisla raditi FACELIFTING obnove bez prethodne temeljite konstrukcijske obnove i rješenja problema vlage. 
 
Sve drugo što će netko sutra nazvati obnovom je "mazanje očiju" i priče za malu djecu.
Vjerojatno će neki lokalac započeti svoj komentar viđenoga, na način tipa, znam li ja da je to dijelom "državno i pod zaaaštitom konzervatora", pa unaprijed mu odgovaram - znam! I postavljam bjanko pitanje: O čemu to i koliko uopće zna on sam? Nije sramota ne znati, već sramota je reda radi komentirati, a ne imati pojima o temi iliti u narodu kazano "gurati nos gdje mu nije mjesto". 
 
E SAD, ZAŠTO OVO PIŠEM?
 
Pišem zbog toga što vidim da mi nemamo u planu nikakve ozbiljne planove sa tim zgradama, jer da imamo;
prvo bi ili imali projektnu dokumentaciju, ili bi radili na projektnoj dokumentaciji koja ima velik udio u cijelom projektu bilo koje vrste obnove, bilo samo energetske ili/i konstruktivne obnove. Projektna dokumentacija je nulti korak obnove koja je izradom iste već započeta. 
 
Nestrpljivo čekamo da nam RH po obećanju ustupi dio stanova kojih je vlasnik (što se može dogoditi svaki čas), no u stvarnosti molimo Boga da nam ih ne da, a što je vidljivo iz izjave jednog dugogodišnjeg vijećnika M.I. sa zapisnika sjednice VIJEĆA, koji spominje skupoću obnove i održavanja tih stanova te predlaže automatsku daljnju preprodaju. 
 
Niti zadnjih 10 godina, niti danas, a vjerujem niti sutra, ne postoje nikakvi ozbiljni planovi temeljite obnove tih zgrada, jer u protivnom mi danas ne bi ni izvodili radove koje možemo svrstati u "vatrogasne zahvate" i na iste ne bi trošili dosta velik proračunski novac kojeg ionako često nedostaje radi dugogodišnjeg klijentelizma i nepotzima koji se događa u pojedinim "ustanovama".
Kao što je današnji primjer sustavna zamjena pokrova, skidanja starih salonit ploča ("salonitke" koje su pred nekoliko desetljeća zamijenile originalni austrijski "biber crijep" ) zatim ugradnje novog pokrova iz imitacije tih salonit ploča "siva esal valovitka" , što je u najmanju ruku užasno, zatim ugradnje nove krovne limarije, a pritom ne zamijeniti dotrajale dijelove građe ili napraviti ventilirana termo izolirana krovišta. (ostavljamo trstiku i žbuku da trulim i crvljivim nezaštićenim rogovima)!
Istovremeno ne vodeći računa o nikakvim parametrima koje će sutra tražiti neki projekt energetske obnove ili projekt konstruktivne obnove i zahtjevi statike,
a što će zbog potrebne tehnologije izvođenja i drugih zahtjeva, tražiti da se sve to što danas ugrađujemo- SKINE.
 
Zaključak: s tim zgradama ne postoje OZBILJNI planovi vezani za temeljitu obnovu bilo energetsku ili konstruktivnu koja se može realizirati i europskim novcem. (postoje natječaji za energetsku obnovu zgrada pod konzervatorskom zaštitom i za koje suvlasništvo lokalne samouprave & RH ne predstavlja problem).
Mako ovakvih zahvata u budućnosti možemo očekivati samo daljnje zahvate figurativno kazano "kao da pokitamo auto pred tehnički" i da izdrži još koju zimu".
Prilog tome ide i moj nedavni uvid u troškovnik radova na športskom domu tzv. "partizan" koji možemo nazvati samo "uređenje" a nikako "obnova" (mazanje očiju i politički bodovi).
To su činjenice. KRAJ CITATA!

 


*********************************************************

Kao uvijek do sada gospodin Kolić nam daje stručni pregled jednog od problema koji opterećuje naš grad Dugu Resu. Naš grade je prepun starih zgrada koje vape za renoviranjem i restauriranjem, a dio su kulturne baštine grada.

Gradska vlast moli boga da nikakvi radovi ne započinju jer vrijedi i dalje staro pravilo: "Kako volim ovaj režim, pare idu, a ja ležim".

Obnova gradskih zgrada koje trebaju energetsku obnovu (post gospodina Kolića), ali i moderne solarne sustave je za gradsku vlast iluzija. Tu bi se moralo još više raditi pa bolje posal ostaviti za sutra.

Gradsko vijeće grada Duge Rese kojim upravlja HSS-SDP pokazalo je da je nezainteresirano za bilo kakve poslove, osim sitnih kozmetičkih zahvata.

Ovo Gradsko vijeće nije sposobno voditi grad, što je pokazalo i dokazalo. Mrcvarenje grada i  građana do redovnih izbora za Gradsko vijeće 2025. nije humano, ljudski ali ni potrebno.

Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI apelira na nezavisne vijećnike i vijećnike opozicije da podnesu ostavke i da se ide na nove izbore za Gradsko vijeće, kao što je bilo i u Splitu.

U suprotnom do 2025. grad Duga Resa će biti toliko ruiniran da će podsjećati na neki grad iz trećeg svijeta.

Ugodan dan svima!


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

 

web: www.drazenkatic.blogspot.com

email: pswag@gmx.net

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Instagram: zauvijek_vjerni_domovini

Twitter: ZVD_eV

Mobitel / Whatsapp 0049 176 404 483 47

***************************************************** 


SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENIŠTVO), ZA SLIJEDEĆE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

Nema komentara:

Objavi komentar