srijeda, 13. prosinca 2023.

Imamo 600.000 praznih stanova u Hrvatskoj! - Dražen Katić


 Citirani tekst preuzet je sa online portala "vecerni.hr", 12.12.2023

https://www.vecernji.hr/vijesti/poraz-razvojne-politike-gotovo-600-tisuca-stanova-u-hrvatskoj-zjapi-prazno-

"Poraz razvojne politike: Gotovo 600 tisuća stanova u Hrvatskoj zjapi prazno.
Nasuprot radikalnom rastu cijena stanova u Zagrebu i turističkim središtima nalazi se ispražnjena i obezvrijeđena Hrvatska s praznim kvadratima u bescjenje." Kraj citata!
 
U ponedjeljak 11.12.2023 godine održana je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu konferencija na temu "Demografskih promjena u Hrvatskoj i Europi".
Na slijedećem videu je moja zaključna riječ nakon te konferencije koja je usko bila vezana i sa temom "jeftinog i kvalitetnog stanovanja", a koja itekako utječe na pozitivne demografske promjene.

Kakve veze imaju "prazni stanovi u Hrvatskoj" sa demografskim promjenama?
 
Prazni stanovi koji nisu u opticaju direktno iniciraju podizanje cijne stanovanja u Hrvatskoj. To je isto kao da u skladištu jedne trgovine imate 600.000 konzervi ribica, a na policama tragovine samo 20 istih proizvoda. Te ribice koje se drže u skladištu podižu cijenu ribica na policama, jer temeljni zakon ponude i potražnje kaže da "ono čega ima malo podiže cijenu"!
 
Koliki broj stanova od tih 600.000 je u privatnom posjedu, a koliko u gradskom, županijskom ili državnom gornji članak nije definirao. Potpuno je absurdno da državni, gradski i županijski stanovi zjape prazni dok mlade porodice, studenti, ali i siromašniji građani plaćaju visoke najamnine stana posebno u velikim hrvatskim gradovima.
 
S stanovima u privatnom posjedu je drugačija tema. Te stanove po sili zakona u normalnim uvjetima ne možemo staviti na tržište bez pristanaka vlasnika.
Negativna je pojava privatnih, praznih stanova u gradovima Dalmacije koji se čak i cijelu godinu drže prazni da bi u ljtnoj sezoni po visokim cijenama bili iznajmljeni stranim turistima. Još je veći apsurd da neki vlasnici privatnih stanova svoje podstanara (najčešće studente) početkom ljetne sezone doslovno izbace na ulicu da bi te stanove preko ljeta iznajmili za "dobre pare" opet bogatijim stranim turistima.
 

 Dilovi sa praznim stanovima posebno u vlasništvu države, grada, općine ili županije ponekad imaju elemente koruptivnih radnji. Na slijedećem kratkom videu dajem moj osvrt sa konferencije koja je održana 12.12.2023 u prostoru Hrvatske Gospodarske Komore na temu "Jačanja integriteta i usklađenosti u poslovanju" sa fokusom na koruptivne aktivnosti.
 

 

Ekonomski razvoj Hrvatske podrazumjeva i jeftino i kvalitetno stanovanje posebno za mlade porodice i studente koji će biti jednog dana nosioci gospodarskog razvoja. "Zarobljavanje" praznih stanova bilo u državnom ili u privatnom vlasništvu djeluje anti-demografski i tjera mlade ljude van iz Hrvatske. 
 
Pored toga ti "zarobljeni" stanovi tjeraju te mlade ljude da predugo žive u roditeljskom domu i samim tim da nemaju dovoljno prostora i mogućnosti za svoju samorealizaciju i napredak. Također dok mladi ljudi žive pod roditeljskim krovom ne mogu planirati svoju vlastitu porodicu i tako još dublje proširuju negativnu demografsku sliku hrvatske. Gospodarsko buđenje Hrvatske detaljno sam obradio u mome predizbornom programu za državne izbore 2024. pod slijedećim linkom. Pod tim linkom možete pogledati i moj životopis, kao kandidata za 7. Izbornu jedinicu:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

Mladim porodicama i studentima u Hrvatskoj moramo omogućiti jeftino i kvaliteto stanovanje. Prije svega trebaju se koristiti državni, gradski i županijski resursi te se prazni stanovi koji predugo stoje neupotrebljeni trebaju staviti u opticaj za stanovanje tim mladim ljudima. 

Svaka država ovisi o svojoj mladosti. Ako hrvatska mladost mora iseliti, da bi mogla kvalitetno i jeftino stanovati s obzirom na primanja koja ostvaruje, tada je upitna i opstojnost sigurnog razvoja naše države.

Lijep pozdrav svima. 🇭🇷

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA 

 
Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

web: www.drazenkatic.blogspot.com

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Twitter (X): ZVD_eV

Instagram: katic.drazen

You Tube: Drazen Katic

Whatsapp 0049 152 193 366 39

***************************************************** 

KANDIDAT ZA ZASTUPNIKA  U 7. IZBORNOJ JEDNICI - Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

PROGRAM 7. IZBORNE JEDINICE I MOJ ŽIVOTOPIS NALAZI SE POD SLIJEDEĆIM LINKOM:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

 

Nema komentara:

Objavi komentar