petak, 27. svibnja 2016.

'ISELJENIČKI' ADUTI Evo tko su igrači iz dijaspore koji će zaigrati na Euru!

Slika i citirani tekst preuzeti su iz online portala "croexpress.eu", 27.05.2016

http://croexpress.eu/vijest.php?vijest=8047

"U hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji koja će nastupiti na skorašnjem Euru u Francuskoj tek su dvojica igrača rođenih u iseljeništvu. Riječ je o uzdanicama vezne linije – Ivanu Rakitiću i Mateu Kovačiću.

Kovačić je rođen u austrijskom Linzu u obitelji porijeklom iz Kotor Varoša u BiH. Prvi klub za koji je zaigrao je Ebelsberg, odakle je prešao u LASK. 2007. godine njegovi roditelji odbili su ponude velikih europskih klubova i Mateo je otišao igrati za zagrebački Dinamo. Danas svoju priliku traži s klupe 'Galacticosa' - Real Madrida.

Rakitićeva priča je svima poznata – rođen je u švicarskom Möhlinu, igrao u prvaku Baselu, odakle je otišao u Njemačku pa kasnije u Španjolsku. Njegova obitelj danas je aktivna u nogometnom klubu Pajde iz Möhlina, dok Ivan s Barcelonom osvaja trofeje kao jedan od ključnih igrača.

Valjda spomenuti i da je Mario Mandžukić rođen u Slavonskom Brodu, ali je prve nogometne korake napravio 1992. u njemačkom klubu TSF Ditzingen kraj Stuttgarta. Zanimljivo, u klubu se okušao i njegov otac Mato. Mario je, pak, od ranih nogu pokazao kakav igrač će biti. Stuttgarter Zeitung je 2013. objavio veliku priču o Mandžukićevim njemačkim danima koji su završili 1996. nakon što je obitelji istekla dozvola ostanka. Tada su se Mandžukićevi vratili u Slavonski Brod i Mario je zaigrao u Marsoniji. Danas je uzdanica talijanskog prvaka Juventusa.

U reprezentaciji igra tek jedan igrač rođen u BiH – Vedran Ćorluka, rođen u Derventi."


Nema komentara:

Objavi komentar