utorak, 8. rujna 2015.

SAD JE I SLUŽBENO: NIKAD VIŠE TURISTA U HRVATSKOJ Na Jadran se vratili Talijani, a dolazi i sve više Amerikanaca + KOMENTAR

Citirani clanak je iz portala "Jutarnj.hr", dana 08.09.2015

Rekordni rast dolazaka bilježi Split, no turistička prijestolnica i dalje je Istra. Od pet najpopularnijih destinacija u zemlji 4 su u toj županiji
Hrvatska je s rekordnim brojem turista zaključila glavni dio turističke sezone i prvih osam mjeseci ove godine. Od siječnja do kraja kolovoza na Jadranu i u gradu Zagrebu odmaralo se 11 milijuna i 518 tisuća gostiju, koji su ostvarili 66 milijuna noćenja. Riječ je o porastu od osam posto u dolascima i 6,5 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
.Jedini minus u ovogodišnjim rezultatima su dolasci turista iz Rusije. Bilo ih je 25 posto manje
Standardno dominiraju strani turisti, ali i domaćih gostiju bilo je znatno više. U prvih osam mjeseci zabilježeno je više od milijun domaćih turista uz rast od 9,1 posto, a ostvarili su gotovo šest milijuna noćenja uz rast od 8,2 posto.

Velika očekivanja

Glavni dio turističke sezone zaključen je odličnim rezultatima za kolovoz koji je završio u plusu od 5,5 posto u dolascima te od 4,7 posto u noćenjima. Prema podacima sustava turističkih zajednica na Jadranu i u gradu Zagrebu u kolovozu je stiglo 3,9 milijuna turista, koji su ostvarili 26 milijuna i 94 tisuće noćenja. Porast u kolovozu bilježe sve jadranske županije i grad Zagreb. Metropola je srušila sve rekorde: uz 672 tisuće dolazaka u prvih osam mjeseci ostvaren je rast od 13,06 posto, dok je broj noćenja rastao 12,89 posto, na 1,16 milijuna. Split je s rekordnim rastom od čak 20,55 posto premašio milijun noćenja.
Sezona u kumulativu nikad nije bila uspješnija pa su velika očekivanja od posezone, kao i ukupnih prihoda od turizma koji bi, prema svim procjenama, trebali dosegnuti iznos od osam milijardi eura.
- Mjesec kolovoz je i ove godine opravdao naša očekivanja te mi je izuzetno drago što se trend rasta turističkog prometa uspješno nastavio. U rujan, od kojeg također puno očekujemo, ulazimo dodatno ohrabreni dobrim rezultatima ostvarenim u kolovozu. Najave za nastavak sezone su dobre, a dodatno veseli činjenica kako sam rujan svake godine sve više ulazi u glavni dio sezone - ističe ministar turizma Darko Lorencin koji je rekordne rezultate objavio jučer u Bolu na Braču.
Istra, Splitsko-dalmatinska županija i Kvarner prednjače po broju dolazaka i noćenja u prvih osam mjeseci i pritom su sve tri županije premašile brojku od dva milijuna dolazaka. Istra je rekorder sa 2,98 milijuna dolazaka (rast od 7,7 posto) te 19,8 milijuna noćenja (rast 5,4 posto).
Po udjelu u noćenjima pet najjačih tržišta od siječnja do kolovoza su Njemačka, Slovenija, Austrija, Italija i Češka. Dobra je vijest da rastu i tržišta koja nisu tradicionalno najjača. Samo u kolovozu najveći je pojedinačni rast ostvaren s tržišta SAD-a, Velike Britanije, Rumunjske, Španjolske i Mađarske.

Stiglo i više Britanaca

Turisti iz SAD-a ostvarili su 166 tisuća noćenja uz rast od 28,49 posto, a iz Velike Britanije 652 tisuće noćenja s rastom od 20,25 posto. S rezultatima za kolovoz potvrđen je i povratak Talijana. To je tržište kada se gleda prvih pet emitivnih tržišta u prvih osam mjeseci ostvarilo najveći rast u dolascima od 7,22 posto te 6,87 posto više noćenja.
Ova je pak godina potvrdila gubitak turista iz Rusije. Nakon velikog prošlogodišnjeg pada, ove ih je godine stiglo 89.489, odnosno 25,52 posto manje nego lani, uz gotovo 20 posto manje ostvarenih noćenja.


KOMENTAR:

Pozitivna bilanca iz turizma. Bilo bi dobro i da ima vise i domacih gostiju. Zalosno je da smo zemlja koja ima more, a mnogobrojni ga mogu tek pogledati na televiziji. U davna vremena su postojala radnicka odmaralista koja su nudili radnicima mogucnost boravka na moru. I ako Hrvatska ima kapitalisticki sistem briga za radnika bi trebala i dalje postojati. Bar bi drzava trebala izgraditi nekoliko odmaralista u kojima bi mogli ljetovati i socijalno osjetljivi. Neoliberalni kapitalizam postoji samo zbog sebe te je osudjen na propast. Razvoj u pravcu socijalne drzave bi ponudio alternativno rijesenje. I na kraju cestitka svima koji su svojim radom doprinijeli dobroj turistickoj sezoni, a to su konobari, kuhari, privatni iznajmitelji, policijski sluzbenici, lijecnici i menadzeri hotela.Ugodno vecer.

www.drazenkatic.blogspot.de

Nema komentara:

Objavi komentar