utorak, 11. travnja 2017.

Moody's ponovno snizio kreditni rejting Agrokora + KOMENTAR!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "Vecernji.hr", dana 11.04.2017

http://www.vecernji.hr/hrvatska/moodys-ponovno-snizio-kreditni-rejting-agrokora-1162569?utm_source=Facebook&utm_medium=Status&utm_content=1162569&utm_campaign=FB+page+statusi

"Današnje smanjenje rejtinga odražava Agrokorovu odluku za restrukturiranjem, navode iz Moody'sa.
 
Kreditna agencija Moody's snizila je kreditni rejting Agrokora s CAA1 na CAA2, a negativni izgledi ostaju i dalje.

U priopćenju navode kako su u obzir uzeli "nesigurnosti oko procesa restrukturiranja, kao i sposobnost vjerovnika da dobiju svoj novac nazad". Navode kako to ovisi o brojnim faktorima koji će biti jasniji tijekom vremena.
Navode i da je bankrot vrlo izgledan.

- Prema mišljenju Moody'sa, ovaj smjer djelovanja podrazumijeva visoku vjerojatnost bankrota koji bi mogao imati negativne posljedice za postojeće vjerovnike iako detalji procesa još nisu poznati - navodi se u priopćenju Moody'sa.

- Naša odluka da se smanji kreditni rejting Agrokora odražava njihov zahtjev za restrukturiranje pod hrvatskim zakonima, što po našem mišljenju bankrot čini izglednim - rekao je Vincent Gudorf, potpredsjednik i viši analitičar Moodys'a."

KOMENTAR:

Americka kreditna agencija Moody`s rado snizava ili dize rejting razlicitim tvrtkama posebice ako se nalaze izvan SAD-a.

Postavlja se pitanje kompetentnosti kreditne agencije iz Amerike, posto je za pretpostaviti da ona nema svoje analiticare koji se danas nalaze u koncernu "Agrokor" te koji proucavaju mogucnost stecaja ili bankrota hrvatskog koncerna. Takodjer nema ni svoje analiticare u Zagrebu koji mogu na hrvatskom jeziku tumaciti i razumijeti hrvatske zakone vezane za gospodarstvo.

Vrlo je  interesantno da ne postoji (koliko je meni poznato) kreditna agencija u Europskoj uniji koja redovito procijenjuje rejting americkih tvrtki i koncerana u Americi!

Bilo kako bilo, koncern Agrokor je kako u proslosti tako i danas postavljao svoje ljude na kljucne pozicije u drzavnim institucijama te vladi Republike Hrvatske.

Gospodin Rohatinski, bivsi i sadasnji zaposlenik Agrokora koji je obnasao funkciju guvernera Narodne Banke Republike Hrvatske te ministar Maric, koji danas vodi hrvatsko ministarstvo financija.

Medjutim i u europskoj politici to nije strana tema. U mnogim europskim koncernima u izvrsnim odborima sjede politicari.

Takodjer menadzeri konzultiraju politicare i vrse direktan utjecaj na izvrsnu vlast. Sjetimo se samo gospodina Hartza koji je iz VW -a direktno utjecao na donosenej 4 socijalna zakona za vrijeme vlasti gospodina Schrödera u Saveznoj Republici Njemackoj.

Iako je gospodin Hartz sam zloupotrebljavao menadzersku funkciju u koncernu VW, to nije smetalo da odredi sudbinu 2 milijuna nezaposlenih u Njemackoj.

Mijesanje ekonomije u politiku i politike u ekonomiju je danas postalo pravilo, medjutim mora se biti vrlo oprezan jer u pravili narod uvijek izvuce "tanji kraj"!

Ugodan dan i lijepi Uskrsnji blagdani!



#Izbori.2017.Hr

 


Nema komentara:

Objavi komentar