četvrtak, 28. prosinca 2023.

Robot ozlijedio inženjera! - Dražen Katić


 Citirani tekst preuzet je sa online portala "dnevno.hr", 27.12.2023

https://www.dnevno.hr/planet-x/robot-se-oteo-kontroli-i-napao-radnika-za-njim-je-ostao-krvavi-trag-2298610/

"U tvornici Giga Texas dogodilo se nešto što smo dosad viđali u scenarijima distopijskih filmova.

Naime, Teslinog inženjera napao je robot tijekom kvara, dva su svjedoka užasnuto gledala kako je njihov kolega zaposlenik napadnut od stroja, dizajniranog za hvatanje i pomicanje svježe izlivenih aluminijskih dijelova automobila.

Robot je prikliještio čovjeka, koji je tada u blizini programirao softver za dva onesposobljena robota Tesla, prije nego što je zario svoje metalne kandže u leđa i ruku radnika, ostavljajući ‘krvavi trag’ duž površine tvornice." Kraj citata!

Industrijalizacija, razvoj modernih tehnologija i utrka ze profitom uključuje primjenu raznih vrsta robota. U automobilskoj industriji roboti su već dugo stvarnost. Danas se roboti koriste i u bolnicama te staračkim domovima. U Japanu na recepcijama hotela rade humanoidni roboti koje je vrlo teško razlikovati od živog čovijeka.

Robotima upravljaju razni računalni programi, algoritimi ali i umjetna inteligencija.

Bez programa (software) robot je obična hrpa željeza koja je neupotrebljiva. Međutim kada se robotu ugradi odgovarajući program, kada se napuni električnom energijom, on tada postaje dobar suradnik i pomagač ili kao što gornji citirani tekst govori "opasno oružje".

Hrvatska također razvija robotiku, posebno robote za razminiranje i robote za uklanjanje ekspolozivnih naprava. Jedna tvrtka u Hrvatskoj razvija i "samoupravljačka vozila" koja su po meni također jedna vrsta "robota na kotačima".

Hrvatska razvija i razne programe (software), kao i umjetnu inteligenciju koja može pokretati svaku vrstu modernih mašina.

Koliko je razvoj tehnologija u Hrvatskoj usklađen sa normama sigurnosti u radu, znaju jedino vlasnici tih tvrtki. 

Nedostatak radne snage koji snažno pogađa Hrvatsku pokušat će se u budućnosti riješiti i uključivanjem robota u proizvodne procese ili u sektor usluga. 

Bitno je da je ta tehnologija sigurna u Hrvatskoj i da nam mašine ne ubijaju ili ne ozlijeđuju ljude prilikom proizvodnih ili uslužnih poslova.

U slijedećem videu je moj osvrt na glavne probleme koji pritišću Hrvatsku. Također problem velikog broja slobodnih (neupražnjenih)  radnih mjesta, kao i osvrt na uvoz strane radne snage u Hrvatsku pojasnio sam u videu.

Integraciju strane radne snage koja će dugoročno ostati u Hrvatskoj i koju treba integrirati u hrvatsko društvo ne razlikuje se po meni uveliko od integracije podnosioca azila koji su i dobili politički azil u Hrvatskoj. Integracija stranih radnika u Hrvatskoj ne znači "zamjenu stanovništva". To znači da ćemo u samom početku izbjeći stvaranje stranih gethoa kakve poznamo u Njemačkoj i Francuskoj. Netko tko je integriran u stranoj zemlji ne znači da će zauvijek u njoj i ostati. Ja sam živio 22 godine u Stuttgartu, potpuno sam bio integriran u taj grad, ali sam se 2021. godine ipak vratio u Hrvatsku.

Postupanja sa migrantima na području Hrvatske koji su dobili azil, detaljno sam obradio u mome predizbornom programu za državne izbore 2024. pod slijedećim linkom. Pod tim linkom možete pogledati i moj životopis, kao kandidata za 7. Izbornu jedinicu:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

Na TVu su upravo izjavili da će slijedeće godine Hrvatska imati potrebu za preko 200.000 stranih radnika i da će 2030. godine svaki četvrti radnik u Hrvatskoj biti strani radnik. Strane radnike ne možemo niti odbaciti, niti istjerati jer nam neće imati tko raditi. Dok se ne pokrene masovni povratak Hrvatskog iseljeništva u Hrvatsku, ovisit ćemo uveliko o stranoj radnoj snazi. Razvoj novih tehnologija u Hrvatskoj posebno razvoj umjetne inteligencije, samoupravljačkih vozila, razvoj robotike može samo u maloj mjeri zamjeniti "živu ljudsku snagu". Hrvatska trenutno ovisi o stranim radnicima. Dugoročna politika zapošljavanja trebala bi uključiti radnu snagu iz Hrvatskog iseljeništva koja je spremna preseliti se, živjeti i raditi u Hrvatskoj.

Lijep pozdrav svima. 🇭🇷

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA 

 
Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

web: www.drazenkatic.blogspot.com

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Twitter (X): ZVD_eV

Instagram: katic.drazen

You Tube: Drazen Katic

Whatsapp 0049 152 193 366 39

***************************************************** 

KANDIDAT ZA ZASTUPNIKA  U 7. IZBORNOJ JEDNICI - Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

PROGRAM 7. IZBORNE JEDINICE I MOJ ŽIVOTOPIS NALAZI SE POD SLIJEDEĆIM LINKOM:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html


Nema komentara:

Objavi komentar