utorak, 16. svibnja 2023.

Komemoracija na Bleiburgu 14. svibanj 2023!

Dana 14.05.2023 otišli smo iz Zagreba na svetu misu u Bleiburšku katoličku crkvu te smo paloj Hrvatskoj vojsci, paloj Bošnjačkoj vojsci, paloj Njemačkoj vojsci te palim Hrvatskim civilima odali počast na Bleiburškom polju i na Bleiburškom mjesnom groblju!

Slijedeći video prikazuje polazak sa Glavnog kolodvora u Zagrebu u 05.00 sati ujutro za Bleiburg.

Nakon dolaska na Bleiburg imali smo 2 sata vremena do početka mise u mjesnoj  Katoličkoj crkvi te smo to vrijeme iskoristili posjeti dvorca na brdu iznad samog Bleiburga. U tome dvorcu su 1945. vođeni pregovori između časnika Hrvatske vojske i časnika Britanske vojske. Na kraju pregovora nije dogovorena predaja Hrvatske vojske Britancima, već su Britanci Hrvatske vojnike isporučili titovim partizanima. Ta isporuka je bila protivna svim vojnim i ratnim konvencijama!

Slijedeći video i slijedeće fotografije pokazuju dvorac na brdu iznad Bleiburga!








Nakon obilaska dvorca uputili smo se na misu u Katoličku crkvu koja se nalazi nedaleko u centru Bleiburga. Misu je vodio Slovenski svećenik koji je uljudno pozdravio "Hrvate koji su iz Hrvatske stigli na misu u Bleiburg"!

Slijedeći videi i fotografije prikazuju Katoličku crkvu u Bleiburgu te dio mise na slovenskom jeziku!







Nakon mise u Bleiburgu uputili smo se na Bleiburško polje na kome se dogodio masakar nad Hrvatskom, Bošnjačkom i Njemačkom vojskom te nad civilima od strane titovih partizana. Ono što partizani nisu pobili bilo je sprovedeno na tzv. "Križnom putu" od Bleiburga, premo Slovenije do Zagreba. Oni koji su preživili križni put zatvoreni su u Zagrebu u dva koncentracijska logora koji su bili na dva zagrebačka stadiona!

Komemoracije, koje su uključivale katoličku misu uz prisustvo katoličkih biskupa i svećenika te Bošnjačkih vjerskih predstavnika održavale su se na Bleiburškom polju punih 74 godine. Hrvati i Bošnjaci iz svih dijelova svijeta komemorirali su na Bleiburškom polju, čak i u titovoj Jugoslaviji. Danas postoji preporuka da se Bleibuške žrtve komemoriraju u Macelju. Međutim posjeta Bleiburgu i odavanje počasti svim žrtvama nikada službene vlasti Austrije te lokalna Vlast Bleiburga nisu zabranile.

Slijedeći video i fotografije prikazuju Bleiburško polje na kome su se nekada održavale mise.


 









Nakon odavanja počasti palim žrtvama na Bleiburškom polju uputili smo se na mjesno groblje gdje je spomenik paloj Hrvatskoj vojsci. Na tom groblju pokopani su i neki Njemački vojnici. Ne želim da ovaj moj blog ostavi krivi dojam. Ja sam Hrvat, moji su roditelji Hrvati i njihovi su roditelji bili Hrvati. Potpuno je logično i normalno da kao Hrvat odam počast paloj Hrvatskoj vojsci. Međitim na ovoj komemoraciji odao sam počast svim žrtvama II Svjetskog rata i svim žrtvama Domovinskog rata bez obzira na nacionalnost i odoru koju su nosili. Odao sam počast posebno žrtvama Holokausta.

Na slijedećim videima i fotografijama vidi se lokalno groblje na Bleiburgu i spomenik paloj Hrvatskoj vojsci!












Lijep pozdrav svim čitateljima!

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

Nema komentara:

Objavi komentar