utorak, 8. rujna 2015.

JELENA LOVRIĆ Željka Markić i Damir Kajin - kakva koalicija bojovnika za kršćanski Zapad, a protiv muslimanske ugroze! - KOMENTAR

 Citirani clanak je iz portala "Jutarnji.hr", dana 08.09.2015

Evanđelje i Europa u njihovim se rukama pretvaraju u karikaturu
Izbjeglice trebaju našu pomoć, ali među ženama, djecom i starcima koji bježe pred smrtnom opasnošću ima i terorista - tvrdi Željka Markić, šefica udruge U ime obitelji u otvorenom pismu premijeru Zoranu Milanoviću, navodeći da Islamska država tako potencijalne džihadiste ubacuje u zemlje u kojima želi stvarati kaos. S takvom argumentacijom njeno se deklaratorno zalaganje za pomoć pretvara u otvoreni poziv na zatvaranje vrata pred izbjeglicama.
Od hrvatskog premijera gospođa Markić zahtijeva nekoliko stvari, od kojih glavnina nema nikakve veze s njegovom funkcijom ni ovlastima. Traži, na primjer, da se prihvatni kampovi osnivaju izvan granica Europske unije te da se rijeke izbjeglica preusmjere poglavito u arapske zemlje. Njeno pismo otkriva koliko su se neki krugovi bliski vrhu Crkve u Hrvatskoj našli u raskoraku s inicijativom aktualnog pape Franje koji pledira da svaka župa u Europi primi barem jednu izbjegličku obitelj. Rijetki su oni koji će poput biskupa Uzinića reći: Dobro došli! Navodna braniteljica katoličkih vrijednosti mnogo je bliža mađarskom premijeru Orbanu koji katolički identitet Europe brani bodljikavom žicom i vojskom na granicama te brutalnim odnosom prema nesretnicima koji bježe pred ratom.
Slično se razotkrivanje dogodilo i na ljevici. Izbjeglička je kriza striptizirala neke perjanice desnice, ali jednako tako i neke navodne borce za ljudska prava. Tako je Damir Kajin, koji se predstavlja kao narodni tribun, sa srcem za svakoga kome je potrebna pomoć, ovih dana zatražio da se svi izbjegli muškarci vrate tamo odakle dolaze i pošalju u borbu, sve „kako naša djeca za pet godina ne bi trebala tamo ići na ratište i braniti Europu od islamskih radikala ili džihadista“. Željka Markić i Damir Kajin - kakva koalicija bojovnika za kršćanski Zapad, a protiv muslimanske ugroze! Evanđelje i Europa u njihovim se rukama pretvaraju u karikaturu.
 

Sutra ce se definitivno znati kvote koliko bi koja zemlja Europske unije trebala primiti izbjeglih. Engleska se slozila sa 25.000 izbjeglih u narednih 5 godina, Njemacka i Francuska ce primiti najvise njih. Kako ce reagirati zemlje koje su izricito protiv primanja izbjeglih poput Madjarske, Poljske, Ceske, Slovacke znati ce se vec sutra. Republika Hrvatska bi trebala primiti oko 3.000 izbjeglih. Vecina katolickih zemalja zeli primiti izbjegle, ali izricito krscane. Mnogi europski politicari to smatraju diskriminacijom i osudjuju takav stav. Sigurno je i da se medju izbjeglima nalaze teroristi ISIS-a. Taj problem se zanemaruje i na njega se ne gleda sa dovoljno paznje. Velika dva prihvatna centra Europska unija zeli izgraditi u Grckoj i Italiji. Medjutim svakom je jasno da je cilj izbjeglih zapadna Europa. Kako ce se Hrvatska nositi sa navedenim problemom i gdje ce zbrinuti izbjegle, biti ce uskoro poznato. Jedini je problem da izbjegli ne zele biti zbrinuti u "siromasnijim" zemljama Europske unije. Vjerovatno ce se pokazati ozbiljnost problema migracije u Europu prvom raspodjelom izbjeglih po "siromasnijim zemljama". Po kojim kriterijima ce netko biti rasporedjen u Njemacku, a netko u Bugarsku ili Madjarsku? Na koji nacin ce se izbjegli prisiliti da budu prebaceni u "siromasnije" zemlje Europske unije? Ugodan dan 
 



Nema komentara:

Objavi komentar