utorak, 24. rujna 2019.

Pismo Ministru vanjskih i europskih poslova, gospodinu Grlic-Radmanu (Gospodja Tuga Tarle)!





Tuga Tarle

11 Std.

Poštovani ministre g. Grlić-Radman,

došlo mi je u ruke Vaše emotivno pismo kojim izražavate divljenje ljubavi naših iseljenika spram Domovine Hrvatske, njihovom doprinosu zemljama useljenja, trudu i požrtvovnosti, očuvanju baštine i identiteta naših Hrvata raseljenih diljem globusa.


Čestitam Vam na riječima koje ste u svome govoru uputili nazočnima u Pittsburghu, na obilježavanju 125. obljetnice Hrvatske bratske zajednice jer je to duboko iskren i čestit istup osobe koja je i sama iskusila život iseljenika.

S obzirom na to da pratite zbivanja u hrvatskoj dijaspori, sigurno Vam je poznata i moja dva desetljeća stara borba za muzej hrvatskog iseljeništva u Rijeci. Vjerujem da Vam je dospio u ruke i elaborat koji sam na tu temu napisala i u više navrata objavila na javnim tribinama i međunarodnim konferencijama. Uostalom, svoju poštu sam prosljeđivala i Vama.

Ovih dana grupa uglednih Hrvata iz svijeta okupljenih oko programa "Zauvijek vjerni Domovini" pokrenula je i on line peticiju upućenu Vladi Republike Hrvatske kojom traže da se pokrene s mrtve točke pitanje osnivanja toga muzeja u Rijeci. Ondje je još prethodni ministar g. Božo Biškupić dogovarao s gradonačelnikom g. Obersnelom o lokaciji u jednom od austrougarskih zdanja lučkih skladišta koja su dio spomeničke industrijske baštine. 


U svome elaboratu podrobno sam objasnila zašto bi bilo dobro da muzej hrvatskog iseljeništva bude baš u Rijeci pa Vas sada s time ne bih zamarala.

U svakom slučaju, umjesto da se obnavlja brod Galeb koji simbolizira vrijeme i politički teror koji su obilježili brojne sudbine Hrvata zbog čega su mnogi i napuštali Domovinu, očekujemo od nadležnih čimbenika u Republici Hrvatskoj da se u Rijeci podigne muzej kao živi spomenik i mjesto susreta naših ljudi sa svih kontinenata, muzej koji bi čuvao i prikazivao bogatu riznicu duhovnih i materijalnih ostvarenja koja je naš čovjek ugradio u sveopću baštinu čovječanstva.

Bila bi mi čast i zadovoljstvo da tome posvetite pažnju, a ja bih se rado odazvala, bude li potrebe, da Vam osobno predstavim projekt muzeja hrvatskog iseljeništva u Rijeci.

 

S poštovanjem,

Tuga Tarle

P.S. poveznica na peticiju:
https://www.citizengo.org/hr/signit/173155/view

Nema komentara:

Objavi komentar