ponedjeljak, 3. veljače 2020.

Politicki pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI - 1. Izborna jedinica - Program za Parlamentarne izbore 2020!


Slike su preuzete, a tekst citiran sa materijala koj je dostavila gospodja Tuga Tarle, 02.02.2020


Citat:

"PROGRAM ZA PARLAMENTARNE IZBORE 2020

I. izborna jedinica

UVOD


I. izborna jedinica obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba i to:
- sjeverozapadni dio Zagrebačke županije - gradovi i općine: Bistra, Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica, Pušča, Zaprešić,
- dio centra i zapada Grada Zagreba: Voćarska, Petrova, Ribnjak, Hrvatskih narodnih vladara, Antona Bauera, Matko Laginja, Pavao Šubić, Kralj Zvonimir, Petar Krešimir IV., Knez Mislav, Eugen Kvaternik, Maksimirska naselja, Ružmarinka, Peščenica, Šestine, Mlinovi, Gračani, Markuševec, Vidovec, Remete, Bukovec, Kozjak, Maksimir, Dobri Dol, Dinko Šimunović, Mašićeva, Dotršćina, Ban Keglević, Petar Zrinski, Stjepan Radić, Kraljevac, Ivan Kukuljević Sakcinski, Tuškanac, Gornji Grad, Nova Ves, August Cesarec, Zrinjevac, Cvjetni trg, Andrija Medulić, Ante Topić Mimara, Petar Svačić, August Šenoa, Gupčeva Zvijezda, Medveščak, Šalata, Samoborček, Podsused, Gornji Stenjevec, Perjavica-Borčec, Gornje Vrapče, Vrapče-centar, Vrapče-jug, Gornja Kustošija, Kustošija-centar, Sveti Duh, Medvedgrad, Šestinski Dol, Jelenovac, Matija Gubec, Rudeš, Ante Starčević, Ljubljanica, Ciglenica, Pongračevo, Nikola Tesla, Stara Trešnjevka, S.S. Kranjčević, Antun Mihanović, Bartol Kašić, Horvati-Srednjaci, Knežija, Trnjanska Savica, Martinovka, Poljane, Miramare, Cvjetnica, Marin Držić, Trnje, Cvjetno naselje, Veslačko naselje, Savski kuti, Staro Trnje, Hrvatskog književnika Mile Budaka, Sigečica.


PROGRAM ZA PARLAMENTARNE IZBORE 2020


Hrvatsku vidim kao veći nacionalni park koji svojom prirodnom raznolikošću, tradicijom, materijalnim i duhovnim bogatstvom, pismom i jezikom u susretu triju kulturnih sastavnica, prpošnog i hedonističkog mediterana, srednjoeuropske suzdržanosti i reda i razbarušenosti bizantskoga duha čini ružu vjetrova različitih kulturnih matrica u suzvučju jedinstvene lijepote.


Na takvom ozemlju i industrija mora biti čista, prometnice i kvalitetne, brze i sigurne, hrana zdrava, tlo tretirano na prirodan način bez zagađivača, a gradovi po mjeri čovjeka. Metropola mora raznolikost tradicija života i osjećati bilo rubova bogate i razvedene granice i specifičnosti pokrajina. Stanovništvo bi trebalo biti rasprostrto prostorom od otoka do slavonske ravnice, od gorske i središnje Hrvatske do sjevernih granica tako da se ožive ispražnjeni prostori disperzijom institucija, industrije, obrazovnih ustanova, turističkih destinacija i zemljodjelačke proizvodnje.


Grad Zagreb, osobito dio centra i zapadni dio grada kao i sjeverozapadni dio Zagrebačke županije, spadaju u jedno od naprednijih političkih i razvojnih središta. Ozemlje koje obuhvaća I. izborna jedinica dio je urbanog prostora metropole te okolni gradovi i naselja na sjeverozapadnom obodu zagrebačke županije obrubljenih brojnim prirodnim resursima i gospodarskim potencijalom, te spadaju u jedna od gospodarski najbrže rastućih domaćih regija, a svojom bogatom poviješću, tradicijom, kulturom, očuvanom prirodom, gastronomskom ponudom i prekrasnim živopisnim krajolicima atraktivne su izletničko-turističke destinacije.


Usprkos tome postoji niz problema s kojima se suočavaju građani ovoga dijela Zagreba i Zagrebačke žiupanije: pitanje vodoopskrbe i infrastrukture, preizgrađenost pojedinih dijelova naselja, loša prometna povezanost i regulacija prometa, odnos spram prirode i pitanje otpada, zapušteni spomenici kulture, . propadanje seoskih naselja i tradicijske izgradnje, zapuštanje obradivih površina i šuma, iseljavanje stanovništva osobito u rubnim područjima županije.


Zagrebačka županija posjeduje neiskorištene znatne zalihe sirovina za proizvodnju građevinskog materijala (šume i savski vodonosnik) te neiskorišteni potencijal geotermalnih voda (Podsusedska termalna vrela), zapuštene oranice i kvalitetno obradivo tlo.

Naši prioriteti bit će:


OČUVANJE BOGATE PRIRODNE I KULTURNE BAŠTINE


U Zagrebačkoj županiji postojanje područja velike prirodne vrijednosti koja nisu zaštićena niti se koriste u svrhu gospodarskog razvoja i turizma (divlji deponiji, urbanizacija, otpadne vode i sl.). Potrebno je raditi na zaštiti prirodnih vrijednosti i lokaliteta Županije, na proizvodnji zdrave hrane, protiv stihijske transformacije povijesnih naselja, za zaštitu i pošumljavanje Zagrebačke gore i Sljemena, pluća Zagreba, za cjelovit sustav gospodarenja otpadom, saniranje lokaliteta onečišćenih divljim deponijima te protiv preizgrađenosti pojedinih urbanih cjelina. Zalagat ću se i za proglašenje dodatnih „parkova prirode i biotopa“ zaštićenim područjima te uključivanje moje izborne jedinice u projekt Europske unije "CIVITAS".


PROMET U GRADU ZAGREBU I U SJEVEROUZAPADNOME DIJELU ŽUPANIJE


Zalagat ću se za izgradnju novih biciklističkih ruta u Zagrebu i na međugradskim trasama, na

rješavanju prometnog pravca zapadnog ulaza u Zagreb, izgradnju javnog gradskog kupališta i wellness centra u Podsusedu na lokaciji gdje postoji termalni izvor vode i tako građanima zapadno od centra grada Zagreba omogući standard kakav imaju u ostalim dijelovima grada. Založit ću se za otvaranja cestovnog pravca koji će povezati naselja Špansko i novi Zagreb s podsljemenskim naseljima u Susedgradu. Ta je prometnica neophodno potrebna kako bi se opteretio zapadni pravac i ojačala poveznica s južnim dijelom grada. Zalagat ću se i za produžetak traka tramvajske linije na potezu Černomerec - Selska cesta, naselja uz Savu.


SOCIJALNA POLITIKA

 

Zalagat ću se za jačanje i razvijanje volonterskih organizacija i volonterskog rada u mojoj izbornoj jedinici, jačanje mreže umirovljeničkih domova, uključivanje volontera u društvene aktivnosti za starije i nemoćne te jačanje i razvijanje službe palijativne skrbi, spriječavanje diskriminacije djece čiji su roditelji slabijeg imovinskog stanja i svake vrste nasilja i diskriminacije u društvu te ću poticati duh zajedništva i patriotizma kroz Udrugu OS čija je misija čuvanje i predstavljanje duhovnih i kulturnih vrijednosti te zaštite ljudskih prava u društvu. Zalagat ću se za unapređenje zdravstvene skrbi za sve građane te za dostojanstvene uvjete života svakog hrvatskog branitelja u mojoj izbornoj jedinici. Zalagat ću se za uvođenje samo-obnoviljive energije gdjegod je to moguće provesti, kako u institucijama, tako i za osobne potrebe, odnosno potrebe moje izborne jedinice. Zahtjevat ću subvencioniranje plaćanja TV pretplate najsiromašnijih građana moje izborne jedinice, a po mogućnosti i ukidanje pretplate za javnu TV.


GOSPODARSTVO


Založit ću se za obnavljanje i razvoj starih obrta i zanata za potrebe turizma, pametno iskorištavanje prirodnih resursa i kvalitetnijeg života zajednice; za cijelogodišnji medicinski turizam i wellness u mojoj izbornoj jedinici kao i organizirane ekološke poljoprivrede. Propagirat ću pokretanje projekata "Vertikalne poljoprivrede i kontejnerskog uzgoja hrane" koji omogućavaju 12-mjesečnu proizvodnju povrća, voća i ribe te za jačanje pčelarstva u urbanim i seoskim prostorima i ponovno oživljavanje prokekta gradskih vrtova (city gardening, recyclinga, remanufactoring) kao i za pokretanje marketinške akcije: "Kupujmo domaće – kupujmo regionalno" ili "Kupujmo hrvatsko".


POLITIKA


Veliki problem odljeva stanovništva iz Hrvatske zahtjeva izradu cjelovite strategije za prihvat "radne snage" na privremeni rad ili na nastanjenje u Hrvatskoj. Zalagat ću se da se u strategiju uvrsti mogućnost jednostavnijeg i bržeg procesa prihvata Hrvata povratnika ili doseljenika druge i treće generacije i njihvou integraciju u hrvatsko društvo. Zalagat ću se za punu integraciju migranata kako je navedeno u programu "Zauvijek vjerni Domovini";za radnu obavezu u svim Hrvatskim zatvorima; za "Domovinsku zakletvu" hrvatskih sudaca te za usklađivanje zakonske regulative i prakse u praćenju i kontroli djelovanja pravosudnih i represivnih tijela vlasti čiji nosioci moraju biti politički neovisni i transparentno provoditi zadaće iz okvira svoje nadležnosti. Zastupat ću zahtjev građana za zabranu rada nedjeljom i državnim praznicima u svim trgovačkim lancima te privatnim trgovinama koje prodaju prehranu i robu široke potrošnje u našoj izbornoj jedinici. Zahtjevat ću smanjenje birokratskog aparata i zastupljenost većeg broja žena u parlamentarnoj politici Hrvatskog Sabora.


OBRAZOVANJE, ZNANOST, KULTURA, UMJETNOST


Kultura u širem smislu je srž identiteta, duševnog zdravlja i napretka naroda. Kultura je čuvarica kolektivnog sjećanja, jezika, materijalnog i duhovnog stvaralaštva, tradicije i baštine i vezivo od kojega se stvara budućnost društva, njegov osjećaj samopoštovanja, održivosti i zajedničke perspektive.


Obrazovanje

Zalagat ću se za razmjenu učenika i studenata mojoj izbornoj jedinici na renomiranim školama i sveučilištima u svijetu; za uključivanje srednjih i osnovnih škola moje izborne jedinice u partner program Europske unije "ERASMUS+“; za odlaženje učenika i studenata moje izborne jedinice na stručnu praksu u vodeće europske tvrtke i institucije; za uvođenje laptopa i tableta u osnovne i srednje škole u mojoj izbornoj jedinici kao temelja elektroničke pismenosti i digitalizacije djece te za uvođenje brzog interneta na čitavo područje moje izborne jedinice.


Znanost

- Zalagat ću se za veća sredstva za znanstvena istraživanja i vrijedne projekate od općenacionalnog značaja iz raznih područja znanosti; za pokretanje novih studentskih "inkubatora" međunarodnog karaktera za studente hrvatskih korijena i strance u dualnim programima, razvijanja inovativnih modela studiranja i izučavanja određenih općeprihvaćenih tema (ekologija, čiste industrije, inovacije, turizam) u kombinaciji s konkretnim rješavanjem zadataka i projektima na terenu; za poboljšanje studentskog standarda i oplemenjivanje ambijenata studentskih kampusa. Poticat ću relevantne institucije koje su nadležne za brigu o hrvatskom jeziku da se aktivnije posvete očuvanju jezičnoga blaga i upotrebe hrvatskog jezika u javnom i profesionalnom komuniciranju. Poticat ću javnost rada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te se zalagati za konkretnu financijsku potporu njezinim projektima od nacionalnog značaja.


Kultura

Zalagat ću se za pravednu raspodjelu finncijskih sredstava za projekte iz područja kulturnog i umjetničkog stvarlaštva i očuvanja baštine koji su od općenarodnog interesa i međunarodnog interesa Republike Hrvatske. Zahtjevat ću transparentnost u donošelju odluka o financiranju od strane kulturnih savjeta i odbora , a protiv političkog utjecaja i pritisaka interesnih grupa u filmskoj, umjetničkoj i književnoj produkciji. Poticati ću programe zaštite autohtonih sadržaja i vrijednosti prirodne, nematerijalne i materijalne baštine i uvrštavanje na listu UNESCO-u. Tražit ču od Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH da u suradnji s Ministastvom kulture osnuje hrvatske kulturne aule/centre pri veleposlanstvima RH u 10 svjetkih metropola i tako pojačaju vidljivost hrvatske kulture, znanosti i umjetnosti u svojim sredinama. Takve centre/aule osniva španjolski kluturni institut Cervantes, a služe za jezičnu i kulturnu promidžbu Španjolske u prijateljskim zemljama. Također ću poticati reafirmaciju Matice hrvatske i obnovu mreže matičinih podružnica u Hrvatskoj te među Hrvatima u inozemstvu.


Nastvit ću se zalagati za osnivanje Muzeja hrvatskog iseljeništva u Rijeci. To će biti višedimenzionalni projekt-institucija na atraktivnoj i relevantnoj poziciji u luci grada Rijeke, u jednom od tamošnjih austrougarskih skladišta. Interakcija kopna i mora je idealni medij za susretište domovinske Hrvatske i njezinog iseljeništva te je spomenik iseljeničkom doprinosu domovini i svijetu. Muzej je simbolička poveznica razdvojenog bića hrvatskoga naroda s ciljem očuvanja i pokazivanja materijalne i duhovne baštine iseljenika, edukacije i izučavanja iskustva migracija, organiziranja susreta, kulturnih priredaba i druženenja čime će grad Rijeka postao  prepoznatljiv brend izvan granica RH kao svojevrsna kulturna i turistička meka na sjevernom Jadranu. Takav muzej i višenamjenski centar u Rijeci obogatit će hrvatsku, ali i europsku kulturu usmjeravanjem znanstvenih i kulturnih silnica na fenomen migracija.


C. Umjetnost

Zalagati se za punu slobodu umjetničkog izražavanja pod uvjetom poštivanja nacionalnih vrijednosti i ponosa; za dostojan standard umjetnika na slobodnom tržištu rada i odgovoarajuće materijalne potpore za pristojnu starost te za maksimalno poštivanje slobode medija, transparentnost politilčkog djelovanja i pravo na pristup informacijama svim građanima Republike Hrvatske bez obzira na ideološke razlike.


Moj je izborni kredo za I. izbornu jedinicu: MOJ GLAS - ZA VAS! i GLAS ZA ONE BEZ PRAVA GLASA!"


Tuga Tarle





Politicki pokret "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" podrzava  ocuvanje nacionalnog identiteta Republike Hrvatske u okvirima Europske unije te se zalaze za snaznu ekonomsko-socijalnu Hrvatsku!



SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Politickog Pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Politickog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE 2020 NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html


VISE O "KOALICIJI DOMOVINA" - ZA DRZAVNE IZBORE 2020 MOZETE POGLEDATI POD SLIJEDECIM LINKOM:


Politicki Pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI utemeljen je u Stuttgartu 2012. godine, a 2014. godine objavili smo socijalno ekonomski program za razvoj Republike Hrvatske. Pripadnici naseg pokreta nalaze se na svih 5 kontinenata.

Nema komentara:

Objavi komentar