Montag, 11. Dezember 2017

Priča majke koja gleda sina kako odlazi: 'Nije ovo zemlja u kojoj pošten čovjek može uspjeti, a ni zemlja za koju se isplatilo boriti' + KOMENTAR!


Citirani tekst preuzeti su sa online portala "vijesti.rtl.hr", 11.12.2017

https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/2757227/prica-majke-koja-gleda-sina-kako-odlazi-nije-ovo-zemlja-u-kojoj-posten-covjek-moze-uspjeti-a-ni-zemlja-za-koju-se-isplatilo-boriti/

"Ovo je priča s druge strane zamagljenog prozora, priča onih koji ostaju, ovo je priča majke koja gleda sina kako odlazi za svojom napuštenom generacijom, kako kupuje kartu u jednome smjeru
"Nije ovo zemlja u kojoj pošten čovjek može uspjeti. Niti je ovo zemlja koja poštenu čovjeku dopušta od svoga rada živjeti. A nije ni zemlja za koju se isplatilo boriti."

Tako stoji u zapisima Marijana V. koji je tu zemlju napustio s jedva dvadeset godina, prenosi Slobodna Dalmacija. Rat je odavno bio završio, pobjednički elan je splasnuo, a Marijan se, poput tisuća svojih razočaranih sunarodnjaka, spakirao i otišao. Ostavio je obitelj i obećao se vratiti. Kad bude bolje. I njemu i njegovoj zemlji. Marijan V. nikad se nije vratio.
Sadržaj se nastavlja...

Nije ovo zemlja u kojoj pošten čovjek može uspjeti. Niti je ovo zemlja koja poštenu čovjeku dopušta od svoga rada živjeti. A nije ni zemlja za koju se isplatilo boriti. Tako je majci rekao Luka M. koji je tu zemlju napustio s jedva dvadeset godina.Rat je odavno bio završio, pobjednički elan je splasnuo, a Luka se, poput tisuća svojih razočaranih sunarodnjaka, spakirao i otišao.

Ostavio je obitelj i obećao se vratiti. Kad bude bolje. I njemu i... takvima kao što je on, jer ovoj zemlji, pametan je Luka momak, teško da će ikada biti bolje.
Puno smo priča posljednjih mjeseci pročitali o mladim Hrvatima koji su životnu sreću odlučili potražiti izvan Hrvatske. Jesmo sigurno, jer toliko ih je, da ih, sve da ste i htjeli, niste mogli izbjeći. Ovo, međutim, nije jedna od takvih priča, ovo nije priča u kojoj mladići i djevojke iz Slavonije i Dalmacije, jer mladići i djevojke iz Slavonije i Dalmacije prednjače u ovakvim pričama, sa zadovoljstvom objašnjavaju zašto su zbrisali, zašto su okrenuli leđa obećanoj zemlji i zašto su se odali tuđini.

Ovo je priča s druge strane zamagljenog prozora, priča onih koji ostaju, ovo je priča majke koja gleda sina kako odlazi za svojom napuštenom generacijom, kako kupuje kartu u jednome smjeru i kako se bez osvrtanja baca u divlje more kapitalizma nadajući se ugledati njegovo ljudsko lice. Jer, sve što je u Hrvatskoj vidio, bilo je lice monstruma.

Ovo je priča majke koja pripada naraštaju čiji su očevi, poput Marijana V., početkom šezdesetih godina prošloga stoljeća napuštali jednu drugu obećanu zemlju, kojima je pasoš bio najbolja stvar što su je od te zemlje dobili i koji ni slutili nisu da se ta priča može ponoviti. Priča iz Hrvatske. Jučer, danas i sutra.

Božana Lukač Mimica, Lukina majka, ponosna je, veli, žena. Ponosna na svoje dijete koje je donijelo odluku otpornu na lomove. Naravno da joj nije bilo lako, naravno da je plakala, naravno da i danas zaplače, ovo će biti prvi Božić da njezina obitelj neće biti na okupu, ali ponos je jači od tuge.

"Luka je tek proslavio 22. rođendan, ali je već izgradio čvrst karakter. Zna što hoće i zna da to u Hrvatskoj teško može dobiti. Srećom, na vrijeme je shvatio da ovdje nema kruha, kako smo društvo u kojem podobni imaju prednost u odnosu na sposobne i kako su stranačka iskaznica, poznanstva i rodbinske veze važniji od znanja i vještina koje neka osoba posjeduje", kaže Slobodnoj Dalmaciji Božana.

Luka se odselio u Cork, u Irsku. Majko, bilo je prvo što je rekao nakon što je pronašao smještaj, ovde je sve puno Hrvata, samo u mom hostelu ih je više od trideset. Prvi posao, u tvornici mesnih prerađevina, pronašao je u roku od tjedan dana, a trenutačno radi u jednom restoranu. Ništa posebno, ali je pošteno plaćeno. Prema uloženu trudu, s mogućnošću brzog napretka.
"Kaže mi da jede bifteke svaki dan", smije se Božana..

"Nikad nisam mislila da će Luka otići... Stvarno, nikad", mijenja raspoloženje.
"Čak i kad mi je u siječnju obznanio svoju odluku, mislila sam da će ga proći, a sad mi i ovaj mlađi, kojemu je osamnaest godina, govori da će i on otići, a čak se i ja uhvatim u razmišljanju kako mi uopće ne bi bio problem napustiti sve što imam u Hrvatskoj i započeti novi život negdje vani", ozbiljno će.
Besperspektivnost. To je riječ koju je Luka stalno ponavljao. Završio je srednju elektrotehničku školu u Omišu, no nikada nije radio u struci. Konobario je. I štedio.

"Sam je platio avionsku kartu, ni lipe me nije pitao, a imao je ušteđevinu i za mjesec dana života u Irskoj, za slučaj da ne nađe posao. Ma, sve je scenarije on bio razmotrio", objašnjava Božana.

U Cork je otputovao s prijateljom Tomom Vukasovićem koji je zbog Irske ostavio stalan posao. Na znanje Zagrebu da preko granice ne idu siroti, nego besperspektivni. Ali, kao da Zagreb mari. Kao da mu je stalo.
"Našoj državi samo je novac bitan, gule te sve dok te do kože ne ogule, a onda prijeđu na drugoga. I ne puštaju svoje šape s tebe pa makar i u Irsku otišao. Razliku poreza na dohodak, jer je u Irskoj manji nego u Hrvatskoj, uredno su svi dužni plaćati. Otjerali su nam djecu vani, ali ih još uvijek drže za vratove", zaključuje Božana, piše Slobodna Dalmacija."

 KOMENTAR:

Ovaj komentar pisem kao clan GLAVNOG ODBORA Politickog pokreta "Zauvijek Vjerni Domovini".

Vlada premijera Plenkovica je direktni krivac za zadnji egzodus Hrvata i pripadnika Nacionalnih zajednica iz Domovine Hrvatske. Majka iseljenog djeteta navodi u pismu da se nije isplatilo boriti za Domovinu. Ja sam u to vrijeme kao odraslo dijete otisao dobrovoljno u Domovinski rat. Ucinio bi to ponovo, jer nisam otisao u rat za politicare vec za Hrvatski narod.

Hrvatski Svjetski Kongres e.V. udruga registrirana u Njemackoj se predstavlja kao krovna udruga svih Iseljenih Hrvata. Kada je bivsi premijer Karamarko "otisao predaleko" Hrvatski Svjetski Kongres je zatrazio njegovu ostavku. Karamarko je tada i dao ostavku.

U godinu dana terora nad Hrvatskim narodom od strane antihrvatske vlade premijera Plenkovica Hrvatski Svjetski Kongres nije podnio sluzbeno stajaliste. Da li to znaci da Hrvatski Svjetski Kongres podupire diktaturu premijera Plenkovica?

Pozivam osobno predsjednika Hrvatskog Svjetskog  Kongresa da se sluzbeno u medijima ocita i iznese sluzbeni stav te krovne udruge u vezi Vlade premijera Plenkovica. Ako to Hrvatski Svjetski Kongres ne ucini u narednih 14 dana smatrat cu ih a i drugi pripadnici naseg Politickog pokreta suucesnicima  u sadizmu premijera Plenkovica nad Hrvatskim narodom!


Sadasnje vodstvo HDZ-a ne pokazuje patriotske, vec macehinske ocjecaje prema Domovini Hrvatskoj. Stranka je napustila demokrscanstvo te ide cudnim politickim putem. Hrvatski narod je direktna zrtva te politike.

SUMMA SUMMARUM: Premijer Plenkovic i njegovi Ministri direktni su krivci za socijalno-ekonomsku kataklizmu u Domovini. Oni krse zakone i Ustav Republike Hrvatske gdje god to mogu.

Pogoduju krupnom kapitalu te odmazu Hrvatskom obrtu i OPG-ovima. Rasprodaju prirodne resurse Domovine bez razmisljanja o sutrasnjici. Klanjaju se europskoj diktatorskoj politici koja pokusava zatrti nacionalnu svijest zemalja clanica Unije.

Ukratko: Premijer Plenkovic sa Vladom vodi antihrvatsku, antisocijalnu, neeticnu i podanicku politiku!

Premijer Plenkovic, predsjednik Hrvatske Vlade  pokazuje da je jedino jak kada treba nekog zbog "sitnog vrijedjanja" uhapsiti ili mu stisnuti prekrsajnu prijavu. Premijer Plenkovic nema status Hrvatskog branitelja jer nije sudjelovao u Domovinskom ratu. Mozda zbog zdravstvenih problema nije mogao biti na prvoj crti obrane Domovine, ali je mogao duznost odsluziti u logistici ili vojnoj administraciji.Kao sin rezervnog majora JNA i vojne doktorice naucio je da "cvrstom rukom" i "zapovjedanjem" ima situaciju pod kontrolom. Medjutim nasa Domovina nije SFRJ i demokracija nije totalitarizam CKSKJ. 
 
Od ubojstva Kralja Zvonimira nas narod trpi razlicite diktature i diktatore. 
Premijer Plenkovic nema Hrvatsku unutarnju i vanjsku politiku, ministre, a niti svoju stranku pod kontrolom. Njegova kontrola je upotreba sile putem politicke diktature. Jednini koji placa ceh njegovog nekompetentnog i diktatorskog vodstva je Hrvatski narod.

Premijer Plenkovic je pokazao "jasnu namjeru" u slijedeca cetiri slucaja, gdje nije zastupao interese Hrvatskog naroda, kao sto slijedi:

1) Obratio sam se u ime Glavnog odbora naseg Politickog Pokreta ministru financija Maricu sa "PRIJEDLOGOM za njegovu ostavku". Do danas ministar Maric na prijedlog nije odgovorio i ako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, citiram:

Članak 46.

Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor.


Vise o prijedlogu za ostavku pod:


2) Nakon nedavna dva pokusaja silovanja Hrvatica u Zagrebu od strane stranih drzavljana koji uzivaju politicki azil u Domovini Hrvatskoj obratio sam se ministru policije gospodinu Bozinovicu sa zamolbom da "da televizijsku izjavu" za javnost te na taj nacin svojim autoritetom poveca nivo sigurnosti za djevojke i zene u Hrvatskoj. Do danas to nije ucinio. Takodjer mi nije odgovorio na moje pismo iako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, clanak 46.

Prvo pismo:Drugo pismo:


3) Pismo ministrici dr.sc.Dalić - Žalba protiv Tržišne inspekcije Ministarstva Gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske!


Gospodin Plenkovic nije niti u jednom od gore navedena tri slucaja reagirao i pozvao spomenute ministre na odgovornost.
Pismo Puckoj pravobraniteljici gospodji Vidovic:


Premijer Plenkovic je pokazao da nema kontrolu nad svojim ministrima, da ne moze ili ne zeli  zastititi Domovinu Hrvatsku od pozara, Hrvatice od pokusaja silovanja te nasu Domovinu od zloupotreba drzavno-financijskih sredstava i privrednog kriminaliteta..

S obzirom na gore cetiri navedene tocke Politicki Pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI daje prijedlog parlamentarnoj opoziciji za "pokretanje pitanja povjerenja premijeru Plenkovicu i cijelokupnoj Hrvatskoj Vladi"!

12.09.2017 poslano je pismo parlamentarnoj opoziciji
  SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Politickog Pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Politickog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

P.S. Prvi puta je Politicki Pokret Zauvijek Vjerni Domovini objavio 2014. godine svoj socijalno ekonomski program za razvoj Domovine Hrvatske na BLOGU www.drazenkatic.blogspot.de  


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen