četvrtak, 19. siječnja 2023.

DUGA RESA MOŽE BOLJE - Zašto propadaju bačeni i zaboravljeni hidranti?


 Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa KA Portala, 19.01.2023

https://kaportal.net.hr/zupanija/duga-resa/4316621/duga-resa-ima-jedinstvene-hidrante-koji-propadaju-jer-jedan-covjek-nije-ispunio-obecanje-otprije-pet-godina-na-to-ga-je-podsjetio-jedan-savjesni-gradjanin/

"Marko Kolić, Dugorešanin aktivan u inicijativama po pitanju kvalitete života te očuvanja baštine grada na Mrežnici uputio je Gradu Dugoj Resi javnu zamolbu da očuva hidrante, jedinstvene u njihovoj originalnosti, koji su se našli nezaštićeni uslijed radova na aglomeraciji na Inzlu.

- Prilikom obavljanja građevinskih radova vezanih za aglomeraciju dugoreškog područja, odnosno područja zaštićene kulturno-povijesne cjeline Grada Duge Rese, zamijećeno je da povijesni hidranti na Inzlu koji inače nisu u funkciji - nisu adekvatno skladišteni, čuvani, odnosno obnovljeni i zbrinuti radi njihovog očuvanja kao muzejski primjerak za neke buduće namjene. Prošlost Duge Rese najvećim djelom vezana je za nekadašnju Pamučnu industriju, a na jedan takav povijesni segment pred nepunih pet godina ukazao je profesionalni vatrogasac i gradski vijećnik Vjekoslav Tutek, kada je pokrenuta inicijativa za očuvanje povijesnih hidranata na području radničkih naselja Inzl i Kasar, a od koje se inicijative u međuvremenu očito ništa nije dogodilo, podsjeća Kolić. 

  Takvih hidranata nema više nigdje, nemaju ih čak ni u vatrogasnom muzeju, stoga bi bilo lijepo da ih sačuvamo i spasimo od propadanja. Duga Resa je prva, zahvaljujući nekadašnjoj Pamučnoj imala takve hidrante, oni pripadaju prošlosti, ali našoj prošlosti i bila bi prava šteta da ovako zaboravljeni na kraju budu potpuno uništeni – iznio je inicijativu Vjekoslav Tutek te predložio da ih se izvadi i pokloni DVD-u Duga Resa koji će dalje brinuti o njima... Kako ih vatrogasci ne smiju sami izvaditi i pohraniti na sigurno, ova inicijativa, upućena je na adresu Komunalnog. Rukovoditelj sektora tehničkih poslova u ovoj tvrtki Željko Kučinić kaže da to nije nikakav problem i da će stari hidranti uskoro biti izvađeni i predani dugoreškom DVD-u.

 - Ovim putem prilažem vam fotografije zatečenog stanja te molim Grad Dugu Resu da odbačene hidrante preuzme u svoje vlasništvo, zaštiti od izvođačeva odvoza na deponiju, zaštiti od krađe i iznađe financijskih sredstava i volje da se isti urede i konzerviraju kao muzejski primjerak za neke buduće namjene odnosno
izlaganja - moli građanin grada Duge Rese, Marko Kolić". Kraj citata!

.....................................................................................................

Inzl - što znači njemački "Otok", a zapravo se radi o umjetno sagrađenom poluotoku, koji je nastao sa početkom izgradnje Pamučne Industrije Duga Resa. Cijeli Inzl je kulturna baština, danas izgleda razrovano koda je na njega pala ruska bomba pa po izgledu liči na razrušeni dio Ukraine. Već su naše dugorešanke dva puta pisale o problemima koje svakodnevno moraju savladavati na Inzlu: buka, podrhtavanje tla, bageri, rupe itd.

Sada se javnoj kritici pridružuje i gospodin Kolić. Rijetki bačeni i zaboravljeni hidranti su također dio kulturnog blaga grada Duge Rese i mjesto im je u budućem muzeju grada, a ne u reciklažnom dvorištu.

Da li ste vi glupi gospodine Plenkovićuu, rekao je prije dva dana Peđa Grbin na redovnom zasjedanju Sabora premijeru!

Da li ste vi "gluhi" na probleme građana grada Duge Rese, gospodo Gradski vijećnici?

Pa mi smo vas upravo zbog gore navedenih stvari birali, da se brinete za Grad i potrebe građana.

Koja je vaša briga, jednomjesečno sastančenje u Gradskoj vijećnici?

Ispijanje kava po Dugoj Resi?

Guranje glave u pijesak?

Izbjegavanje obaveza za koje ste birani u Gradsko vijeće?

Molim da hitno riješite ove odbačene hidrante i da ih pristojno uskladištite. DVD Duga Resa će vam zasigurno osigurati skladišno mjesto za hidrante.

Kada obavite taj mizeran zadatak koji mogu riješiti djeca u osnovnoj školi, redom podnesite ostavke u Gradskom vijeću i hitno idemo na nove izbore.

Vi ste gospodo Gradski vijećnici pokazali da vas uopće nije briga za Grad i građane i ne gubite više naše i vaše vrijeme. Grad Duga Resa treba ljude koji vole Dugu Resu, koji se brinu za Dugu Resu. Grad treba ljude poput gospodina Kolića.

Dražen Katić

 


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

 

web: www.drazenkatic.blogspot.com

email: pswag@gmx.net

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Instagram: zauvijek_vjerni_domovini

Twitter: ZVD_eV

Mobitel / Whatsapp 0049 176 404 483 47

***************************************************** 


SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/06/nezavisna-lista-zauvijek-vjerni_10.html



PARLAMENTARNI PROGRAM Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENIŠTVO), ZA SLIJEDEĆE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD LINKOM:


http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

Nema komentara:

Objavi komentar