Dienstag, 3. Juli 2018

Neće nas spasiti mjere. Spasit će nas samo normalna država + KOMENTAR!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "24sata.hr", 03.07.2018

https://www.24sata.hr/kolumne/nece-nas-spasiti-mjere-spasit-ce-nas-samo-normalna-drzava-580601

"Što spaja demografsku obnovu i spašavanje mirovinskog sustava?

Problematika zvuči komplicirano, u mnogim elementima vjerojatno i jest, ona je zaslužna za svađe Pantovčaka i Banskih dvora, vrijedna je pompoznih press konferencija, kao i ritualnih svađa u Hrvatskom saboru. Neki kažu da je toliko važna da zaslužuje i ulične prosvjede.
A zapravo, sva rješenja za ta sudbonosna pitanja naše budućnosti o kojima se mjesecima razglaba od državnog vrha naniže mogu se svesti na jednostavan zajednički nazivnik - normalna država.
Nisu potrebne demografske mjere. Nisu potrebne vratolomije oko mirovinskog sustava. Potrebno je samo ustrojiti Hrvatsku kao normalnu, racionalnu, transparentnu, modernu državu iz koje se neće bježati i u kojoj se neće bankrotiran umirati.
Koliko god tako nešto zvučalo jednostavno, čini se da je za hrvatski politički establishment to najkompliciraniji mogući zadatak. Lakše je prepucavati se konkurentskim programima demografske obnove, kao što je lakše prebaciti sto milijardi kuna iz drugog stupa i zakrpati rupetinu u prvom stupu.
Obrisati prašinu s revera i krenuti dalje.

Kao u skeču

Poput nekog skeča izgledala je jučerašnja press konferencija Kolinde Grabar Kitarović i Andreja Plenkovića, uz sekundiranje ministrice Nade Murganić. Premijer je govorio u mjerama u koje pretjerano ne vjeruje, predsjednica je s namještenim osmijehom radila reklamu za drugi mandat, a ministrica je pričala o vrtićima i školskim programima za vrijeme školskih praznika.
Kao da će to zaustaviti iseljavanje ili navesti mlade bračne parove da imaju još jedno dijete.

Još gore: nakon te presice još će se prije spakirati koferi.
Ponovno se govori o subvencioniranim kreditima za mlade koji se neće moći vraćati ako ti mladi nemaju posao. Osim ako ih ne budu plaćali iz Irske. A dobar broj tih mjera vuče se već godinama: jedna vlada ih uvodi, druga ukida, treća opet vraća...
Nije stvar u mjerama, nego u stvaranju normalne države u kojoj će biti poslova bez stranačkih iskaznica, škola bez zatupljivanja, države bez sinekura, kao i političara koji nisu sami sebi svrhom.
Demografija nije sklop mjera. To su sve mjere u jednoj.

Država voli velike hrpe

Slično je i s mirovinskim sustavom. O zamrzavanju drugog mirovinskog stupa razmišljao je još ministar Slavko Linić kad se našao pred financijskim ponorom u mirovinskom sustavu. Prema drugom stupu pohlepno je pogledavao i Ivo Sanader dok je bio premijer.
Država, naime, voli zagrabiti u veliku hrpu kako bi se zatrpala još veća rupa.
Premda, realno, postoji na desetke drugih recepata za prikupljanje potrebnih par milijardi kuna za normalno funkcioniranje mirovinskog sustava, neke do kojih je nabrojao i kolega Ivan Pandžić u ovom videu.
Međutim, mnoge od tih metoda podrazumijevaju zadiranje u samu srž problema: od povlaštenih mirovina i saborskih plaća, preko dvjestotinjak državnih agencija i ustanova, pa sve do davanja Crkvi i vojsci ili reforme lokalne samouprave.
Reforma i racionalizacija tog sustava ne samo da bi pokrpala rupu u prvom mirovinskom stupu, već bi istodobno dovela do stvaranja onoga čemu težimo - normalne države.

Umjesto skalpela - satara

Međutim, vlastima je lakše uzeti iz jednog i prebaciti u drugi stup. Umjesto finih rezova skalpelom lakše je odrezati satarom.
Zašto bi spašavali mirovinski sustav tako što bi istodobno pomogli kreiranju normalne države, kad je lakše stvoriti novi problem, kaos, bijes, pa i optužbe o protuustavnom ukidanju mirovinskog stupa?
I zašto bi pomogli u stvaranju normalne države iz koje nitko neće bježati, kad im je naprosto lakše nabubati desetak mjera demografske obnove koje su same sebi svrhom? Pa će onaj drugi predložiti svojih deset mjera. Od kojih se opet nijedna neće provesti.
A predsjednica će učenicima slati bizarne poruke kako "ne smijemo obrazovati mlade i onda ih puštati da odu".
Jednako tako, Kolinda i Plenki jučer nisu dozvolili pitanja novinara nakon svojih izjava. Mjere su servirane, zajedništvo je demonstrirano, vrijeme je za drugi mandat. Nitko ne može reći da se vlast ne trudi pronaći rješenja. Oni se prave da rade, mi se pravimo da im vjerujemo.

Rješenja nisu pojedinačna. Rješenje je sve

I zbog svega toga ove dvije teme, demografija i mirovinski sustav, pokazuju do koje mjere ova politička vrhuška ne razumije (ili se ne usudi razumjeti) važnost cjelokupnog reformatiranja sustava. Jer, kad jednom reformatiraju sustav, reformatirali su vlastitu važnost unutar njega.
Predsjednica neće spasiti demografiju paketom mjera nego svojim ponašanjem, karakterom, odnosom prema državi, institucijama, Ustavu i zakonima. Ona daje ton toj normalnost države, umjesto što nabada s mjerama za koje nema mehanizme provedbe.

Osim što spominje zabrane iseljavanja.
Premijeru je lakše pustiti probni balon oko drugog mirovinskog stupa, od kojeg će vjerojatno odustati nakon što bijes javnosti dosegne vrhunac, umjesto da obavlja reformske zahvate u desetak područja. Koji bi samo mogli potkopati njegove šanse za spašavanje glave na vlasti.
Nitko neće mijenjati sustav koji je postao sam sebi svrhom. Uzrokom svih problema, razlogom za iseljavanje, za pesimizam i apatiju.
Lakše je stavljati obloge umirućem pacijentu."

KOMENTAR:

Ovaj komentar pisem kao clan Glavnig odbora politickog pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI".

Sto je to normalna drzava?

- Drzava u kojoj djeca imaju besplatni topli obrok u skoli!

- Drzava u kojoj politicari rade na dobrobit svome narodu! 

- Drzava u kojoj nakon 35 godina radnog staza odlazite u mirovinu od koje mozete pristojno zivjeti.

- Drzava u kojoj nakon zavrsenog zanata ili fakulteta dobijate radno mjesto i primjerenu placu.

- Drazava iz koje vlastiti narod ne bjezi!

- Drzava u kojoj pocinioci kaznenih djela ide na odsluzenje zatvorske kazne!

- Drzava u kojoj se sa 5600 prefercijalnih glasova ulazi u Sabor, a ne sa 800 prefercijalnih glasova postaje predsjednikom Sabora!

- Drzava u koju se iseljei narod vraca, a ne ostaje u tudjini do svog zadnjeg dana!

Naravno da gore sve navedeno nije obiljezje nase Domovine. Bas suprotno. Plenkovic se potrudio da u 2 godine vlasti napravi od nase zemlje suprotnost od gore navedenog. Potrudio se i to mu je uspjelo!

Kao odgovor na ponizavanje Hrvatskog naroda, potpuno unistenje Hrvatske ekonomije, veliki egzodus naroda iz Hrvatske, mi odgovaramo "Koalicijom DOMOVINA". Ako se osjecate pozvanim u Koaliciju "DOMOVINA" otvoreni smo za razgovore. Vise o koaliciji mozete pogledati pod slijedecim linkom:Nefunkcioniranje sadasnje Hrvatske vlade pokazuju slijedeci primjeri:


1) Obratio sam se u ime Glavnog odbora naseg Politickog Pokreta ministru financija Maricu sa "PRIJEDLOGOM za njegovu ostavku". Do danas ministar Maric na prijedlog nije odgovorio i ako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, citiram:

Članak 46.

Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor.


Vise o prijedlogu za ostavku pod:


2) Nakon nedavna dva pokusaja silovanja Hrvatica u Zagrebu od strane stranih drzavljana koji uzivaju politicki azil u Domovini Hrvatskoj obratio sam se ministru policije gospodinu Bozinovicu sa zamolbom da "da televizijsku izjavu" za javnost te na taj nacin svojim autoritetom poveca nivo sigurnosti za djevojke i zene u Hrvatskoj. Do danas to nije ucinio. Takodjer mi nije odgovorio na moje pismo iako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, clanak 46.

Prvo pismo:Drugo pismo:


3) Pismo ministrici dr.sc.Dalić - Žalba protiv Tržišne inspekcije Ministarstva Gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske!


Gospodin Plenkovic nije niti u jednom od gore navedena tri slucaja reagirao i pozvao spomenute ministre na odgovornost.
Pismo Puckoj pravobraniteljici gospodji Vidovic:


Premijer Plenkovic je pokazao da nema kontrolu nad svojim ministrima, da ne moze ili ne zeli  zastititi Domovinu Hrvatsku od pozara, Hrvatice od pokusaja silovanja te nasu Domovinu od zloupotreba drzavnih-financijskih sredstava i privrednog kriminaliteta..

S obzirom na gore cetiri navedene tocke Politicki Pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI dao je prijedlog parlamentarnoj opoziciji za "pokretanje pitanja povjerenja premijeru Plenkovicu i cijelokupnoj Hrvatskoj Vladi"!

12.09.2017 poslano je pismo parlamentarnoj opoziciji
  SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Politickog Pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Politickog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

P.S. Prvi puta je Politicki Pokret Zauvijek Vjerni Domovini objavio 2014. godine svoj socijalno ekonomski program za razvoj Domovine Hrvatske na BLOGU www.drazenkatic.blogspot.de  

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen