srijeda, 3. kolovoza 2016.

STRANKE MORAJU DATI DIREKTNE ODGOVORE NA PITANJA O EKONOMINJI!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su iz online portala "index.hr", 03.08.2016

http://www.index.hr/vijesti/clanak/politicki-kompas-stranke-moraju-dati-kokretne-odgovore-na-pitanja-o-ekonomiji/910405.aspx

"CENTAR za javne politike i ekonomske analize (CEA) i udruga poreznih obveznika "Lipa" pokrenuli su projekt Politički kompas kroz koji žele prikupiti podatke o preciznim ideološkim i svjetonazorskim stavovima političkih stranaka, prije svega o odnosu prema ekonomskoj slobodi.

Pokrivena su najvažnija područja strukturni reformi

"Hrvatski slobodno tržišni think tank klaster je duboko uvjeren kako se stranke trebaju osloboditi prekomjernih rasprava o onome što se trenutno reklamira kao svjetonazorska i ideološka pitanja. U kojoj mjeri će Hrvatska biti ekonomski slobodna i konkurentna, utjecat će u konačnici na budućnost nas i naše djece. Stoga smo kreirali ovu tablicu za koju držimo da sadrži bitna pitanja čija rješenje će definirati našu budućnost", navodi se u priopćenju.

Pitanja o stavovima su uvelike rađena prema metodologiji kanadskog Fraser Instituta za mjerenje ekonomske slobode. Pokrivena su najvažnija područja strukturnih reformi koja uključuju sve ključne segmente potrošnje javnog novca i poreza, odnos prema deficitu, pitanja inflacije i valute, upravljanje javnim sektorom te regulatornog okruženja za poslovanje. Tablica koju je potrebno ispuniti poslana je svim relevantnim političkim strankama.

Odgovori su u pravilu 1 ILI 2, ovisno o tome podržava li stranka u izjavi stav prije (1) ili nakon (2) veznika "ILI" kod svake izjave. (1) znači ekonomski liberalni(ji) stav, a (2) ekonomski socijalistički(ji) stav ili status quo stav, dok (1,5) označava područje između. Ako stranka baš nema stav, može se ocijeniti sa (3), premda takav podataka nije preporučljiv i narušava rezultat.
Traži se izjašnjavanje o političkoj orjentaciji prema ekonomskoj slobodi

Temeljem prikupljenih podataka izračunat će se politički rezultat svake stranke i u ocijeniti ideološku orijentaciju prema ekonomskoj slobodi.

Ukoliko do 22. Kolovoza 2016. CEA i Lipa ne dobiju odgovore (na određena ili sva pitanja), odgovore će samostalno procijeniti temeljem otvorenih izvora informacija (programi, medijske izjave i dr.).

Dodatno, strankama je ponuđena mogućnost da na temelju navedenih pitanja procijene i definiraju svoju političku orijentaciju, pogotovo glede ekonomskih pitanja.

Želi se utvrditi vide li se u političkom spektru kao socijalisti, socijaldemokrati, liberalni demokrati, liberalni konzervativci ili kršćanski demokrati/konzervativci ili možda u nekom drugom dijelu tog spektra. Stranke bo trebale svoju poziciju (naziv stranke) unesti u koordinatni sustav na listu "Političke koordinate" gdje su opisane pozicije ključnih političkih ideologija.

CEA i Lipa smatraju da je vrijeme da stranke precizno definiraju svoje ideologije, da se drže načela kroz konkretna pitanja u stavovima i mogućoj provedbi. Javnost je zasićena općenitim stavovima po kojima su gotovo sve stranke iste. Hrvatsko društvo je, po nama, dovoljno politički sazrelo da može i želi prihvatiti jasniju diferencijaciju političkih stranaka po sudbinski važnim temama za budućnost zemlje."

Nema komentara:

Objavi komentar