utorak, 2. lipnja 2015.

Prodaja Croatia osiguranja bila je nezakonita + KOMENTAR

Citirani tekst je dio clanka objavljen u online portalu "Index", dana 01.06.2015

"DRŽAVNA revizija u svom posebnom izvješću Saboru potvrdila je ono što je prije godinu i pol dana napisao Index, a to je da je prodaja Croatia osiguranja zapravo jedna od najvećih afera ove Vlade!
Naime, u nalazu Državne revizije za proračun RH u 2014. godini jasno je naglašeno kako se prodaja Croatia osiguranja po modelu Slavka Linića nije smjela dogoditi, odnosno protivna je zakonu, te da je na koncu sklopljen nepovoljan posao za RH od kojeg je zapravo jedino zaradila tvrtka za savjetovanje. No, krenimo redom.
> Prodajom Croatia osiguranja Madisonovom klijentu Milanović i Linić oštetili su nas za tri milijarde kuna

"Državni ured za reviziju je mišljenja da je u svrhu postizanja cilja prodaje dionica koji se odnosi  na  uplatu  sredstava u državni proračun, trebalo odrediti točan broj dionica koje se prodaju na način koji je najpovoljniji za Republiku Hrvatsku, odnosno na koji bi najviši iznos sredstava od privatizacije bio uplaćen u državni proračun. S obzirom da Društvo nije bilo u gubicima, nego je imalo značajne iznose zadržane dobiti i pričuva, ako je dokapitalizacija bila potrebna, trebalo je odrediti najniži potreban iznos dokapitalizacije", stoji u nalazu Državne revizije koja je utvrdila i da Vlada RH nije smjela samostalno donijeti odluku o prodaji Croatia osiguranja već je ta odluka morala biti potvrđena od strane zastupnika, odnosno u Saboru.

Nalaz državne revizije: O prodaji su morali odlučiti zastupnici, a ne ministri
Revizija je utvrdila i kako su nekretnine Croatia osiguranja procijenjene na manje iznose, a osim cijene, uvjeta i načina na koji je donesena odluka o prodaji Revizija zamjera i da je savjetnik za prodaju angažiran od Vlade debelo preplaćen.
Nekretnine procijenjene na manje iznose

U srpnju 2013. godine donesena je odluka o prodaji dionica Croatia osiguranja, a u travnju prošle godine zaključen je i posao kada je grupa Adris kupila 39,6 posto dionica CO-a. Adris je nakon prodaje vlasničkog paketa dokapitalizirao CO sa 110 milijuna eura, a na taj način Adris je postao vlasnikom 60 posto dionica CO-a. Istog su mjeseca uplatili kupoprodajnu cijenu dionica u iznosu oko 905 milijuna kuna. Prije formaliziranja te odluke radila se i procjena tvrtke koja je na kraju bila procijenjena na manji iznos nego što je to utvrdila Vlada.

"Prema mišljenju revizorskog društva, obavljene procjene na temelju kojih  je  evidentirano  smanjenje  vrijednosti  nekretnina  nisu  u  skladu  s  međunarodnim standardom  financijskog  izvještavanja,  jer  smanjenje  vrijednosti  ne  odražava  kretanja  na tržištu nekretnina u 2013.", stoji u nalazu Revizije......."

KOMENTAR:

Prodaja hrvatskih tvrtki odnosno njihova privatizacija nije uvijek dobro rijesenje. To nam pokazuju dosadasnji primjeri privatizacije. 

U gradu Stuttgartu u kome zivim razmislja se o re-privatizaciji odredjenih tvrtki koje je grad prodao, a sada ih zeli ponovo kupiti. 

Privatizacija u Republici Hrvatskoj je specificna tema. Ona je zapocela u vrijeme ratnih dogadjaja i bez neoliberalnog kapitalistickog iskustva. Dotad narodna imovina se vrlo cesto prodavala za "1 kunu", iako je bilo jasno da je dug koji ima ta tvornica ili drugi objekt daleko manji od vrijednosti imovine koja se za kunu prodala. 

Nadalje namjerno vodjenje tvrtki u bankrot pa njihova jeftina kupovina bio je drugi fenomen hrvatske privatizacije. Moramo malo stati na loptu i razmisliti sto se uopce treba prodati od onoga malo sto je ostalo. 

Privatizacija hrvatskih izvora pitkih voda, privatizacija postanske banke, hrvatskih suma, te odredjenih hotela koji od doba komunizma pripadaju narodu nedopustiva je stvar. 

Jedan mali broj ljudi u Hrvatskoj u posljednjih 25 godina je postao vlasnik gotovo svega. Vecina njih je to stekla na nezakonit, nelegalan i nedomoljuban nacin. 

Na institucijama sudstva te drzavnom odvjetnistvu je da se bavi posljedicom nelegalne privatizacije. Slicno kao i sa hrvatskim tvrtkama dogodilo se i sa financijskom donacijom iseljenistva koja je iznosila oko 100 milijardi eura. Ne zna se kuda je ulozen taj novac, a trebao je biti ulozen u suzbijanje siromastva i izgradnju Republike Hrvatske. 

Nasa nezavisna lista koja nosi naziv "ZAUVJEK VJERNI DOMOVINI" izlazi na slijedece parlamentarne izbore sa 28 tocaka svog programa. Vise o programu nase liste mozete vidjeti pod slijedecim linkom. 

Ugodan dan. Drazen Katic
 

Nema komentara:

Objavi komentar