četvrtak, 11. lipnja 2015.

OVO JE UŽASNO 17.000 djece u Hrvatskoj je gladno + KOMENTAR

Citirani tekst je iz online portala "Danas.hr", dana 11.06.2015

"Broj gladne djece u Hrvatskoj popeo se na 17.000. Potvrdila je to ministrica Milanka Opačić. Vlada je stoga osigurala 17,5 milijuna kuna kako bi u jesen sva djeca imala obrok u školi.
Ministrica Milanka Opačić potvrdila je za Dnevnik Nove TV da je u Hrvatskoj 17 tisuća djece koja nemaju za obrok u školi.

Iako su službene procjene bile da u Hrvatskoj gladuje 10.000 djece, brojka je gotovo dvostruko veća. Za njih je od jeseni osigurano 17,5 milijuna kuna, a ministrica poručuje bit će dovoljno za sve.

"Apsolutno dovoljno će biti sredstava i sa ovih 17 i pol milijuna kuna mi smo pokrili svu potrebitu djecu", ističe Opačić".

KOMENTAR:


Republika Hrvatska nije Etiopija i to sto se dogadja da djeca dolaze gladna u skolu, da u toj skoli ne dobiju topli obrok i tako gladna odlaze kuci nije dopustivo. Uvijek si ponovo postavljam pitanje zasto nije prosle godine u proracunu Republike Hrvatske osiguran novac za besplatan topli obrok djece u osnovnim skolama, vec sada kada se primice kraj godine odnosno pocetak parlamentarnih izbora. Novac u proracunu za 2015. je osiguran za mnogobrojne manje bitne stvari, a posebice za luksuz. Luksuz nije grijeh ali postaje grijeh kada ga okruzuje siromastvo. 

Mi smo kao djeca imali mljecnu kuhinju u osnovnoj skoli i svaki dan bi dobili caj ili mlijeko, namazanu snitu kruha i sl. Nije to bilo nesto posebno ali je bilo ljudski. To je jedan od pozitivnih aspekata bivseg socijalistickog samoupravljanja za razliku od danasnjeg profit-orijentiranog neoliberalnog kapitalizma. 

Takodjer je i danas moguce ponuditi besplatno toplo jelo svakom djetetu u hrvatskim osnovnim skolama. Ako drzava ne moze sama financirati taj obrok uskace Europska unija koja je svakoj zemlji clanici udjelila 2015. godine nesto preko milijun eura za voce djeci u skolama (nadam se da djeca bar voce dobivaju i da se taj novac trosi iskljucivo za tu namjenu). 
Pored Europske unije za besplatnu prehranu djece u hrvatskim skolama mogu uskociti i gradovi, zupanije, opcine kao i jake tvrtke u Hrvatskoj koje mogu donirati dio novca za tu svrhu. 

Ako zaista kao zajednica zelimo rijesiti problem besplatnog obroka za djecu u hrvatskim osnovnim skolama onda cemo to i uspjeti. Pasivno gledajuci na situaciju cinimo zlo ne samo toj maloj djecici vec i cijelom drustvu, jer ce jednog dana bas ta mala djecica puniti fond mirovinskog osiguranja, placati porez drzavi, upravljati ekonomijom i politikom. Razmislimo o tome svi zajedno. Predizborni trikovi kojima se djeci osigurava topli obrok u skoli na kraju skolske godine i na pocetku parlamentarnih izbora ne drzi vodu. Djeca u hrvatskim osnovnim skolama posljednjih 25 godina nemaju topli obrok!

Nasa nezavisna lista koja nosi naziv "ZAUVJEK VJERNI DOMOVINI" predvidjela je od 28 tocaka predizbornog programa, a od njih tocku "Besplatnog toplog obroka za svu djecu u hrvatskim osnovnim skolama". Vise o programu nezavisne liste mozete vidjeti pod slijedecim linkom. Ugodan dan. 
Drazen Katic


Nema komentara:

Objavi komentar