ponedjeljak, 23. svibnja 2016.

Hrvati u Sydneyu prikupili više od sto tisuća dolara za Vukovarski toranj!

Slika i citirani tekst preuzeti su iz online portala "direktno.hr", 22.05.2016

http://direktno.hr/en/2014/dijaspora/48862/Hrvati-u-Sydneyu-prikupili-vi%C5%A1e-od-sto-tisu%C4%87a-dolara-za-Vukovarski-toranj.htm

"Samo za svečanim ručkom prikupljeno je više od sto tisuća dolara, a akcija je tek počela.

 30. obljetnica rada hrvatskog naselja “Kardinala Alojzija Stepinca” u Sydneyu u kojem živi 144 stanovnika a za koje se brine 170 zaposlenika predvođenih direktorom Matom Smolčićem okupili su u nedjelju 22. svibnja 2016. sve čelnike hrvatskih društava i organizacija u Sydneyu. Događaj je to na kojem je bio i hrvatski veleposlanik dr. Damir Kušen i konzul u Sydneyu Hrvoje Petrušić, obojica sa suprugama.

 Lijepa jesenska i sunčana nedjelja nakon svete mise u crkvi Svetog Nikole Tavelića svim prisutnima je pokazala mnoštvo ručnih radova i cvjetnih aranžmana oko crkve i u obližnjem naselju Kardinala Alojzija Stepinca. Nakon svete mise ispred ulaza u crkvu otkriven je i spomenik prvoj australskoj svetici –redovnici Mary MacKillop.

Nedjelja koja se u hrvatskoj zajednici Sydneya već godinama slavi kao nedjelja “Hrvatske baštine” pokazala je svim prisutnim posjetiteljima svo bogatstvo običaja, alata, raznih prikaza iz povijesti hrvatskih običaja i tradicijske kulture življenja hrvatskog puka, što je sve bilo izloženo i dan na uvid mnogobrojnim vjernicima i posjetiteljima.
Dok se oko crkve održavao piknik, u dvorani naselja za vrijeme svečanog ručka Marko Franović, poznati hrvatski poduzetnik iz Sydneya, svojimje  umijećem poticanja zajednice za razne korisne projekte, još jednom demonstrirao svoj dar, te je od svih prisutnih uspio prikupiti više od 100 000 dolara za obnovu Vukovarskog vodotornja.
Pošto akcija za Vukovarski vodotoranj nije zapravo ni pravo počela, vjerujemo da će ovaj iznos na kraju biti i puno veći. Hrvatskoj zajednici i naselju Kardinala Stepinca čestitamo 30. obljetnicu rada, a dragim Vukovarcima šaljemo srdačan i topli pozdrav iz Sydneya!"

KOMENTAR:

Vrlo je vazno imati na umu da se prikupljeni novac uplati na racun u Hrvatskoj, a ni po koju cijenu ne daje u gotovini. Dosadasnja iskustva su pokazala da je novac, odnosno cekovi koji su prikupljeni za Domovinu nerijetko zavrsio na pogresnom mjestu. Shodno tome pomoci DA, ali jedino uplatom na registrirani racun u Republici Hrvatskoj!

Drazen Katic


1 komentar:

  1. Sve je to lijepo i posebno pohvalno,li dobro bi bilo i pratiti trošenje novaca.Da, nebi bilo iznenađenja,kao što je to bilo u toku poratnih vremena.Da se netkone bogati na račun iseljenika koji su svoj novac pošteno i teško zarađivali u toku svih također ne baš u ono vrijeme laganih vremena.

    OdgovoriIzbriši