ponedjeljak, 8. kolovoza 2016.

MI, HRVATI U MELBOURNEU Čuvamo tradiciju i običaje kako bismo očuvali Hrvatsku!

Gornja slikai citirani tekst preuzeti su sa online portala "croexpress", 08.08.2016,

http://croexpress.eu/vijest.php?vijest=8947


"Tijekom 1960-ih i 1970-ih, hrvatski migranti u velikom su broju dolazili u Australiju, mnogi od njih bježeći pred neobuzdanim komunizmom u svojoj domovini. Ova generacija Hrvata došla je u Australiju bez znanja engleskog jezika i s vrlo malo imovine koja bi im mogla pomoći u novom poglavlju njihovih života. Ono što su imali jest snažna veza s katoličkom vjerom i želja da zadrže vezu sa svojom hrvatskom kulturom, koju su toliko cijenili.

Bez obzira na to iz kojeg dijela Hrvatske dolazili, Hrvati u Australiji su se povezivali jedni s drugima putem svoje vjere i kulture. Ova dva elementa postali su temelji na kojima su građene hrvatske zajednice diljem Australije. Ove zajednice pružale su im osjećaj pripadanja u novoj zemlji, a one postoje i dan danas.

Ako ste Hrvat u Melbourneu, zasigurno ste imali nekakav doticaj sa župom sv. Nikole Tavelića u Clifton Hillu. Riječ je o prvoj službenoj hrvatskoj katoličkoj župi u Melbourneu, koja je postala mjestom gdje su se Hrvati iz cijelog grada okupljali kako bi prakticirali svoju vjeru, slavili svoju kulturu i upoznavali jedni druge kroz društvena okupljanja koja su se održavala oko crkve.

Župnik sv. Nikole Tavelića – Cliffton hill u to vrijeme bio je pokojni vlč. Josip Kasić. Kasić je stigao u Melbourne 4. svibnja 1961. i uočio potrebu da se osnuje Hrvatski katolički centar u kojem bi se Hrvati okupljali, slavili misu i primali sakramente na hrvatskom jeziku. Pomagao je useljenicima da pronađu poslove i domove, kao i da se uspostave druge hrvatske zajednice u Melbourneu.

Zajednica sv. Nikole Tavelića u Clifton Hillu tijekom godina pružila je jako mnogo hrvatskoj zajednici u ovom gradu. Nekoliko članova bilo je uključeno izgradnju poznatih hrvatskih institucija. U sklopu Hrvatskog katoličkog centra danas djeluje Hrvatska škola za djecu hrvatskog porijekla koja ondje uče tečno govoriti hrvatski jezik. Tu je i crkveni zbog sv. Nikole Tavelića koji nastupa na vjerskim slavljima u župama diljem Melbournea. Centar je i dom Folklornoj grupi 'Mladi Hrvati'.

Vlč. Kasić je 1978. došao na ideju da osnuje folklornu grupu kao način na koji bi povezao hrvatsku mladež Melbournea. Pozvao je svoje župljane Aleksa i Gizelu Kechenovich da uče mlade hrvatskom folkloru. Gdin i gđa Kechenovich su bili iskusni plesači folklora i bili su članovi kulturnoumjetničkog društva u svom rodnom gradu, Tavankutu u Vojvodini.

Uz pomoć marljivih i predanih ljudi iz hrvatske zajednice, osnovana je Folklorna grupa 'Mladi Hrvati'. Nebrojeni članovi župe proveli su sate šijući tradicionalne hrvatske nošnje, lokalni glazbenici snimali su tamburaške i harmonikaške skladbe kako bi grupa mogla vježbati.

Trideset i osam godina kasnije, Folklorna grupa 'Mladi Hrvati' još uvijek slavi i dijeli svoju ljubav za tradicionalne hrvatske plesove i pjesme. Grupa ima više od 75 članova raspoređenih u tri starosne grupe, kao i tamburaški orkestar.

Cilj 'Mladih Hrvata' uvijek je bio usaditi osjećaj kulturnog ponosa, svjesnosti i cijenjenja bogate kulturne povijesti Hrvatske unutar hrvatske, ali i šire australske zajednice. Kao folklorna grupa, vjerujemo da je očuvanje tradicije, običaja i plesova naš doprinos očuvanju Hrvatske.

Folklorna grupa 'Mladi Hrvati' ponosna je biti dijelom župe koja je odigrala tako važnu ulogu u hrvatskoj zajednici u Melbourneu. Čast nam je sudjelovati u župnim slavljima i domjencima gdje možemo vratiti zajednici koja nam je svima svih ovih godina dala toliko puno.

Težit ćemo tome da očuvamo folklornu zajednicu 'Mladih Hrvata' i zajednicu sv. Nikole Tavelića živom i dobrom, kako bi se vizija naših djedova, roditelja i pokojnog vlč. Kasića nastavila i u budućim generacijama.

Na mladima svijet ostaje!"


 
PREDIZBORNI PROGRAM ZA XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO) POD OVIM LINKOM:
http://drazenkatic.blogspot.de/2016/08/50-zena-kandidatkinja-na-koalicijskoj.html



Nema komentara:

Objavi komentar