ponedjeljak, 4. prosinca 2023.

Prijeti li Jakuševac Zagrebu? - Dražen Katić

Citirani tekst preuzet je sa online portala "vecernji.hr", 04.12.2023

https://www.vecernji.hr/vijesti/pitanje-dana-bojite-li-se-za-zdravlje-zbog-odrona-na-jakusevcu-

"Na Jakuševcu se u ponedjeljak ujutro, nešto prije 7 sati odronio dio brda smeća. "Od 7:55 sati zatvorena je Sajmišna cesta od Mičevca do Jakuševca u smjeru zapada. Osigurano je mjesto događaja", javila je zagrebačka policija. U Čistoći tvrde da je ovo klizište puno veće nego ono od 11. studenog. I posljedice bi mogle biti veće, barem za dva ozlijeđena radnika, od kojeg je jednom teško stradala ruka. Pavao Barbarić iz Novog sindikata smatra da je razlog klizanja, kao i u prvom slučaju, nepravilno slaganje kontaminiranog biootpada s miješanim komunalnim." Kraj citata! 


 Drugo za redom klizište koje se danas ujutro dogodilo na odlagalištu odpada u Jakuševcu uzima svoj danak. Dva radnika su povređena, a jednom od ta dva je amputirana ruka.

Očito je gradska vlast u posljednjih 30 godina u potpunosti zanemarivala potrebu odvajanja odpada i potrebu propisnog zbrinjavanja tog odpada u Zagrebu.

Pokojni gradonačelnik Bandić je rekao da će se zapaliti na Jakuševcu, ako ga ne sanira. Sadašnji gradonačelnik Tomašević je u velikoj mjesri i dobio izbore na temu propisnog zbrinjavanja otpada na Jakuševcu.

Očito tema odlagališta odpada "Jakuševac" snažno prožima predizborne programe političkih stranaka, međutim "nakon izbora" se ta tema zanemaruje i gura pod tepih.

Mnogobrojni građani koji stanuju u blizini Jakuševca žale se na neugodni smrad koji se širi od odlagališta. Mjerodavni tvrde da je danas do odrona smeća došlo, pošto se bio-odpad nepropisno odlagao na odlagalište.

Bio otpad koji svi vrijedno odvajamo ima samo dvije mogućnosti zbrinajvanja:

1. "Kompostiranje" bio otpada i proizvodnja visokovrijednog komposta 

2. Proizvodnja "bio plina" u energetskim plinarama koje se koriste po svuda u Europi

Meni nije poznato da Zagreb ima vlastitu kompostanu na području grada. Poznato mi je da Zageb nema Bio-plinsko postrojenje iz kojeg može proizvoditi bio plin. Bio plin se može koristiti u svim područjima u kojima koristimo konvencionalni plin: grijanje, pogon vozila, električnu energiju itd.

Jakuševac sam posjetio prije godinu dana te vidio brdo odpada koje se sada odronulo. Sa druge strane tog brda koje dijeli cesta nalazi se skladište glomaznog odpada. I jedno i drugo odlagalište je po meni daleko ispod standarda koje propisuje zakon. Zakonski je nedozvoljeno i nepropisno i odlaganje smeća pored kontejnera u Zagrebu. Na slijedećem videu je moj kratki osvrt iz Zagreba o temama odlaganja odpada:


Ekonomski razvoj Hrvatske podrazumjeva i ispravno gospodarenje odpadom te korištenje resursa koje dobivamo iz odpadnog materijala. Ekološko upravljanje Hrvatskom detaljno sam obradio u mome predizbornom programu za državne izbore 2024. pod slijedećim linkom. Pod tim linkom možete pogledati i moj životopis, kao kandidata za 7. Izbornu jedinicu:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

U moje 22 godine provedene u Stuttagrtu družio sam se sa inženejrima i profesorima iz područja tehnike i ekonomije, predstavnicima tvrtki. Na jednom seminaru 2007. godine zajedno sa dvoje poznanika Nijemaca utemeljili smo u Stuttgartu organizaciju inženjera i znanstvenika pod nazivom "UVNT GRUPPE". Ta organizacija je razmatrala i ispravo gospodarenej odpadom u okviru "kružne ekonomije" u kojoj se odpadne sirovine pretvaraju u novi proizvod i energiju. Hrvatska se mora sa temom ispravnog zbrinajvanja svih vrsta otpada ozbiljno uhvatiti u koštac. Mi smo turistička zemlja u kojoj 13% BDPa donosi turizam. U turističkoj zemlji šume, parkovi, gradovi obiluju cvijećem, ne smećem!

Lijep pozdrav svima. 🇭🇷

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA 

 
Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

web: www.drazenkatic.blogspot.com

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Twitter (X): ZVD_eV

Instagram: katic.drazen

You Tube: Drazen Katic

Whatsapp 0049 152 193 366 39

***************************************************** 

KANDIDAT ZA ZASTUPNIKA  U 7. IZBORNOJ JEDNICI - Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

PROGRAM 7. IZBORNE JEDINICE I MOJ ŽIVOTOPIS NALAZI SE POD SLIJEDEĆIM LINKOM:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html


Nema komentara:

Objavi komentar