utorak, 5. prosinca 2023.

Je li deponij na "Ilovcu" prijetnja poput "Jakuševca"? - Dražen Katić


Citirani tekst preuzet je sa online portala "kaportal.net.hr", 05.12.2023

 https://kaportal.net.hr/aktualno/vijesti/karlovac/4410399/jesu-li-deponij-ilovac-i-njegovo-brdo-sigurni-od-odrona-i-nesreca-poput-onih-u-zagrebu-ivka-vodimo-racuna-o-svemu-tako-nesto-se-ne-bi-trebalo-dogoditi/

"Urušavanje golemog brda smeća na zagrebačkom deponiju Jakuševac opravdano je zabrinulo i Karlovčane, te se postavlja pitanje može li se tako nešto dogoditi na našem Ilovcu. Stoga je o ovome bilo riječi na aktualnom satu današnje sjednice Gradskog vijeća, gdje je HDZ-ov vijećnik Tihomir Čohan pročelnicu Anu Hranilović Trubić pitao kakva je situacija s Ilovcem.

- Kazeta je izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom i tamo se odlaže otpad, dok paralelno radimo na izvođenju druge kazete isto u skladu s dozvolom. Radovi bi trebali biti završeni u veljači. Grad je potpisao ugovore, kontinuirano se vrši nadzor i sve je po pravilima struke. Vodimo brigu da imamo dovoljno mjesta na Ilovcu do otvaranja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori, rekla je pročelnica." Kraj citata! 

Drugo za redom klizište koje se jučer ujutro dogodilo na odlagalištu odpada u Jakuševcu uzima svoj danak. Dva radnika su povređena, a jednom od ta dva je amputirana ruka.

Očito je gradska vlast u posljednjih 30 godina u potpunosti zanemarivala potrebu odvajanja odpada i potrebu propisnog zbrinjavanja tog odpada u Zagrebu.

Pokojni gradonačelnik Bandić je rekao da će se zapaliti na Jakuševcu, ako ga ne sanira. Sadašnji gradonačelnik Tomašević je u velikoj mjesri i dobio izbore na temu propisnog zbrinjavanja otpada na Jakuševcu.

Očito tema odlagališta odpada "Jakuševac" snažno prožima predizborne programe političkih stranaka, međutim "nakon izbora" se ta tema zanemaruje i gura pod tepih.

Karlovačka županija ima svoj "Jakuševac", a sve vrste odpada se odvoze na odlagalište na "Ilovcu" pored Karlovca.

Kada god putujem iz Duge Rese za Zagreb i odlučim voziti starom karlovačkom cestom, prolazim pored odlagališta na "Ilovcu". To odlagalište izgleda estetski vrlo neukusno. Prilikom vjetra najlon vrećice lete po tom odlagalištu, ptice lete i razvlače smeće. 

Takvo odlagalište i ono na Jakuševcu ne postoji ni u jednoj razvijenoj europskoj zemlji. U Njemačkoj takva vrsta odlaganja strogo je zabranjena i ne postoji odlaganje smeća ili odpada na bilo kakvoj zemljišnoj površini. Odpad se treba reciklirati, a ono što ne možemo reciklirat treba spalit u modernim spalionicama koje putem sistema filtera,  maksimalno filtriraju ispušni dim.

Kada smo kod teme recikliranja odpada u Karlovačkoj županiji, moramo razmišljati i o start-up-ovima koji bi se uhvatili u koštac sa tim bitnim poslom. Žene su posebno uspješne u vođenju malih i srednjih poduzeća i obrta i u tom pogledu treba otvarati nove tržišne mogućnosti na području recikliranja.

Na slijedećem videu je moja današnja izjava iz Karlovca o temi malog i srednjeg poduzetništva!


  Na slijedećem videu je moja izjava u Karlovcu o temi gospodarenja odpadom!

 Ekonomski razvoj Hrvatske podrazumjeva i ispravno gospodarenje odpadom te korištenje resursa koje dobivamo iz odpadnog materijala. Ekološko upravljanje Hrvatskom detaljno sam obradio u mome predizbornom programu za državne izbore 2024. pod slijedećim linkom. Pod tim linkom možete pogledati i moj životopis, kao kandidata za 7. Izbornu jedinicu:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

U moje 22 godine provedene u Stuttagrtu družio sam se sa inženejrima i profesorima iz područja tehnike i ekonomije, predstavnicima tvrtki. Na jednom seminaru 2007. godine zajedno sa dvoje poznanika Nijemaca utemeljili smo u Stuttgartu organizaciju inženjera i znanstvenika pod nazivom "UVNT GRUPPE". Ta organizacija je razmatrala i ispravo gospodarenej odpadom u okviru "kružne ekonomije" u kojoj se odpadne sirovine pretvaraju u novi proizvod i energiju. Hrvatska se mora sa temom ispravnog zbrinajvanja svih vrsta otpada ozbiljno uhvatiti u koštac. Mi smo turistička zemlja u kojoj 13% BDPa donosi turizam. U turističkoj zemlji šume, parkovi, gradovi obiluju cvijećem, ne smećem! Deponije odpada moraju postati prošlost, a sav materijal koji se ne može reciklirati te koristiti kao sekundarna sirovina, treba spaljivati u modernim spalionicama-toplanama.

Lijep pozdrav svima. 🇭🇷

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA 

 
Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

web: www.drazenkatic.blogspot.com

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Twitter (X): ZVD_eV

Instagram: katic.drazen

You Tube: Drazen Katic

Whatsapp 0049 152 193 366 39

***************************************************** 

KANDIDAT ZA ZASTUPNIKA  U 7. IZBORNOJ JEDNICI - Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

PROGRAM 7. IZBORNE JEDINICE I MOJ ŽIVOTOPIS NALAZI SE POD SLIJEDEĆIM LINKOM:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html


Nema komentara:

Objavi komentar