subota, 2. rujna 2017.

Vlada poskupila struju i razbjesnila poslodavce: Lagali ste! + KOMENTAR!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "tportal.hr", 31.08.2017

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/vlada-poskupila-struju-i-razbjesnila-poslodavce-niste-bili-iskreni-foto-20170831?utm_source=facebooktportal&utm_medium=fanpagetportal&utm_campaign=facebookshare



"Vlada je na sjednici u četvrtak presjekla – struja poskupljuje zbog povećanja naknade za obnovljive izvore energije. Ta će naknada umjesto 3,5 iznositi 10,5 lipa po kilovatsatu. I dok za kućanstva taj udar neće biti toliko osjetan, industrijalci su nezadovoljni jer troše daleko više struje, a posebno će biti pogođeni oni u čijim proizvodima njen trošak ima velik udio.
Svaka složenija proizvodnja podrazumijeva to da se troši više struje pa će poskupjeti velik broj proizvoda, što će u konačnici opet platiti potrošači.

Tportal je razgovarao s Alojzijem Šestanom, vlasnikom Šestan-Buscha, jednog od najpoznatijih svjetskih proizvođača pancirki i zaštitnih kaciga. On smatra da se podizanjem naknade za obnovljive izvore energije ide na ruku onima koji ništa ne proizvode.

'Pogoduje se onima koji ništa ne rade i žive od onoga što im bog da. Što je s nama koji stalno trošimo struju? To nije u redu. Vjerojatno ćemo prilagoditi cijene', kaže Šestan. Na umu treba imati to da su njegovi kupci uglavnom države, između ostalog Hrvatska, koja će zbog ovog poskupljenja skuplje plaćati i njegovu robu.

'I ja sam htio napraviti elektranu, za svoje potrebe, iz obnovljivih izbora energije, ali nisam dobio koncesiju', želi se Šestan te na pitanje zašto nije mogao dobiti koncesiju iskreno odgovara:
'Koncesiju su dobili oni koji se bave tim poslom. Nisam mogao dobiti dozvolu jer nisam valjda imao dovoljno veza, prijatelja i interesnih grupa. '



Šestan nije usamljen u svojem nezadovoljstvu. Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) poskupljenje struje nazvala je 'udarom na gospodarstvo'.
'Hrvatska udruga poslodavaca razočarana je ishitrenom odlukom o povećanju cijene električne energije koja za tvrtke poskupljuje za čak 15 posto', priopćeno je iz HUP-a, u kojem smatraju da donošenje ove odluke dovodi u pitanje iskrenost Vladinih najava o namjeri smanjivanja troškova poslovanja.

'Iako je HUP u više navrata upozoravao na negativan efekt koji će rast cijene električne energije imati na troškove poslovanja i konkurentnost tvrtki, tražeći da se naknade za energiju iz obnovljivih izvora postupno uvode i povećavaju, Ministarstvo i Vlada ignorirali su naša upozorenja i prijedloge', poručili su.
Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, na konferenciji HUP-a Dan poduzetnika - promjene na tržištu rada



Osim novog povećanja troškova, donošenje ove odluke problematično je s aspekta predvidljivosti uvjeta poslovanja.
'Opet se mijenjaju uvjeti od danas do sutra, bez primjerenog roka za pripreme i prilagodbe. HUP ne dovodi u pitanje obvezu i potrebu za proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora, ali smatra da je problematičan način na koji su hrvatske vlade donosile relevantne odluke s tim u vezi', dodaju te zaključuju:

'Novi udar na gospodarstvo, kojemu stope PDV-a nisu smanjivane da bi amortizirale rast cijene struje, nije problem koji se tiče samo poslodavaca, već izravno i građana - bez troškovnog rasterećenja i daljnjim rastom troškova poslovanja nema prostora za povećanje plaća, nove investicije i snažniji gospodarski rast.'"

KOMENTAR:

Politicki Pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI od svibnja ove godine upucuje na zloupotrebu duznosti i ovlasti premijera Plenkovica i Hrvatske Vlade.

Problem obnovoljivih izvora energije nije od jucer. Godinama se zna da Republika Hrvatska 2020. godine mora imati udio u potrosnji elektricne struje sa 20% iz obnovljivih izvora. Ako to ne postignemo placat cemo kazne Europskoj uniji.


Nas Politicki Pokret je 2014. godine kada je prvi puta prezentirao svoj ekonomsko-socijalni program  upucivao na tu problematiku. Nitko nije ozbiljno do danas razmisaljao o tome.

Zasto?


Republika Hrvatska svaki mjesec uvozi 38% elektricne energije za potrebe stanovnistva i industrije. Zasto se ne kupe za taj novac koji svaki mjesec placamo fotonaponski sustavi i postave u dalmaciji i na otocima?


Premijer Plenkovic pokazuje da je jedino jak kada treba nekog zbog "vrijedjanja" uhapsiti ili mu stisnuti prekrsajnu prijavu. On nema niti zemlju, nit ministre, a vjerovatno niti svoju stranku pod kontrolom. Jednini koji placa ceh je Hrvatski narod.

Domovina Hrvatska ima ukupan dug od preko 300 milijardi kuna. To je nesto vise od 40 milijardi eura. Sa tim dugom mi smo vec postali financijski robovi. Svaka lipa koja se u sadasnjoj situaciji trosi u krivom pravcu je privredni kriminal. Umjesto da svaki mjesec Republika Hrvatska kupuje 38% elektricne energije iz inozemstva treba razmisliti kako da ostvari energetsku nezavisnost pa tada ni strujane bi poskupljivala.


Premijer Plenkovic je pokazao "slabost" ili "namjeru" u slijedeca tri slucaja u mjesecu Kolovozu, gdje nije zastupao interese Hrvatskog naroda, kao sto slijedi:

Prijava trzisnoj inspekciji ministarstva gospodarstva:

Obratio sam se u ime Glavnog odbora naseg Politickog Pokreta ministru financija Maricu sa "PRIJEDLOGOM za njegovu ostavku". Do danas ministar Maric na prijedlog nije odgovorio i ako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, citiram:
Članak 46.
Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor.

Vise o prijedlogu za ostavku pod:


Nakon nedavna dva pokusaja silovanja Hrvatica u Zagrebu od strane stranih drzavljana koji uzivaju politicki azil u Domovini Hrvatskoj obratio sam se ministru policije gospodinu Bozinovicu sa zamolbom da "da televizijsku izjavu" za javnost te na taj nacin svojim autoritetom poveca nivo sigurnosti za djevojke i zene u Hrvatskoj. Do danas to nije ucinio. Takodjer mi nije odgovorio na moje pismo iako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, clanak 46.

Prvo pismo:



Drugo pismo:


Gospodin Plenkovic nije niti u jednom od gore navedena tri slucaja reagirao i pozvao spomenute ministre na odgovornost.

Premijer Plenkovic je pokazao da nema kontrolu nad svojim ministrima, da ne moze ili ne zeli  zastititi Domovinu Hrvatsku od pozara i Hrvatice od silovanja.

S obzirom na gore tri navedene tocke Politicki Pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI daje podrsku parlamentarnoj opoziciji za "pokretanje pitanja povjerenja premijeru Plenkovicu i cijelokupnoj Hrvatskoj Vladi"!

Pokretanje pitanja povjerenja nam jamci Ustav Republike Hrvatske!


Članak 116.
(1) Na prijedlog najmanje jedne petine zastupnika u Hrvatskom saboru može se pokrenuti pitanje povjerenja predsjedniku Vlade, pojedinomu njezinom članu ili Vladi u cjelini.




 SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Politickog Pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Politickog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html




Nema komentara:

Objavi komentar