utorak, 3. siječnja 2023.

DUGA RESA MOŽE BOLJE - Proračun usvojen - Duga Resa 2023. postaje "Alisom u zemlji čudesa"!


 Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa KA - Portala, 01.01.2023

https://kaportal.net.hr/zupanija/duga-resa/4311283/grad-duga-resa-dobio-proracun-za-2023-godinu-proracun-nikad-visi-637-milijuna-kuna-polovina-novca-ulozit-ce-se-u-programe-gradjenja-i-odrzavanja/

"Aglomeracija će biti završena u 2023. godini i kako je istaknuo gradonačelnik Boljar bit će završena bez jednog centa zaduženja. U narednoj godini kreće se u projekt uređenja Parka dr. Franje Tuđmana za što je osigurano više od 2 milijuna kuna s ciljem da za dvije-tri godine svi oni koji žive u Dugoj Resi i oni koji je posjete - vide razliku. Nadalje. ići će se prema realizaciji Društveno kulturnog centra, projekta Vidikovca i Vodenog grada, koji Boljar smatra budućom gospodarskom zonom, a u planu je i izgradnja novog vrtića." Kraj citata!

....................................................................................................................

Ključne riječi Gradonačelnika u citiranom tekstu su:

1. Aglomeracija

2. Uređenje parka

3. Društveno kulturni centar - Vidikovac

4.Vodeni grad

Pojasnimo navedena 4 pojma!

1. Aglomeracija je projekt Europske unije koji se vodi u većini Europskih zemalja koje su proizišle iz komunističkog režima, a danas su ekonomski slabije od Europskih zemalja neoliberalne ekonomije. Jedna od tih postkomunističkih zemalja je i Hrvatska. Projekt Aglomeracije u visokom postotku plaća Europska unija pa si gradovi i općine ne mogu pripisivati uspjeh završetka Aglomeracije kojeg nisu praktički ni platile, a ni rukovodile izvođenjem projekta. Za izvođenje projekta zadužene su Županije!

Kititi se tuđim perjem je postalo uobičajeno u sadašnjoj vlasti HSS/SDP u Dugoj Resi! Sadašnja vlast nije sposobna ni pokrpati rupe po Dugoj Resi, a kamoli dovršiti ozbiljni projekt!

2. Uređenje parka

Uređenje parka Dr. Franje Tuđmana je započeo grad Duga Resa u proljeće 2022. godine kada je bez najave i obavjesti građanima posjekao mnogobrojna pretežno zdrava stabla te ih spilio i "zamračio". Do danas nije poznato gdje i kome su ta stabla prodana ili poklonjena. Javni natječaj za prodaju stabala nije bio objavljen. Socijalno slabima ta posječena stabla također nisu uručena jer bi to moralo biti javno objavljeno.

O sječi pretežno zdravih stabala u parku pisao je KA-Portal. O toj temi se može pogledati pod slijedećim člancima:

 https://kaportal.net.hr/zupanija/duga-resa/4224738/gradonacelnik-boljar-o-zlocinu-nad-prirodom-u-dugoreskom-parku-poceli-smo-postupati-po-elaboratu-sumarskog-instituta-jer-postujemo-struku/

 https://kaportal.net.hr/zupanija/duga-resa/4225036/u-dugoreskom-parku-dr-franje-tudjmana-trebao-bi-niknuti-vrtni-grad-gradski-procelnik-rakocevic-donosi-detalje-o-svim-aktivnostima/

https://drazenkatic.blogspot.com/2022/04/prijava-zelenom-telefonu-devastacije.html

HSS/SDP vladajuće stranke u Dugoj Resi nisu u parku dr. Tuđmana zasadili niti jedno stablo i samim time nemaju legitimitet ta stabla rušiti. Građani grada Duge Rese su vlasnici svega što se smatra gradskom imovinom ili gradskim nekretninama.

Da bi se grad Duga Resa upustio u uređenje Parka mora imati dopouštenje grđana grada. Potreban je dogovor!

Navesti ću primjer iz Stuttgarta!

Grad Stuttagrt je želio u istočnom dijelu grada u Parku urediti Vilu koju je kupio u vlasništvo za 6 milijuna eura. Riječ je o "Vili Berg" objektu. Grad je objavio svoju namjeru u javnim glasilima te pozvao građane tog dijela grada, udruge, inicijative i lokalne političare na prvi sastanak. Održano je ukupno 12 mjesečnih sastanaka u kojima sam kao stanovnik toga dijela grada i ja sudjelovao. Svatko je iznosio svoje želje, zahtjeve i ideje. Svaki mjesec ponovo i ponovo smo te ideje brusili, preispitivali i novo definirali. Gradonačelnik Stuttgarta prof. Kuhn je odgovarao na tim sastancima na naša mnogobrojan pitanja. Na kraju je definirano da će "Vila Berg" biti uređena na način, tako da svoj prostor ponudi slijedećim skupinama građana:

1. Umjetnost

2. Poezija / Klasika

3. Gastronomija

4. prostor za Udruge

5. Prostor za omladinu itd.

Gradska vlast na čelu sa gradonačelnikom prof. Kuhnom ni jednu od tih točaka nije silom nametnula, već su te točke izglasane tokom 12 mjesečnih sastanaka. Na kraju svi smo bili zadovoljni: gradonačelnik, gradska vlast, građani u susjedstvu, lokalni političari, lokalne udruge, zajednice mladih itd.

Ovo je primjer demokratskog odlučivanja i donošenja zajedničkih odluka u kojima nema gubitnika.

Upravo suprotno želi gradska vlast Duge Rese na čelu sa Gradonačelnikom Boljarom i pročelnikom Rakočevićem! Oni žele diktatorskim putem preurediti park po svojoj zamisli, a ne po zamisli građana. Ne samo da je park u vlasništvu građana, već je i novac u gardskom proračunu također vlasništvo građana Duge Rese.

Gradska vlast koja Grad tretira poput svoje privatne tvrtke mora odstupiti. 

Apeliram na sve gradske vijećnike da odmah ulože žalbu na odluku Gradske vlasti u pogledu samovoljnog, diktatorskog i ekocidnog uređenja gradskog parka dr. Franje Tuđmana.

Ako to gradski vijećnici ne učine smatrat će se suučesnicima u tom antidemokratskom i ekocidnom činu. 

Predlažem da grad Duga Resa započne mjesečne sastanke sa građanima grada, udrugama, lokalnim političarima o temi uređenja parka da bih nakon 12 sastanaka donesli zajedničku odluku u kojoj neće biti gubitnika. U protivnom najveći gubitnici će biti građani, stabla u parku, a naposljetki i gradska vlast koja će biti potučena do nogu na lokalnim izborima 2025. u Dugoj Resi!

Izglasavanje proračuna grada Duge Rese za 2023. obavljeno je kao i prošle godine. Nitko nije bio protiv.

Opozicija postoji samo na papiru. Svi u Gradskom vijeću su dobitnici, a građani grada su gubitnici. 

Licemjerni "suzdržani glasovi" kao i prošle godine! Što znači biti suzdržan? Suzdržan ne znači biti protiv! Suzdržan znači biti ZA vlast u Dugoj Resi!

3. Društveno-kulturni centar Vidikovac

Ponovo smo u "zemlji čudesa"! Dok građanima grada fale temeljne ljudske potrebe poput kanalizacije, pitke vode, solarne energije, arhiva, muzeja, pokrpanih rupa na cestama Gradonačelnik i njegovi vijećnici sanjaju o "Vidikovcu"! Taj san plaćamo mi građani grada iz naših džepova! 

4. Vodeni grad

Zašto ne odmah izgraditi Veneciju u Dugoj Resi? 

Pošto gradska vlast planira posjeći dodatna stabla u parku Dr. Tuđmana biti će dovoljno materijala za izgradnju vodenog grada. Ideja je zasigurno preuzeta iz Beograda. Vučić je prije nekoliko godina na sva vrata zvonio o Beogradu na vodi

Možda se na kraju gradovi Duga Resa i Beograd, kao dva "grada na vodi" i pobratime pa eto nas opet u komunizmu.

Gradski vijećnici koji su blagoslovili ove sulude ideje Gradske vlasti pokazuju visoku dozu političkog oportunizma. Gradski vijećnici pokazuju da im dobrobit Grada i građana nije na  prvom mjestu! Gradski vijećnici pokazuju da su podložni manipulaciji i da upijaju sulude prijedloge koji graniče sa fantazijom. Gradski vijećnici, kako vladajućih tako i oporbe su pokazali neprofesionalnost, nemoć, bezdušnost i potpuni politički amaterizam.

Apeliram na Gradske vijećnike da podnesu ostavke u Gradskom vijeću i da se ove godine ide na prijevremene izbore za Gradsko vijeće. Nemoralno je i politički nekorektno držati građane grada Duge Rese kao političke taoce do redovnih izbora 2025.!


Dražen Katić

 


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

 

web: www.drazenkatic.blogspot.com

email: pswag@gmx.net

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Instagram: zauvijek_vjerni_domovini

Twitter: ZVD_eV

Mobitel / Whatsapp 0049 176 404 483 47

***************************************************** 


SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/06/nezavisna-lista-zauvijek-vjerni_10.html



PARLAMENTARNI PROGRAM Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENIŠTVO), ZA SLIJEDEĆE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD LINKOM:


http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

 

Nema komentara:

Objavi komentar