ponedjeljak, 29. travnja 2019.

Poziv na komemoraciju u Bleiburg za 18.05.2019.



Poštovane dame i gospodo,
dragi prijatelji,

srdačno vas pozivamo da svojom nazočnošću 18. svibnja ove godine sa početkom u 11 sati uveličate komemorativno okupljanje Hrvata za žrtve Bleiburga i križnih puteva na Loibaškom polju pored Bleiburga u Austriji.

Šaljemo vam u web-izdanju i publikaciju Hrvatskog svjetskog kongresa „Bleiburška tragedija i Križni put hrvatskoga naroda godine 1945.“ koja pregledno iznosi historiografski utvrđene činjenice i okolnosti okvirnog tijeka i posljedica onoga što se krije pod pojmovima Bleiburške tragedije ili Križnog puta hrvatskog naroda. Simbolički naziv „Križni put“ za poratno stradanje hrvatskog naroda oslanja se na činjenicu, da su jugoslavenske komunističke vlasti upućivale žrtve  na “marševe smrti“ u mnogobrojnim smjerovima po jugoslavenskom teritoriju.

Ta najveća tragedija hrvatskog naroda započela je  posljednjih dana II. svjetskog rata kad su se pripadnici oružanih snaga Nezavisne Države Hrvatske (NDH) počeli povlačiti pred jugoslavenskom, ali i ruskom boljševičkom vojskom prema austrijskoj granici, s ciljem da se predaju vojsci zapadnih savezničkih zemalja. Povlačenje postrojba hrvatske vojske pratile su rijeke izbjeglica koje su bježale pred partizanskim zločinima i strahovladom. Iz brojnih izvora  vidljivo je, da je među izbjeglicama tinjala nada, da se radi „o privremenom povlačenju“, vjerujući da demokratski Zapad ipak neće dopustiti pobjedu boljševizma nad demokracijom, te da će uslijediti povratak u slobodnu domovinu.  

Stoga, ova sažeta i stručna publikacija povjesničara dr. Anđelka Mijatovića, ima višestruku  vrijednost. S jedne strane stavlja se u prvi red historiografskog otkrivanja i širenja istine koja je prešućivana, krivotvorena i zlorabljena kroz  desetljeća komunističke Jugoslavije, ali i općenito zatomljena „pisanjem povijesti“ od strane pobjednika u Europi. S druge strane, ovu najveću hrvatsku tragediju u povijesti naprosto vraća u civilizacijski odnos prema žrtvama. Naime, tijekom svih tisućljeća  povijesti čovječanstva koja su nam imalo istraživački dostupna, vidimo da je fenomen žrtve u svim razdobljima imao uzvišen značaj, ugnijezdivši se kao vrijednost u temeljima zajedničkih i osobnih identiteta, bez obzira na raznolike kulture i podneblja.

Radujemo se vašem dolasku.

Hrvatski svjetski kongres
Odjel za kulturu
Fra Grge Martića 14c
10000 ZAGREB
www.hsk.hr

P.S. publikaciju cu Vam poslati preko emaila. publikacija je u pdf formatu! javite mi se na adresu:
pswag@gmx.net

Drazen Katic

Nema komentara:

Objavi komentar