subota, 23. prosinca 2017.

Od Nove godine na snagu stupa novi porezni paket. Doznajte na koji će se način odraziti na svakog od nas + KOMENTAR!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su saonline portala "novilist.hr", 23.12.2017

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Od-Nove-godine-na-snagu-stupa-novi-porezni-paket.-Doznajte-na-koji-ce-se-nacin-odraziti-na-svakog-od-nas

"Novost je, uz ostalo, da će u sustav PDV-a ulaziti samo oni čiji je prihod veći od 300 tisuća kuna, što je 70 tisuća kuna više nego dosad. Povećava se i prag za plaćanje paušalnog poreza na dohodak.

ZAGREB U 2017. godinu Hrvatska je ušla s reformom poreznog sustava koja je značila izmjenu čak 15 zakona, onih koji, primjerice, reguliraju porez na dohodak, dobit, dodanu vrijednost, no pojedine odredbe iz tog poreznog paketa na snagu će stupiti tek od 1. siječnja 2018. godine. Tako je s odgodom planirano uvođenje poreza ne nekretnine, ali je Vlada u međuvremenu od njega odustala, pa Ministarstvo financija od 1. siječnja mora voditi računa samo o tome da počinje primjena odredbi Zakona o PDV-u i Zakona o porezu na dohodak. Novost je tako da će u sustav PDV-a ulaziti samo oni čiji je prihod veći od 300 tisuća kuna, što je 70 tisuća kuna više nego dosad. Na isti način se povećava i prag za plaćanje paušalnog poreza na dohodak. Uz to, obveznicima PDV-a omogućit će se odbitak čak 50 posto PDV-a ako kupuju novi automobil za svoju tvrtku, pod uvjetom da on nije skuplji od 400 tisuća kuna, a razmišlja se i o mogućnosti da se ta mjera proširi i na brodove koji se koriste u poslovne svrhe.

Uzdržavani članovi

Reforma poreznog sustava u ovoj godini gospodarstvo i građane rasteretila je za oko 2,5 milijardi kuna prema procjenama Ministarstva financija. Promjene koje stupaju na snagu iduće godine nose dodatno rasterećenje, pa se procjenjuje kako je riječ o 1,2 milijarde kuna.

Građani koji računaju na porezne olakšice za uzdržavane članove obitelji od 1. siječnja mogu zaboraviti na to da će u poreznu karticu ugurati nekoga izvan kruga uže obitelji. Uzdržavani članovi obitelji odsad su samo bračni drugovi (izvanbračni i istospolni životni partneri), djeca, roditelji poreznog obveznika, i prošla su vremena kada su to mogli biti unuci, praunuci, bake, djedovi, svekrve. Olakšica se i dalje može dobiti za one izvan uže obitelji ukoliko je porezni obveznik ujedno i skrbnik te osobe.

No, nisu to jedine novine iz Ministarstva financija. Pripremali su oni ponešto i u 2017. godini, kako bi na snagu stupilo od 1. siječnja 2018. godine. Kad već u zakonu o lokalnim porezima nisu uspjeli progurati porez na nekretnine, građanima su omogućili da kroz izmjene poreza na cestovna vozila i za motocikle, što je dosad vrijedilo samo za automobile, ne plaćaju taj porez lokalnim vlastima ako je motocikl stariji od deset godina.

Još veće rasterećenje od prvog siječnja slijedi kupcima motornih vozila, jer se trošarine za kupnju novih auta smanjuju u prosjeku za 30 posto, dok će kod kupnje i prijenosa starih automobila namet biti u prosjeku 50 posto manji. Vozače, međutim, čekaju i stroža pravila za dobivanje ili zadržavanje vozačke dozvole kad su u pitanju liječnički pregledi, jer se naglasak stavlja na to da oni koji imaju bolesti srca i krvih žila te dijabetes svoje stanje drže po kontrolom.

Bolja vremena

Vrijede i nova pravila u financiranju lokalne zajednice, pa će tako županije, gradovi i općine dobiti cijeli iznos poreza na dohodak, što uključuje i porez na prihod od kamata na štednju, a kolač se dijeli tako da 60 posto pripada općini ili gradu, županija dobiva 17 posto, udio za decentralizirane funkcije je šest posto, a udio za fiskalno izravnanje 17 posto. Nerazvijenim općinama i gradovima te onima koje su imale status brdsko-planinskih područja ili otocima, pa su ubirale i veći postotak poreza na dohodak, vlada će pet godina iz proračuna isplaćivati kompenzaciju.

Bolja vremena nastupaju i za regionalne i lokalne čelnike, župane, načelnike i gradonačelnike jer su izmjenama zakona zaštićeni od odlaska s vlasti ako predstavnička tijela ne usvoje proračun. U slučaju da nema proračuna, pada vijeće, a načelnici i gradonačelnici mirno mogu promatrati izbore za nove vijećnike.

U novoj će godini vrijediti i nova, veća prava branitelja jer novi zakon otvara mogućnost da se naknadno stekne taj status, kao i status ratnog vojnog invalida. Uz to, osigurava se naknada za nezaposlene branitelje, a učvršćuju se i proširuju i prava pripadnika HVO-a, ali u tom dijelu se još očekuje i dogovor Hrvatske i BiH oko izmjena međudržavnog ugovora.

Zaštita starijih

Nova veća zaštita predviđena je i za starije građane Hrvatske, pa se u zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji prvi put starije osobe navode kao skupina koja uživa posebnu zaštitu. Tako nasilje u obitelji postaje i zanemarivanje potreba starijih koje dovodi do patnje, primjerice ako djeca starije nepokretne roditelje ostave cijeli dan same kod kuće, bez hrane i vode, ili im ne daju lijekove... Takvo zanemarivanje će se kažnjavati novčanom kaznom od minimalno deset tisuća kuna ili kaznom zatvora od najmanje 45 dana.

Onima koji su još dovoljno mladi da po cijeli dan rade, a pritom im poslodavac isplaćuje minimalac, država od sljedeće godine osigurava rast te minimalne plaće za pet posto (131 kunu) pa će ona iznositi 2.621 kunu neto. Novost je i to da će Vlada investiranje u gospodarstvu poticati tako da ulaganja veća od 75 milijuna kuna, dosad je to bilo 150 milijuna kuna, mogu postati strateške investicije od interesa za Hrvatsku, pa prema tome mogu očekivati i ubrzanu administrativnu proceduru."

 KOMENTAR:

Ovaj komentar pisem kao clan Glavnig odbora politickog pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI".

Premijer Plenkovic novim zakonima i poreznim paketima u 2018. godini neumorno nastavlja politiku "Superhika", odnosno za one koji nisu citali u djetinjstvu Alan Forda "Uzmi siromasnome i daj bogatome"!

Nas politicki pokret sluzbeno je zatrazio ostavku ministra Marica 09. kolovoza 2017. godine uz kompletno obrazlozenje. Do danas ministar Maric nije cak ni pismeno odgovorio iako ga na to obavezuje Ustav Republike Hrvatske. On Republiku Hrvatsku financijski unistava iz dana u dan, gura je u potpuno robovlasnistvo zvano "valuta euro", a Hrvatski narod i dalje suti.

Kompletan zahtjev za ostavku ministra Marica mozete pogledati pod slijedecim linkom:

https://drazenkatic.blogspot.de/2017/08/prijedlog-ostavka-ministra-financija.html

Vlada premijera Plenkovica je direktni krivac za zadnji egzodus Hrvata i pripadnika Nacionalnih zajednica iz Domovine Hrvatske. Premijer Plenkovic je na celu nehrvatske, nesocijalne i nesposobne vlade ucinio od Hrvatske ekonomsku pustinju. Bugarska i Rumunjska su nas ekonomski i socijalno odavno pretekle. Nasa Domovina je zaduzena sa preko 300 milijardi kuna.

Ljudi koji su napustili u zadnje vrijeme Domovinu vecinom izjavljuju da "Nepravdu vise nisu mogli trpiti"! Da li je iseljavanje dio politickog programa premijera Plenkovica kako bi osigurao Iseljenickim novcem place i povlastene mirovine politickoj oligarhiji?

U jednom trenutku da Hrvatsko Iseljenistvo kompletno blokira dostavu novca i potrosnju u Domovini Republika Hrvatska bi bankrotirala. Iseljenistvo kada ode u mirovinu oporezuje se u Domovini sa 40%. Najveci porez na svijetu placa Hrvatsko Iseljenistvo. Sada svima moze bit jasno od kuda se placaju policija, lijecnici, ucitelji, vojska, politicari, od kuda se isplacuju mirovine.

Politicki pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI nakon slijedecih parlamentarnih izbora ce preko svojih zastupnika u Saboru pokusati sprovesti ono sto stoji u nasem izbornom programu. Medjutim za to nam je potrebna Vasa pomoc. Bez obzira kojoj politickoj orjentaciji pripadate, ako imate "cisto srce" dobrodosli ste u nas pokret. Koristite nas program za unapredjenje vasih opcina i gradova. Nas program nije napisan za politicko profiliranje naseg pokreta vec za cijeli Hrvatski narod.

Sadasnje vodstvo HDZ-a ne pokazuje patriotske, vec macehinske osjecaje prema Domovini Hrvatskoj. Stranka je napustila demokrscanstvo te ide cudnim politickim putem. Hrvatski narod je direktna zrtva te politike.

SUMMA SUMMARUM: Premijer Plenkovic i njegovi Ministri direktni su krivci za socijalno-ekonomsku kataklizmu u Domovini. Oni krse zakone i Ustav Republike Hrvatske gdje god to mogu.

Pogoduju krupnom kapitalu te odmazu Hrvatskom obrtu i OPG-ovima. Rasprodaju prirodne resurse Domovine bez razmisljanja o sutrasnjici. Klanjaju se europskoj diktatorskoj politici koja pokusava zatrti nacionalnu svijest zemalja clanica Unije.

Ukratko: Premijer Plenkovic sa Vladom vodi antihrvatsku, antisocijalnu, neeticnu i podanicku politiku!

Premijer Plenkovic, predsjednik Hrvatske Vlade  pokazuje da je jedino jak kada treba nekog zbog "sitnog vrijedjanja" uhapsiti ili mu stisnuti prekrsajnu prijavu. Premijer Plenkovic nema status Hrvatskog branitelja jer nije sudjelovao u Domovinskom ratu. Mozda zbog zdravstvenih problema nije mogao biti na prvoj crti obrane Domovine, ali je mogao duznost odsluziti u logistici ili vojnoj administraciji.Kao sin rezervnog majora JNA i vojne doktorice naucio je da "cvrstom rukom" i "zapovjedanjem" ima situaciju pod kontrolom. Medjutim nasa Domovina nije SFRJ i demokracija nije totalitarizam CKSKJ. 
 
Od ubojstva Kralja Zvonimira nas narod trpi razlicite diktature i diktatore. 
Premijer Plenkovic nema Hrvatsku unutarnju i vanjsku politiku, ministre, a niti svoju stranku pod kontrolom. Njegova kontrola je upotreba sile putem politicke diktature. Jednini koji placa ceh njegovog nekompetentnog i diktatorskog vodstva je Hrvatski narod.

Premijer Plenkovic je pokazao "jasnu namjeru" u slijedeca cetiri slucaja, gdje nije zastupao interese Hrvatskog naroda, kao sto slijedi:

1) Obratio sam se u ime Glavnog odbora naseg Politickog Pokreta ministru financija Maricu sa "PRIJEDLOGOM za njegovu ostavku". Do danas ministar Maric na prijedlog nije odgovorio i ako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, citiram:

Članak 46.

Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor.


Vise o prijedlogu za ostavku pod:


2) Nakon nedavna dva pokusaja silovanja Hrvatica u Zagrebu od strane stranih drzavljana koji uzivaju politicki azil u Domovini Hrvatskoj obratio sam se ministru policije gospodinu Bozinovicu sa zamolbom da "da televizijsku izjavu" za javnost te na taj nacin svojim autoritetom poveca nivo sigurnosti za djevojke i zene u Hrvatskoj. Do danas to nije ucinio. Takodjer mi nije odgovorio na moje pismo iako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, clanak 46.

Prvo pismo:



Drugo pismo:


3) Pismo ministrici dr.sc.Dalić - Žalba protiv Tržišne inspekcije Ministarstva Gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske!


Gospodin Plenkovic nije niti u jednom od gore navedena tri slucaja reagirao i pozvao spomenute ministre na odgovornost.
Pismo Puckoj pravobraniteljici gospodji Vidovic:


Premijer Plenkovic je pokazao da nema kontrolu nad svojim ministrima, da ne moze ili ne zeli  zastititi Domovinu Hrvatsku od pozara, Hrvatice od pokusaja silovanja te nasu Domovinu od zloupotreba drzavno-financijskih sredstava i privrednog kriminaliteta..

S obzirom na gore cetiri navedene tocke Politicki Pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI daje prijedlog parlamentarnoj opoziciji za "pokretanje pitanja povjerenja premijeru Plenkovicu i cijelokupnoj Hrvatskoj Vladi"!

12.09.2017 poslano je pismo parlamentarnoj opoziciji
  



SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Politickog Pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Politickog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

P.S. Prvi puta je Politicki Pokret Zauvijek Vjerni Domovini objavio 2014. godine svoj socijalno ekonomski program za razvoj Domovine Hrvatske na BLOGU www.drazenkatic.blogspot.de  

Nema komentara:

Objavi komentar