subota, 5. rujna 2015.

MAĐARSKA IH NIJE HTJELA Krenuli su pješke kroz noć iz Budimpešte za Austriju, a onda je Orban po njih poslao autobuse + KOMENTAR

 Citirani clanak je iz portala "Jutarnj.hr", dana 05.09.2014

U kasni sat je stigla obavijest iz Beča i Berlina da će primiti izbjeglice koje Mađarska ne želi
BEČ - Oko dvije tisuće izbjeglica stiglo je na austrijsku granicu iz Mađarske, a taj bi se broj tijekom dana mogao udvostručiti, priopćila je austrijska policija u subotu.
Izbjeglice su po dolasku na granicu u Austriju ulazili pješice, a policija ih je usmjeravala prema kolodvoru u Nickelsdorfu ili do velike koncertne dvorane gdje bi se trebali prijaviti oni koji žele ostati u Austriji.

Kako bi se omogućilo izbjeglicama koji ne žele ostati u toj zemlji da nastave put u pravcu Njemačke, austrijske željeznice organizirale su posebni vlak koji će azilante prevesti dalje u smjeru Njemačke. Tijekom dana planirano je više takvih vlakova.

Nekoliko stotina izbjeglica ukrcalo se noćas u Budimpešti u autobuse koje su osigurale mađarske vlasti te se u dugačkoj koloni uputilo prema granici sa Austrijom.
Mađarska vlada prethodno je priopćila da će osigurati stotinu autobusa kojima bi se više stotina izbjeglica sa glavne željezničke postaje u Budimpešti i oni koji su krenuli pješice prema graničnom prijelazu s Austrijom, prevezlo do granice s tom zemljom.
Austrijski kancelar Werner Faymann na svom Facebook profilu napisao je kako su se Austrija i Njemačka dogovorile pustiti izbjeglice iz Mađarske da pređu granice i uđu u njihove zemlje.
Faymann je nakon razgovora s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom priopćio kako je ta odluka donesena na temelju trenutne situacije na mađarskoj granici i da je usuglašena s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

KOMENTAR:

Izbjegli su danas u velikom broju poceli pristizati u Bec, a potom zele nastaviti dalje za Njemacku. Ocekuje se do kraja dana oko 10.000 izbjeglih u Münchenu. U Münchenu postoji organiziran prijem izbjeglih na nacin da dobiju hranu i pice te prvi kratki medicinski pregled. Nakon Münchena izbjegli ce biti dalje prevezeni u druge njemacke pokrajine. Prijevoz izbjeglih autobusima do Austrijske granice je bilo hitno humanitarno rijesenje jer su se izbjegli uputili pjesice od Budimpeste do Beca. Medju njima su takodjer djeca i starije osobe koje taj mars ne bi izdrzali. Na taj nacin je Madjarska trenutacno rasterecena bar za krace vrijeme. Izbjegli ce u najvecoj vecini pronaci krajnje odrediste u Njemackoj. Kako ce Njemacka izicoi na kraj sa tim problemom otvoreno je pitanje. Madjarski premijer Orban izjavio je da su izbjegli "Njemacki problem" vjerovatno zbog cinjenice da su vecina njemackih politicara zajedno sa kancelarkom Merlel otvoreno pozvali izbegle da dodju u Njemacku i da ce sa njima dostojanstveno postupati, te da ce svako imati fer pravni proces u trazenju azila. Madjarski premijer Orban je takodjer izjavio da problem izbjeglih nije rijesen jer ako ih ove godine primimo nekoliko stotina tisuca iduce godine ce ih doci nekoliko milijuna. Orban je takodjer apelirao na bolju zastitu granica Europske unije od nelegalnog ulaska. U ovom trenutku se dogadja najveci migracijski val naroda u Europi od kada Europa postoji. Taj migracijski val ce Europsku uniju u potpunosti ujediniti ili ce je zauvijek raskoliti. Zemlje poput Madjarske, Poljske, Ceske, Slovacke su se jasno izjasnile protiv ulaska migranata u zemlju te pruzanja azila u vecoj mjeri. Velika Britanija se takodje protivi ilegalnom useljavanju te zeli migraciju godisnje ograniciti na 100.000 migranata. Da li ce uspjeti kvote o raspodjeli izbjeglih u zemljama Europske unije vidjeti ce se ubrzo. Postavlja se pitanje da li izbjegli uopce zele biti rasporedjeni u svih 28 zemalja Europske unije? Drugo pitanje je: Kako cemo negoga rasporediti u Njemacku i Svedsku, a drugoga u Bugarsku ili Rumunjsku? Ugodan dan.

www.drazenkatic.blogspot.de

Nema komentara:

Objavi komentar