subota, 20. lipnja 2015.

Njemačka ministrica Andrea Nahles: U zadnje dvije godine 93 tisuće Hrvata uselilo u Njemačku + KOMENTAR

Citirani tekst je iz online portala "Fenix-magazin.com", dana 20.06.2015

"Andrea Nahles, ministrica rada Savezne vlade Njemačke objavila je samo nekoliko sati prije odluke o ukidanju ograničenja radnih dozvola, na službenim stranicama zadovoljstvo tom odlukom te podatak o broju Hrvata koji su u posljednje dvije godine uselili u Njemačku.
Riječ je o njih čak 93 tisuće. Dobili su radno boravišne dozvole, socijalno su osigurani i slobodni raditi u Njemačkoj. Njen je stav i ova objava umnogome utjecali na donošenje odluke Savezne vlade koja je istaknula zadovoljstvo dolaskom hrvatske radne snage u njihovu zemlju jer je riječ o kvalificiranim ljudima koji se uspješno integriraju.
O ovoj temi je na proslavi Dana državnosti i Dana oružanih snaga Hrvatske u Berlinu govorio i zastupnik u njemačkom Parlamentu Josip Juratović.
Brojka Hrvata koju Nijemci spominju snažno je odjeknula među Hrvatima u Njemačkoj i u nju nitko ne može povjerovati. No, podaci nemilosrdno ukazuju na novi hrvatski egzodus.
Ali, dok hrvatska Vlada ne radi ništa kako bi spriječila taj egzodus, Nijemci se raduju dolasku Hrvata. Kako je istaknula ministrica Nahles, ovom odlukom će profitirati i Njemačka, ali i cijela Europska unija.
2
“Pravo slobodnog rada i gospodarskog djelovanja u nekoj drugoj zemlji članici Europske zajednice je jedna prednost neprocjenjive vrijednosti članstva Europske zajednice. Zahvaljujući olakšicama pri pristupanju tržištu rada, koje smo već zadnje dvije godine primijenjivali je danas već 93.000 Hrvatica i Hrvata u Njemačkoj zaposleno uz obavezno socijalno osiguranje , kao npr. u zdravstvu i socijalnim djelatnostima ili u prerađivačkom sektoru. To je Europa koja živi! A sa obaveznom minimalnom plaćom možemo konačno spriječiti damping plaća u slobodnom kretanju posloprimaca”, riječi su ministrice Nahles kojima je još jednom potvrdila tu hrvatskoj Vladi zasigurno uznemirujuću brojku iseljenih Hrvata."

KOMENTAR: 
Iseljavanje kao i uvijek pokazuje neatraktivnost neke zemlje ili podrucja. Ako je iseljavanje pojacano to govori i o losoj socijalno-ekonomskoj situaciji u toj zemlji. Republika Hrvatska upravo dozivljava 4. val egzodusa hrvatskog naroda i to ovaj puta iz ekonomskih razloga. Ljudi odlaze trbuhom za kruhom. I to je prirodno. Ukidanjem radnih dozvola za Hrvate Njemacka postaje jos atraktivnija za iseljavanje. Smatram da ce doci do jos jednog jaceg vala iseljavanja iz Hrvatske bas u Njemacku. 

Kako taj proces zaustaviti i okrenuti ga u pravcu useljavanja? Na jednostavan nacin! Republika Hrvatska mora biti atraktivna za zivot i nuditi socijalnu sigurnost gradjanima. Ako vam netko bude kazao da ce hrvatsku za 3 ili 5 godina izvuci iz krize on ne govori istinu. Prvo treba zaustaviti proces ekonomske degradacije koji usprkos svim pokazateljima rasta BDB-a postoji. Nakon toga hrvatsku ekonomiju treba polako pokrenuti od nule u pozitivnom pravcu. Korak po korak. To ce mozda potrajati i 10 ili cak 20 godina da se u nasoj zemlji moze pristojno zivjeti ali vrijedi uloziti trud i napor. 

Proces useljavanja treba uciniti atraktivnim ia za hrvatsku djecu rodjenu u iseljenistvu. Oni donose modernizaciju, napredan nacin razmisljanja, veze i poznanstva te investicije, u toj djeci treba jasno vidjeti motor ekonomskog razvoja Domovine, naravno uz nasu djecu rodjenu u Domovini. Vrijedi da im pruzimo sansu. Ionako nemamo sta izgubiti. 

Nasa nezavisna lista "ZAUVJEK VJERNI DOMOVINI" izlazi na slijedece parlamentarne izbore sa 7 tocaka ekonomskog programa. Vise o programu mozete vidjeti pod slijedecim linkom. Ugodan vikend i lijep pozdrav iz Stuttgarta. Drazen Katic 
 


Nema komentara:

Objavi komentar