subota, 9. prosinca 2023.

Bliski istok - istine i zablude! - Dražen Katić


 "Bliski istok - istine i zablude" je predavanje kojem sam jučer prisustvovao u Gradskoj Knjižnici Ivan Goran Kovačić u Karlovcu. O bliskom istoku svatko može imati svoje mišljenje i svoj stav, međutim postavljam si pitanje: Postoji li uopće jedna univerzalna istina o Bliskom istoku?

Na slijedećim kratkim videozapisima možete pogledati dijelove izlaganja našeg cijenjenog profesora, također Karlovčana!









 Slijedeći citirani tekst preuzet je sa online portala "vecernji.hr", 09.12.2023

https://www.vecernji.hr/vijesti/izraelac-i-palestinac-vlasti-cine-sve-da-sprijece-nase-susrete-jer-dajemo-primjer-koji-je-nepozeljan

 "Rami Elhanan i Bassam Aramin, dvojica očeva, Izraelac i Palestinac, koja su u vrtlozima nasilja izgubili kćeri dižu glas i nakon novog kruga zla u toj regiji" Kraj citata!

Od kada postoji Bliski istok, postoje i ratovi na tom području. Nakon prvog dolaska Izraelskih plemena na područje Bliskog istoka postoji i borba tog naroda za njegovo preživljavanje i opstojnost na tom području.

Iako je država Izrael okružena sa zemljama koje su muslimanske vjeroispovjesti, iako je područje Izraela po prirodi kombinacija pustinje i kamena, Izraelci su napornim radom pustinje pretvorili u poljoprivredne oaze, a svoje tvrtke i tvornice u najveće izvoznike moderne tehnologije i software na Bliskom istoku.

Rat koji bukti na području Gaze svatko gleda svojim očima. Lijevo orijentirane političke opcije gledaju na ovaj rat kao okupaciju Gaze. Desne političke opcije rat promatraju kao legitimno pravo Izraelskog naroda za svoju opstojnost i borbu protiv terorizma.

Hamas je zasigurno teroristička organizacija. Međutim Palestinski narod na Hamas ne gleda tim očima, već ga prije svega promatra kao Organizaciju koja vodi oslobodilački rat za svoj narod. Ratno pravo potpuno jasno definira što je rat, a što terorizam.

Svi se zgražamo nad pobijenom djecom u Gazi. Vjerovatno ni službenoj Izraelskoj vlasti ti prizori nisu ugodni. Međutim kako voditi rat da ne dođe do kolateralnih žrtava?

Ono što je Palestinski narod na području Gaze dozvolio, da Hamas ispod bolnica, dječjih vrtića i škola iskopa tunele te uskladišti oružje, zapovjedne centre i borbene postrojbe po meni nije bilo mudro.

Ratno pravo jasno kaže da, ako se civilno stanovništvo koristi kao živi štiti za prekrivanje vojnih postrojbi i naoružanja, tada postaje legitimni vojni cilj! To je Palestinskim političarima u području Gaze moralo biti jasno.

Mi smo imali 2015. godine u borbi protiv terorističke organizacije ISIL istu situaciju. Koristili su zarobljenike i svoje Arapsko stanovništvo kao živi štit.

Službena Hrvatska vlast je stala na stranu Izraelskog naroda u ovom najnovijem ratu. Lijevica u Hrvatskoj ima dijametralno suprotni stav.

Činjenica je da je ovo još jedan krvavi rat sa mnogobrojnim civilnim žrtvama sa obadvije strane. Činjenica je da je ovaj rat još jedan u nizu ratova za opstojnost Izraelskog naroda i Izraelske države na bliskom istoku. Činjenica je i da će ovaj rat jednom stati te da će Izraelski i Palestinski narod opet živjeti kao susjedi.

Za nas Europljane bitno je znati da je područje Bliskog istoka vrlo bitno za sve nas i da bi nam strateški cilj trebao biti dugoročni mir na Bliskom istoku. Miješanje Europe, Amerike, Rusije, itd. u bliskoistočne ratove do sada nije donijelo ništa dobro.

Moramo znati da svi uvozimo čelik iz Irana, svi uvozimo naranče iz Izraela, svi uvozimo naftu iz Saudijske Arabije, svi odlazimo na godišnji odmor u Egipat,..

Ratovi nikada nisu povezivali narode, već su dovodili do sveopćeg siromaštva, gladi i propadanja civilizacija. S druge strane trgovina i razmjena dobara su oduvijek povezivali narode i gradili nove civilizacije. 

Ja sam kao mlad čovijek otišao dobrovoljno u Domovinski rat jer je opstojnost Hrvatskog naroda bila ugrožena. Svatko ima pravo na obranu i to pravo nitko nikom ne može oduzeti. 

Moja je želja da rat u Gazi čim prije stane i da diplomacija odradi završi dio te obostrane tragedije. Tada možemo ponovo graditi porušeno, ponovo izgraditi povjerenje i solidarnost koji su jedini čimbenici opstojnosti ljudske civilizacije na našem planetu.

Na slijedećem video je nekoliko riječio o ekonomiji, koja kod mene ima apsolutni prioritet u dnevno-političkim razmatranjima.


Svi ratovi generiraju izbjeglištvo naroda i migracije u "sigurne" zemlje u potrazi za "azilom" ili novim i boljim životom. Strana radna snaga u Hrvatskoj djelomično potječe također iz zemalja zahvaćenim ratovima ili zemalja u kojima se krše temeljna ljudska prava. Svake godine u Hrvatskoj postoji potreba za što većim brojem radnika i to gotovo u svim granama privrede. 

Poslodavci taj problem riješavaju na za njih najjednostavniji način, a to je zapošljavanje starne radne snage. Neki od tih stranih radnika će vremenom povući i svoje bližnje u Hrvatsku, osnovati obitelji i vjerovatno kao i u Njemačkoj dobiti trajnu radnu i boravišnu dozvolu.

Integraciju strane radne snage koja će dugoročno ostati u Hrvatskoj i koju treba ispravno integrirati u hrvatsko društvo ne razlikuje se po meni uveliko od integracije podnosioca azila koji su i dobili politički azil u Hrvatskoj.

 Integracija stranih radnika u Hrvatskoj ne znači "zamjenu stanovništva". To znači da trebamo u samom početku izbjeći stvaranje "gethoa" kakve poznamo u Njemačkoj i Francuskoj. Netko tko je integriran u stranoj zemlji ne znači da će zauvijek u njoj i ostati. Ja sam živio 22 godine u Stuttgartu, potpuno sam bio integriran u to društvo, ali sam se 2021. godine ipak vratio u Hrvatsku.

Postupanja sa migrantima na području Hrvatske koji su dobili azil, detaljno sam obradio u mome predizbornom programu za državne izbore 2024. pod slijedećim linkom. Pod tim linkom možete pogledati i moj životopis, kao kandidata za 7. Izbornu jedinicu:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

Na TVu su nedavno izjavili da će slijedeće godine Hrvatska imati potrebu za preko 200.000 stranih radnika i da će 2030. godine svaki četvrti radnik u Hrvatskoj biti strani radnik. Strane radnike ne možemo niti odbaciti, niti istjerati jer nam neće imati tko raditi. Dok se ne pokrene masovni povratak Hrvatskog iseljeništva u Hrvatsku, ovisit ćemo uveliko o stranoj radnoj snazi.

Lijep pozdrav svima. 🇭🇷

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA 

 
Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

web: www.drazenkatic.blogspot.com

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Twitter (X): ZVD_eV

Instagram: katic.drazen

You Tube: Drazen Katic

Whatsapp 0049 152 193 366 39

***************************************************** 

KANDIDAT ZA ZASTUPNIKA  U 7. IZBORNOJ JEDNICI - Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

PROGRAM 7. IZBORNE JEDINICE I MOJ ŽIVOTOPIS NALAZI SE POD SLIJEDEĆIM LINKOM:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html


Nema komentara:

Objavi komentar