srijeda, 3. kolovoza 2016.

INDIKATOR – „ENERGETSKI MENADŽMENT“!



Mjeri se po potrošnji energije u općinama i županijama po m2 uporabnih površina (prostor za stanovanje, radni i poslovni prostori) u kilovatsatima.
Kada govorimo o potrošnji energije u prvoj liniji mislimo na energiju topline (grijanja) i na električnu energiju. Energija je proizvod koji trošimo i plaćamo od našeg "rođenja pa sve do smrti". Ljudi se često pohvale koliko su novca uštedjeli prestavši sa pušenjem. Rijetko netko govori koliko je novca uštedio racionalizirajući potrošnju energije.
Samo u Njemačkoj električni aparati u "stand-by modusu" potroše godišnje električnu energiju u vrijednosti od 4 milijarde eura. Ti aparati ne rade, a troše. Godinama sam radio u području energetike te savjetovao ljude kako mogu kod kuće i u poslovnim prostorima uštedjeti na grijanju i struji. Mnogi građani su promjenivši ponuđača energije ostvarili dodatnu uštedu. U svakodnevnici postoji slab interes građana za uštedu energije. Tek kada dođe visok račun za struju i grijanje, tada nastane panika i traži se odgovarajuće riješenje. Osim domaćinstava ogromnu količinu energije troše radni i poslovni prostori te tvornice. Ta energija nije besplatna i vlasnici je moraju platiti.
Prema njemačkoj agenturi za energiju moguće je uštedjeti na energiji provodeći slijedeće mjere i zahvate:
  • Sanacija zgrade, odnosno dodatna izolacija može uštedjeti do 90% energije grijanja
  • zamjena konvencionalnih žarulja sa LED rasvjetom može uštedjeti do 75% električne energije
Općine i županije u Republici Hrvatskoj također trebaju voditi brigu o racionalnoj potrošnji energije. U vrtiću i školi djeca se trebaju od malena educirati o pravilnom energetskom menadžmentu. Često je prisutna navika da u prostorijama koje zimi grijemo po pola dana ostane otvoren prozor. To nije niti ekološki odgovorno, a niti jeftino. U današnjem potrošačkom društvu je samorazumljiva upotreba električne energije. Neki čak misle da električna energija sama od sebe dolazi iz utičnice. Stvarnost je ipak drugačija. Za svaki kilovat proizvedene struje ili topline moramo potrošiti resurse našeg planeta. Čak i ako koristimo vjetroelektrane moramo trošiti čelik za njihovu proizvodnju, specijalna maziva za podmazivanje, boju za bojenje itd. Besplatna energija za krajnje potrošače ne postoji, kako struja tako ni toplina.
Druga stavka u uštedi energije je da se prostor pretjerano ne grije. Temperatura izmedju 18 i 22 stupnja celzijusa je za ljudsko tijelo najugodnija i najzdravija.
Sijalice koje gore po cijeli dan, pogotovo kada ima dovoljno dnevne svjetlosti upućuju na vrlo loš energetski menadžment.
Portal Ekološka ekonomija navodi:"Ukupna potrošnja primarne energije u Kini po stanovniku sada je otprilike kao u Hrvatskoj, a električne energije malo manja. To je otprilike polovica potrošnje koju danas imaju visokorazvijene europske zemlje, a četvrtina potrošnje SAD. Zbog ograničenja potražnje, resursa i okoliša stope rasta se neminovno smanjuju ka dostizanju plafona. To je normalna i u ekonomiji poznata S-krivulja; dolazi do zasićenja (saturacije), što je analizirao npr. Joseph Schumpeter.

Vidi jedan opći komentar na tu temu: “China’s S-Shaped Threat” (2011.), http://thediplomat.com/2011/09/chinas-s-shaped-threat/ . Smanjivanje kvalitativnoga rasta pak, po Schumpeteru, uvijek dovodi do neke “kreativne destrukcije”, ili, gledano više optimistički, usmjerenja na strukturalne promjene i nove ciljeve, kvalitetu a ne kvantitetu – recimo, smanjivanje zagađivanja okoliša, povećanje kvalitete života, političke slobode…
Dapače, najrazvijenije europske zemlje sada planiraju bitno smanjivanje potrošnje energije do 2050. godine, čak na polovicu – dakle, po stanovniku približno na nivo današnje Hrvatske i Kine.
U napisima o energetskim kretanjima i tranziciji ka održivom energetskom sustavu, često stavljamo u prvi plan izvore energije a ne ono što je zaista najvažnije: učinkovita potrošnja, tako da se ukupna potrošnja u visokorazvijenim zemljama bitno smanji.
Prema podacima Eurostata (Energy consumption down by 8 per cent between 2006 and 2012 in the EU28), u zemljama Europske unije (EU28) ukupna potrošnja energije 1990. godine iznosila je 1.67O milijuna tona ekvivalentne nafte (Mtoe), rasla je do vrška od 1.830 Mtoe u 2006. godini a nakon toga je pala na 1.680 Mtoe godine 2012. (-8% u šest godina). Prednjače Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija (-12,2% i -12,0%).
Prema planovima i prognozama, ovo je početak trenda koji bi se trebao nastaviti do 2020. i dalje do 2050. godine.“
https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2014/03/05/trendovi-potrosnje-energije-u-kini-i-u-europskoj-uniji/
Općine i županije u Republici Hrvatskoj trebaju voditi računa o učinkovitom energetskom menadžmentu. Na taj način poduprijeti će održivi razvoj, smanjiti izdatke za energiju i biti pozitivan primjer mladim i nadolazećim generacijama.
 
Ovo je jedna od tema objavljenih u mojoj četvrtoj knjizi “ODRŽIVA EKONOMIJA REPUBLIKE HRVATSKE”!
Prvi puta knjiga je objavljena u veljači 2015. godine, a danas je knjiga dostupna na hrvatskom jeziku preko izdavačke kuće "Peleman Industries NV"!
Više o knjizi možete vidjeti pod:
Dražen Katić



Nema komentara:

Objavi komentar