petak, 28. listopada 2022.

DUGA RESA MOŽE BOLJE - Zašto nam Grad nudi mizeran društveni život?

 

U politici postoji uzrečica: "Ne živi se samo od kruha"! To konkretno znači da građani imaju potrebu osim zadovoljenja osnovnih životnih potreba poput stanovanja, ishrane, prijevoza, medicinske zaštite, plaćenog rada i sigurnih mirovina i na raznolik društveni život.

Društveni život se razlikuje od zemlje do zemlje i od grada do grada! Ako se vratimo u stari Rim građani Rima su imali bogat društveni život: teatar su naslijedili od Grka, kao i dramu i pjesništvo. Slikarstvo, kiparstvo i sport su nadopunjavali gladijatorskim igrama u arenama i koloseumima.

Ranji srednji vijek, renesansa i barok obilovali su društvenim životom kako za plemstvo ali i za puk.

Prijelaskom iz feudalnog sistema u rano kapitalističko doba i doba komunizma društveni život se razvija dalje. U Hrvatskoj je bio u "bivšem" sistemu vrlo buran društveni život. U Dugoj Resi smo kao djeca nakon nedjeljne mise, obavezno išli u kino, a potom u "slastičarnu na stanici" na ljetni ili zimski sladoled. 

Kao tinedžeri prakticirali smo vikendom disko u "Intimu" pa razne vatrogasne zabave (najpoznatija 5. rajon). Srednja i starija generacija uživala je na zabavi i plesu u Kantini.

Danas u Dugoj Resi postoji vrlo siromašan društveni život za sve tri generacije. Kino je samo kada se skupi više od 20 ljudi, a to nije uvijek slučaj. Diska za tinedžere nema. Srednja i starija generacija ne može uživati u plesnim večerima u Kantini jer ju je privatnik iznajmio Kasino klubu.

Čak i prošćenja koja su bila vrhunac zabave za sve tri generacije polako umiru i odumiru.

Tko je krivac da je Duga Resa uspavana i da u njoj nema života?

Prije svega iseljavanje. Mlade generacije su zadnjih 5-6 godina napustile grad. Zagreb, Dublin, München, Stuttgart, Frankfurt postali su novi dom za mnoge dugoreške porodice i mnoge mlade ljude koji su otišli trbuhom za kruhom.

Starija generacija često kaže: Kada je stala Pamučna, stao je i život u Dugoj Resi! To je zapravo istina, jer bez sigurnih prihoda nema ni uživanaj u društvenom životu.

Drugi krivac za mizerni društveni život u Dugoj Resi je nesposobna Vlast HSS-SDPa.

Amfiteatar koji je trebao nuditi cijelogodišnje društvene aktivnosti podijelio se na aktivnosti oko 1. Svibnja, Dana Duge Rese, Gljivarske večeri i Božićnog klizališta. Međutim ne žive građani samo 3 mjeseca na godinu, već punih 12 mjeseci.

Gradska vlast Duge Rese je uspavana, nezainteresirana da građanima ponudi više od društvenih mrvica. Gradska vlast pokazuje jedino interes za one događaje u kojima vidi osobni interes.

Gradska vlast Duge Rese svoje građane tretira kao "nužno zlo" koje mora otrpit od mandata do mandata. Vijećnici u Gradskom vijeću, posebno nezavisni i opozicijski ne pokazuju empatiju za građane već zdušno podržavaju HSS-SDP na vlasti. Taj komadić torte u koji je svali vijećnik zagrizao, zagarantirao je "hrvatsku šutnju" na sjednicama Gradskog vijeća i u gradskoj politici. Čovjek dobije dojam da postoji neuništiva harmonija između Vlasti i opozicije u Dugoj Resi i da se u toj harmoniji oni izvrsno nadopunjuju. "Politička trgovina" je u našem malom gradu odradila svoj posao, a jedini gubitnik u tom poslu su građani!

Pošto takvo Gradsko vijeće nema budućnosti neophodni su prijevremeni izbori. Da bi do njih došlo Gradski vijećnici trebaju podnijeti ostavke u Gradskom vijeću. Prve ostavke trebaju podnijeti opozicijski, a potom nezavisni vijećnici. Koliko dugo još ti naši vijećnici mogu svoje građane pogledati u oči, koliko dugo mogu pogledati ispred zrcala sebe u oči?

Mrcvarenje građana Duge Rese do redovnih izbora 2025 nije dobro, a nije ni potrebno. Ako vijećnici budu čekali nove izbore do 2025, izgubiti će potpuno povjerenje građana i neće biti ponovo birani. Međutim ako  vijećnici skupe malo hrabrosti i podnesu ostavke, postoji još minimalna šansa da budu ponovo izabrani. Ali i minimalna šansa je bolja od nikakve. Na redovnim izborima 2025. HSS-SDP definitivno i zauvijek gube vlast u NAŠOJ DUGA RESI!

Duga Resa zaslužuje bolje!

Dražen Katić



Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

 

web: www.drazenkatic.blogspot.com

email: pswag@gmx.net

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Instagram: zauvijek_vjerni_domovini

Twitter: ZVD_eV

Mobitel / Whatsapp 0049 176 404 483 47

***************************************************** 


SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENIŠTVO), ZA SLIJEDEĆE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

Nema komentara:

Objavi komentar