petak, 26. lipnja 2015.

Podravka gradi tvornicu u Africi + KOMENTAR!

Citirani clanak je objavljen u online portalu "Poslovni.hr", dana 26.06.2015

"Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga ovoga je tjedna odobrila Podravki jedinstveni prospekt u vezi javne ponude i uvrštenja dionica na uređeno tržište najviše do 1,7 milijuna novih redovnih dionica.
Kako piše tportal, ono što je zanimljivo u Podravkinom prospektu je investicijski ciklus u vrijednosti od više od pola milijarde kuna. Najveći dio tog iznosa odnosi se na Podravkinu stratešku investiciju: izgradnju nove Belupove tvornice krutih i polukrutih lijekova. Ulaganje je vrijedno 390 milijuna kuna, a u kompaniji očekuju da će im Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) odobriti kredit od 304 milijuna kuna za tu namjenu dok će ostatak namaknuti iz mase prikupljene dokapitalizacijom.
Kako nadalje piše tportal, bitno manja, ali svakako interesantna jest investicija u izgradnju tvornice u Tanzaniji:
"Izgradnja tvornice u Tanzaniji predstavlja investiciju započetu u 2015. te se njezin dovršetak očekuje krajem 2015. odnosno početkom 2016. godine. Investicija se odnosi na izgradnju građevinskog objekta i kupnju tehnološke i ostale opreme te će se istom omogućiti širenje baze proizvodnih kapaciteta - u kategoriji Podravka jela i dodataka jelima – te ulazak na nova tržišta zemalja Afrike. Projektna dokumentacija trenutačno je u izradi. Ulaganje u iznosu od 26 milijuna kuna Podravka namjerava financirati kombinacijom vlastitih sredstava i kredita", piše se u prospektu."

KOMENTAR

Sirenje hrvatske tvrtke "Podravka" na africko trziste je uobicajena pojava neoliberalnog kapitalizma koji ima jedini cilj maksimiranje dobiti. Naravno da treba koliko je moguce pomoci africkom narodu da pocne bolje zivjeti i da ne mora napustati svoj kontinent "trbuhom za kruhom". Medjutim ne smije se zanemariti ni vlastiti narod, pogotovo ako je taj narod svojim radom i tvrtku "Podravka" stvorio. Svaki kapitalist tezi imati jeftinu radnu snagu, a neki odu tako daleko da zaposljavaju moderne robove. Moderno robovlasnistvo je posebice izrazeno na africkom i azijskom kontinentu. Nadajmo se da ekspanzija Podravke u Africi nema za to cilj. 

Bilo bi pohvalno da menadzment Podravke razmisli o ekspanziji svoje tvrtke i na hrvatskom trzistu. Radne snage ima dovoljno, ljudi vrijedno rade. Na taj nacin takodjer bi se zaustavio trend iseljevanja hrvatskog naroda po modelu "trbuhom za kruhom". Ja smatram da je Europska unija sa preko pola milijarde stanovnika dovoljno veliko trziste za tvrtke velicine Podravke, a da se africkim zemljama takodjer moze pomoci jednim dobrim projektom u gradnji bolnice ili skole za djecu. 

Nasa nezavisna lista koja nosi naziv "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" izlazi na nadolazece parlamentarne izbore sa 7 tocaka ekonomskog razvoja Republike Hrvatske. Vise o programu nase liste mozete vidjeti pod slijedecim linkom. Ugodan dan i lijep pozdrav iz Stuttgarta. Drazen Katic
 

Nema komentara:

Objavi komentar