srijeda, 5. travnja 2017.

Franck: Blokirale su nas male banke koje još nisu pristupile standstill aranžmanu + KOMENTAR!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "Vecernji list", dana 05.04.2017

http://www.vecernji.hr/hrvatska/blokiran-i-franck-1161079?utm_source=Facebook&utm_medium=Status&utm_content=1161079&utm_campaign=FB+page+statusi

"Najveći dobavljači popodne bi se trebali naći s bankarima i timom za restrukturiranje Agrokora predvođenim Antonijom Alvarezom iz konzultantske kuće Alvarez&Marsal


Nakon Agrokorovih tvrtki počele su i blokade njihovih dobavljača. Prema podacima Fine, blokiran je Franck koji se ubrzo oglasio.
Objavili su kako su njihove poslovne račune blokirale male banke koje nisu pristupile standstill aranžmanu, ali da stabilizaciju stanja na računu očekuju tijekom dana.

– Ovih dana suočeni smo s puštanjem naloga malih banaka koje još nisu pristupile standstill aranžmanu. Stabilizacija stanja na računu očekuje se tijekom dana s obzirom na planirane uplate – navodi se u priopćenju.

AgroFructus: Uskoro deblokada

"Jučer tijekom dana tvrtka AgroFructus blokirana je od strane jedne banke, no blokada je u kratkom vremenu povučena. Poslovanje tvrtke odvija se nesmetano u očekivanju raspleta velike gospodarske krize koja nas u zadnje vrijeme pogađa", stoji  u odgovoru te tvrtke na Hinin upit.

 Iako podaci Fine pokazuju da su u srijedu oko 11 sati računi tvrtke i dalje u blokadi, iz AgroFructusa pojašnjavaju kako su dokumenti za deblokadu pripremljeni te će računi biti uskoro deblokirani, nakon redovite procedure u takvim slučajevima.  Iz AgroFructusa ističu i kako se svojim poslovnim partnerima zahvaljuju na razumijevanju i strpljenju u trenutnoj situaciji.

Sugovornik iz Kraša kaže da za njih nema bojazni od blokade, jer imaju dovoljno likvidnog novca da pokriju dugove koji dolaze na naplatu. A nemaju, kaže nam, ni toliko poslova s naplatom preko mjenica. Najveći dobavljači popodne bi se trebali naći s bankarima i timom za restrukturiranje Agrokora predvođenim Antoniom Alvarezom iz konzultantske kuće Alvarez&Marsal.  I dalje su u blokadi računi samog koncerna Agrokor, kao i većine njegovih tvrtki Konzuma (osim računa u Karlovačkoj banci, otvorenog 31. ožujka ove godine), Leda, Jamnice, Zvijezde, PIK-a Vinkovci, Vupika, PIK-a Vrbovec, Belja, Mladine te Velpro-centra.

Finini podaci pokazuju kako račun Tiska više nije u blokadi, a nisu blokirani ni računi tvrtki Agrolaguna, Solana Pag, Roto dinamic, A007 – tvrtke koja upravlja on-line trgovinom Abrakadabra.

KOMENTAR:

Veliku hrvatsku tvrtku Agrokor mogu usporediti sa njemackim automobiliskim koncernom "VW". Obadvije tvrtke su prolazile razne afere. Tvrtka  VW sa manipuliranjem ispusnih plinova kod dizel vozila, a tvrtka Agrokor sa prodajom pokvarenih lazanja u Njemackoj te prodajom pokvarenog kukuruza u raznim europski zemljama. Medjutim te dvije tvrtke su samo primjeri mnogobrojnih koncerana koji pokusavaju monopolima i kartelima doci do brze zarade na ustrb krajnjih potrosaca.

Koncern Agrokor ima vojsku zaposlenih ne samo u Hrvatskoj vec i u Sloveniji, Srbiji. On zaista hrani mnogobrojna usta. Medjutim postavlja se kljucno pitanje kako je doslo do zaduzenosti i pada tog hrvaskog koncerna?

Tvrtka Agrokor je imala nakon Domovinskog rata kada je i osnovana brzo rast. Ekspandirala je bez da je imala realno pokrice u novcu za tu ekspanziju. Balon duga se iz godine u godinu napuhavao i sada prijeti da pukne. Prije 10-tak godina je i Njemacka imala isti problem sa bankama i automobilskom industrijom. Bankama je prijetilo zatvaranje, a njemackoj autoindustriji bankrot. Njemacka kancelarka gospodja Merkel je tada donijela odluku o spasavanju radnih mijesta u automobilskom i bankarskom sektoru. Sa pola bilijarde eura financirala je njemacke banke koje su dalje proslijedile kredite automobilskoj industriji. Radna mjesta su spasena, ali na cijiu stetu. Porezni obveznici njemacke su zapravo platili tih polabilijarde eura (500 000 milijona).

Da li ce istu sudbinu dozivjeti i Agrokor te finaciranjem novca poreznih obveznika Republike Hrvatske biti spasen taj koncern. Taj odgovor cemo vidjeti. Da li ce to biti ispravno ili krivo pokazati ce naredno vrijeme. U svakom slucaju svaka drzava bi trebala preko nadzornog odbora koncerana kontrolirati koncerne te sprijeciti mnoguce zloupotrebe u poslovanju posebno tajno udruzivanj u kartele, podijelu trzista, dogovorene cijene proizvoda i usluga i slicno.

Ugodan dan.

 
#HSRIzbori2017


Nema komentara:

Objavi komentar