ponedjeljak, 9. rujna 2019.

Upit predsjednici Domovine Hrvatske!


Poštovana gospođo predsjednice,

Prije tjedan dana startali smo s peticijom za otvaranje Hrvtaskog Iseljenickog Muzeja u Rijeci. Na upit gospođe Tuge Tarle naš politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI preuzeo je organizaciju peticije. Do danas smo skupili cca. 1000 potpisa. Peticija zavrsava 15.09.2019 u 24 sata. Nakon tog roka biti će upućena sa eleboratom Muzeja (Autor gospodja Tuga Tarle) predsjedniku Hrvatske Vlade.


Nama svima je vrlo bitno da povežemo Domovinu Hrvatsku i Hrvatsko Iseljeništvo i zato se borimo da se realizira više puta obećani Muzej Hrvatskog Iseljeništva u Rijeci o čemu Vam je gđa Tarle ranije već pisala. Nerazumijevanju, sumnjama i međusobnom udaljavanju izmedju Hrvata trebao bi doći kraj. Upravo ovi predizborni dani za predsjednika-predsjednicu Domovine pravi su trenutak da se čvršće povežemo i zajedničkim snagama pomognemo razvoju i napretku Republike Hrvatske. Nas politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI je dao punu potporu elaboratu gđe Tarle jer smo u elaboratu prepoznali dobar projekt za ponovno zbližavanje Hrvata sa svih pet kontinenata. Pored toga njen projekt nosi epitete gospodarske, kulturne, turističke i znanstvene važnosti.

Našu peticiju mete poduprijeti Vašim potpisom.

Lijep pozdrav iz Stuttgarta!

Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI
Član glavnog odbora
Dipl.-Ing. Dražen Katić, mr.sc.



Citat teksta peticije:


PETICIJA
"Mi, Hrvati sa svih pet kontinenata, kao i naše obitelji i rođaci u Repblici Hrvatskoj iBosni i Hercegovini, odlučili smo pomoći Domovini Hrvatskoj jednim iznimno vrijednim kulturno-znanstvenim, turističkim i gospodarskim projektom pod radnim nazivom Hrvatski iseljenički muzejkoji planiramo ostvariti u najvećoj hrvatskoj luci – u Rijeci. Od vas tražimo da ovu dva desetljeća staru inicijativu (pogledajte: http://www.klub-susacana.hr/revija/clanak.asp?Num=66-67&C=4, https://www.bib.irb.hr/897764 kao i https://mojahrvatska.vecernji.hr/price/zasto-hrvatska-jos-uvijek-nema-iseljenicki-muzej-1073436), uz našu svesrdnu potporu, pretočimo u djelo kao spomenik zajedničkoj borbi za slobodnu, neovisnu i suverenu državu Hrvatskui mjesto izražavanja, čuvanja i kolektivnog sjećanja na naraštaje Hrvata koji su morali odlaziti u svijet gdje svojim znanjem, talentom i marljivošću desetljećima pridonose razvoju i svekolikoj baštini čovječanstva.
Stoga vas pozivamo da prihvatite projekt Hrvatski iseljenički muzej u Rijeci - koji bezrezrevno ističemo kao projekt osobitog nacionalnog značaja, kao temelj za čvršće i učinkovitije povezivanje Hrvata izvan Hrvatske s domovinom Hrvatskom, da sastavite posebno radno tijelo kojemućemo naš projekt predstaviti -da u to tijelo imenujetepo načelu pariteta predstavnike Hrvata izvan Republike Hrvatske i dazajedno razradimo plan aktivnosti, konstrukciju financijskih izvora, prikupljanje građe i ostalih potrebnih poslova i zadataka.

Hrvatski iseljeničkimuzeju Rijeci temelji sena inicijativi i elaboratu koji je Tuga Tarle 2002. godine predstavila javnosti i gradonačelniku Grada RijekeVojku Obersnelu te tadašnjem ministru kulture Boži Biškupiću od kojih je dobila pismenu podršku. Rijeka nije slučajan odabir s obzirom na geo-strateški položaj grada, kulturno nasljeđe, bogato prirodno zaleđe i blizinu otoka, simbolično značenje granice i luke, povijesno iskustvo selilaca i očuvan, a neiskorišten prostor austrougarske baštine (lučka skladišta). Kao takva Rijeka je idealan prostor za susretišteHrvata izvan Hrvatske, domovinskih Hrvata njihove rodbine i stranaca – simbločan zajednički Hrvatski Dom!

Mi niže potpisani spremni smo, sukladno svojim mogućnostima, pomagati u ostvarenju Hrvatskog iseljeničkog muzeja u Rijeci, a od vas očekujemo da preuzmete punu odgovornost za realizaciju ovog projekta od općenacionalnog značaja."

Limk za potpisivanje peticije

Nema komentara:

Objavi komentar