utorak, 8. rujna 2015.

SRBI SIRIJCIMA NUDE SVOJE OBNOVLJENE KUĆE U HRVATSKOJ: ‘Neki samo iznajmljuju, a neki i poklanjaju! + KOMENTAR!

Citirani clanak je iz portala "Dnevno.hr", dana 07.09.2015


I dok Vladimir Dmitrović koji sada živi u Vršcu smatra da bi u njegove dvije kuće u centru Gline slobodno mogle primiti dvije obitelji, Milovan Mišo Budimlija koji je od 1995. godine u Beogradu svoju kuću u Plaškom – izbjeglicama poklanja...
Iako srbijanske vlasti godinama negoduju zbog “spore realizacije povratka Srba”, činjenica je da ih se, unatoč riješenom stambenom pitanju, mali broj odlučio i uživati u obnovljenim i kupljenim stanovima i kućama. Iako im se po slovu zakona ta stanarska prava mogu i oduzeti ustanovi li se da u njima nisu boravili šest mjeseci, Srbi – povratnici najčešće nastavljaju živjeti u Srbiji, a u stanove dolaze povremeno.
Ne čudi, stoga, kako su se sada dosjetili svoje hrvatske domove ustupiti sirijskim izbjeglicama.
Beogradski list Politika donosi priču o više desetaka slučajeva u kojima Srbi koji su napustili Hrvatsku tijekom Oluje, svoje obnovljene domove u koje se ne žele vratiti nude arapskim izbjeglicama iz Sirije, Afganistana i Iraka!
I dok Vladimir Dmitrović koji sada živi u Vršcu smatra da bi u njegove dvije kuće u centru Gline slobodno mogle primiti dvije obitelji, Milovan Mišo Budimlija koji je od 1995. godine u Beogradu svoju kuću u Plaškom – izbjeglicama poklanja:
–  Kuću ni po koju cijenu ne želim prodati jer nemam moralno pravo na to. Naslijedio sam je od oca i samo je mogu pokloniti. Ako na to izbjeglice nemaju pravo, neka u mojoj kući neograničeno dugo stanuju – izjavio je Budimlija.
Podsjetimo, samo u 2012. za obnovu u ratu oštećenih kuća izdvojeno je oko 115 milijuna kuna, čime je obnovljeno oko 500 kuća, uglavnom Srba povratnika. Također, u godišnjem planu Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje za proteklu, 2014. godinu nalazimo predviđenu obnovu i izgradnju velikog broja kuća, a također i značajnog broja stanova za Srbe povratnike. Iako se navode zajedničke brojke za povratnike, izbjeglice i prognanike, veliki broj ovih kuća i stanova svakako je namijenjen Srbima. Tako su u planu za 2014. isplate za popravak stambenih jedinica za 320 korisnika, povrat uloženih sredstava za 35 korisnika, završetak obnove 70 stambenih jedinica te kupnja 300 čitavih kompleta namještaja i čak 1300 jedinica bijele tehnike. Za bivše korisnike stanarskog prava, a radi se o izbjeglim Srbima, namjerava se kupiti 29 stanova u Korenici, 40 stanova u Kninu te se navodi kupnja još 101 stana…
S druge strane, Koalicija udruga izbjeglica u Srbiji prije dvije godine ocijenila je da program stambenog zbrinjavanja Hrvatske diskriminira izbjegle Srbe jer favorizira izbjegle Hrvate iz Bosne i Hercegovine koji žive u Hrvatskoj.
Također, valja podsjetiti, kako je udruženje odbjeglih Srba svojedobno poslalo otvoreno pismo Europskoj uniji u kojem je izričito zahtijevalo da se Hrvatsku ne primi kao ravnopravnu članicu sve dok ona ne ispuni njihove zahtjeve od kojih je, naravno, povratak stanarskog prava bio prvi i najvažniji.
Iako je Hrvatska ispoštovala sve što se od nje tražilo, povratak Srba u obnovljene domove je slab. Idealno rješenje im je, smatraju, svoje hrvatske kuće u koje su utučeni milijuni, sada ponuditi izbjeglicama.

KOMENTAR:

Poklanjanje ili iznajmljivanje obnovoljenih kuca gradjana srpske nacionalnosti bi bilo jedno od rijesenje zbrinjavanja izbjeglih medjutim o tome moze odluciti jedino Hrvatska vlada ili Sabor. Te kuce su obnovljene novcem Hrvatske drzave i bile su predvidjene da se u njih vrati srpsko stanovnistvo. Da li ce Republika Hrvatska primiti izbjegle ili ne to je jos otvoreno pitanje. Gdje i kako je najbolje i najsigurnije izbjegle zbrinuti nije lako odgovoriti. Problem izbjeglih se toliko iskomplicirao da je prouzrocio podjelu izmedju onih koji ih rasirenih ruku primaju i onih koji za njih ne zele ni cuti. Najbolji primjer je Njemacka. Svakog dana prima izbjegle rasirenih ruku, a svako malo gore kuce i prihvatni centri u kojima bi izbjegli trebali biti zbrinuti ili su vec zbrinuti. Po pitanju izbjeglih bi referendum na nivou Europske unije dobro dosao. Pa kako Europljani odluce tako bi i bilo. Ugodan dan.

www.drazenkatic.blogspot.de

Nema komentara:

Objavi komentar