ponedjeljak, 30. travnja 2018.

HDZ, SDP, HNS i GLAS protiv referendumske promjene izbornog sustava + KOMENTAR!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa onlineportala "narod.hr", 29.04.2018

https://narod.hr/hrvatska/hdz-sdp-hns-glas-referendumske-promjene-izbornog-sustava

"Tri preferencijska glasa bez praga od 10% osigurat će da isključivo preferencijski glasovi, glasovi birača, određuju poredak na kandidacijskoj listi stranaka, odnosno tko od kandidata ulazi u Sabor.
Tri preferencijska glasa bez praga spriječit će predizborne koalicije kojima velike stranke uvode proizvoljno male stranke koje ne mogu same prijeći prag od 4 %.

“Do sada se dogovorom šefa stranaka, na primjer HDZ-a ili SDP-a s HNS-om – kandidate HNS-a stavljalo na prva mjesta na listi – što je bilo jamstvo da će ući u Sabor. Referendum će to promijeniti – više se nikome neće moći jamčiti ulazak bez potpore birača”, objasnio je u subotu Zvonimir Troskot, glavni koordinator GI Narod odlučuje predstavljajući 6 mjera za pravedniji izborni sustav.

“Mislim da su prava nacionalnih manjina nešto što se ne smije smanjivati. To su nekakvi standardi koje smo dostigli i nije dobro na takav način razmišljati”, ocijenio je za dnevnik.hr HDZ-ov Lovro Kuščević, ministar uprave na predstavljena referendumska pitanja za promjenu izbornog sustava.

“Vidljivo je da je ona u jednom dijelu usmjerena za smanjenje manjinskih prava. Kroz jedan skriveni način pokušava se povećati udio dijaspore kroz ukupno smanjenje broja zastupnika što je zamotano u celofan većeg udjela preferencijskih glasova”, tvrdi Arsen Bauk, saborski zastupnik SDP-a.

“Inicijatori čim pokažu da su im manjine problem u svemu ovome onda sve postaje besmisleno. Zato smatramo da je ovo promašeno i opasno za Hrvatsku”, misli Tomislav Stojak iz HNS-a.
S druge strane, ministar Kuščević priznaje: “Izborni zakon kao i svaki može biti bolji i da se o tome razgovarati. Međutim o tome će ministarstvo uprave i Vlada vrlo brzo raditi jedan izborni zakon.”

SDP ponukan ovakvom inicijativom ponovno zaziva ustavne promjene. “Koje bi na bolji način regulirale referendumsku materiju. Mislim da bi bilo dobro da parlamentarne stranke razmotre tu inicijativu”, rekao je Arsen Bauk.

“Nije teško primijetiti da oni predlažu snižavanje izbornog praga, a nitko od njih nije u Hrvatskom saboru zastupljen niti može preći pet posto”, ustvrdio je HNS-ovac Stojak za dnevnik.hr.

“Ovo je referendum kojim ekipa okupljena oko gospođe Markić želi ograničiti pitanja manjina. Raspravljali smo o seksualnim manjinama, a danas o pravima nacionalnih manjina”, kaže Peđa Grbin za N1.

“Inicijativa gospođe Markić zapravo je promocija gospođe Markić. Izborni zakon koji će dati veću demokratičnost i veću mogućnost odlučivanja nama je prihvatljiv, ali Markić to čini iz nekih drugih razloga”, ustvrdila je za N1 Anka Mrak Taritaš, čelnica GLAS-a.

Podsjetimo, građani koji žele svojim potpisom podržati promjenu načina biranja saborskih zastupnika u Hrvatski sabor svoj će potpis moći dati od nedjelje 13. do 27.5. na oko tisuću lokacija u Republici Hrvatskoj.
Za volontiranje za prikupljanje potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava možete se prijaviti na sljedećoj poveznici: https://goo.gl/forms/5JiXK3aQVQ0OPfXP2."


KOMENTAR:

Ovaj komentar pisem kao clan Glavnig odbora politickog pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI".

Ako Hrvatski narod zeli novi izborni zakon te tako referendumom odluci, zakon ce i imati. Naravno da nije normalno da ljudi koji su osvojili saku prefercijalnih glasova obavljaju najvece drzavne duznosti (pr. Jandrokovic). Naravno da nije normalno da jedna mala stranka koja je osvojila samo 1.3% glasova birackog tijela (HNS) drma drzavom i uhljebljuje zajedeno sa HDZ-om gdje god stigne. Novom izbornom zakonu se protive oni koji su danas u Saboru, a sutra po tom zakonu nece biti zastupnici. 

 Ja bi preporucio svim "nezaposlenim" Saborskim zastupnicima koji zive iskljucivo od Saborske place (na grbaci naroda) da si pocnu pod hitno traziti posao. Saborski mandat nije zanimanje i svako mora zivjeto od rada svojih ruku. Politicke propalice koje vec dva destljeca zive iskljucivo od Saborske place ili udruga neka pocnu traziti posao. 

Ja ne znam niti jednog zastupnika u njemackom Bundestagu koji nema osnovni posao. Sa posla odlaze na sjednice u Bundestag i vracaju se ponovo nakon sjednica na posao.

Nas politicki pokret izlazi na iduce izbore bez obzira kakav izborni zakon bio. Mi ne postavljamo na nase liste "nezaposlene" koji zivotnu sansu vide u uhljebljivanju u Saboru ili nekoj drzavnoj instituciji. Tko nema posao nema sta na nasoj listi ni traziti.

Kao odgovor na ponizavanje Hrvatskog naroda, potpuno unistenje Hrvatske ekonomije, veliki egzodus iz Domovine, politicki pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI odgovara "Koalicijom DOMOVINA" na situaciju u Republici Hrvatskoj. Ako se osjecate pozvanim u koaliciju "DOMOVINA" otvoreni smo za razgovore. Vise o koaliciji mozete pogledati pod slijedecim linkom:



Nefunkcioniranje sadasnje Hrvatske vlade pokazuju slijedeci primjeri:


1) Obratio sam se u ime Glavnog odbora naseg Politickog Pokreta ministru financija Maricu sa "PRIJEDLOGOM za njegovu ostavku". Do danas ministar Maric na prijedlog nije odgovorio i ako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, citiram:

Članak 46.

Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor.


Vise o prijedlogu za ostavku pod:


2) Nakon nedavna dva pokusaja silovanja Hrvatica u Zagrebu od strane stranih drzavljana koji uzivaju politicki azil u Domovini Hrvatskoj obratio sam se ministru policije gospodinu Bozinovicu sa zamolbom da "da televizijsku izjavu" za javnost te na taj nacin svojim autoritetom poveca nivo sigurnosti za djevojke i zene u Hrvatskoj. Do danas to nije ucinio. Takodjer mi nije odgovorio na moje pismo iako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, clanak 46.

Prvo pismo:



Drugo pismo:


3) Pismo ministrici dr.sc.Dalić - Žalba protiv Tržišne inspekcije Ministarstva Gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske!


Gospodin Plenkovic nije niti u jednom od gore navedena tri slucaja reagirao i pozvao spomenute ministre na odgovornost.
Pismo Puckoj pravobraniteljici gospodji Vidovic:


Premijer Plenkovic je pokazao da nema kontrolu nad svojim ministrima, da ne moze ili ne zeli  zastititi Domovinu Hrvatsku od pozara, Hrvatice od pokusaja silovanja te nasu Domovinu od zloupotreba drzavnih-financijskih sredstava i privrednog kriminaliteta..

S obzirom na gore cetiri navedene tocke Politicki Pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI dao je prijedlog parlamentarnoj opoziciji za "pokretanje pitanja povjerenja premijeru Plenkovicu i cijelokupnoj Hrvatskoj Vladi"!

12.09.2017 poslano je pismo parlamentarnoj opoziciji
  



SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Politickog Pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Politickog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

P.S. Prvi puta je Politicki Pokret Zauvijek Vjerni Domovini objavio 2014. godine svoj socijalno ekonomski program za razvoj Domovine Hrvatske na BLOGU www.drazenkatic.blogspot.de  

Nema komentara:

Objavi komentar