srijeda, 13. ožujka 2019.

RUŽA TOMAŠIĆ GRMJELA U STRASBOURGU: ‘Hrvati su zbog ovog građani drugog reda, pa koliko stoljeća treba proći da to promijenite?!’ + KOMENTAR!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "net.hr", 12.03.2019

https://net.hr/danas/hrvatska/nasa-europarlamentarka-grmjela-u-strasbourgu-hrvati-su-zbog-ovog-gradani-drugog-reda-pa-koliko-stoljeca-treba-proci-da-to-promijenite

‘Daljnja politička integracija, nove zajedničke institucije, veliki proračuni za ambiciozne programe, europska vojska, sjedinjene europske države itd. Velike ideje, a u praksi to izgleda ovako…’, započela je Ruža Tomašić u EP-u gdje je kolege upozorila da su donijeli odluku po kojoj su hrvatski građani i dalje po njima građani drugog reda

Hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić na plenarnoj je sjednici u Strasbourgu prosvjedovala zbog odgode pune primjene hrvatskog jezika u radu Europskog parlamenta ističući kako su u takvim uvjetima Hrvati građani drugog reda.
U svom žestokom govoru, Tomašić je navela kako se u EP-u mogu čuti veliki planovi za Europu, ali da sad postoji primjer na kojem bi u EP-u pokazali “koliko smo ujedinjeni u raznolikosti”.

Sve veliki planovi, a praksa puno drugačija

“Daljnja politička integracija, nove zajedničke institucije, veliki proračuni za ambiciozne programe, europska vojska, sjedinjene europske države itd. Velike ideje, a u praksi to izgleda ovako – ni u trećem sazivu Europskog parlamenta u čijem će radu sudjelovati zastupnici iz Hrvatske naš hrvatski jezik neće biti potpuno primijenjen u radu ove institucije”, kazala je Tomašić, dodajući kako produženje članka 159. poslovnika znači daljnju odgodu primjene hrvatskog, irskog i malteškog jezika.
Potom je istaknula da u objašenjenju stoji kako ni na početku idućeg saziva neće biti kapaciteta za prevoditelje.
“Pa koliko stoljeća točno je potrebno da se ti kapaciteti osiguraju?”, zagrmjela je Tomašić dodajući da za razliku od Irske i Malte Hrvatska ima samo jedan službeni jezik."

KOMENTAR:

Demokracija - Demos (narod), Kratos (vladavina) funkcionira jedino ako narod preko svojih parlamentarnih zastupnika ostvaruje svoje interese. Vlade koje rade protiv interesa vlastitog naroda ne mogu se svrstati u demokratske. Svaka jaka demokracija ima vrlo jaku opoziciju koja stalno prati rad vlade, korigira ga te upucuje na propuste i greske. 


Da li su izbori za EU parlament vazni za narode koji zive u EU zajednici? 


EU propisuje mnogobrojne zakone svojim clanicama. Clanice EU uplacuju sredstva u zajednicku blagajnu iz koje se novac preko projekata vraca natrag clanicama. Neke clanice uplate vise nego sto dobiju, a neke manje. Sve ovisi o kvaliteti projekata koje clanice EU salju u Brisel.

EU je zamisljena kao ekonomska zajednica europskih naroda u kojoj djelomicno nestaju granice, carina te u kojoj narodi imaju sigurnost od izbijanja rata izmedju clanica. Ako izuzmemo Domovinski rat EU zivi vec 70 godina u miru, sto nije samorazumljivo. 


Postupni gubitak identiteta naroda u zemljama EU je negativan aspekt zajednice. Mnogobrojni narodi poput Madjarske, Ceske, Poljske, Hrvatske su ponosni narodi i ne zele se jednostavno odreci svojih nacionalnih obiljezja te se u potpunosti podrediti europskom mentalitetu. 

Razlika tretiranja pojedinih zemalja u EU je drugi veci problem. Dok velike zemlje koje imaju veliki broj zastupnika u EU parlamentu lakse ostvaruju zajednicka prava clanica, malim zemljama poput Hrvatske uskracuju se zajednicka prava. U gore citiranom govoru EU parlamentarka  gospodja Tomasic to jasno istice: "...daljnju odgodu primjene hrvatskog, irskog i malteškog jezika...neće biti kapaciteta za prevoditelje..."

Postoji jos niz stvari koje male zemlje u EU jako tesko ili nikako mogu ostvariti. 


Zemlje clanice bore se za svoje interese te za ukupne europske interese u EU parlementu preko svojih zastupnika. Neki zastupnici su aktivniji u svom radu, a neki manje. Neki zastupnici su vise privrzeni EU, a neki vise svojim maticnim zemljama u toj borbi.

Za 12 hrvatskih zastupnika u EU parlamentu u svibnju ove godine kandidirati ce mnogobrojne politicke stranke u RH te neke nezavisne liste (pr. lista suca Kolakusica).

Nas politicki pokret je pokusao pronaci adekvatnog partnera za EU izbore, za sada neuspjesno. Ako postoji zelja za suradnjom na izborima, obratite se bez ikakve obaveze.





SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Politickog Pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Politickog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

P.S. Prvi puta je Politicki Pokret Zauvijek Vjerni Domovini objavio 2014. godine svoj socijalno ekonomski program za razvoj Domovine Hrvatske na BLOGU www.drazenkatic.blogspot.de  

Nema komentara:

Objavi komentar