petak, 1. prosinca 2023.

Nije inflacija za sve jednaka! - Dražen Katić


 Citirani tekst preuzet je sa online portala "kaportal.net.hr", 01.12.2023

https://kaportal.net.hr/aktualno/vijesti/4409195/ugostitelj-medak-za-rtl-danas-inflacija-je-pojela-sve-skupo-je-ali-i-dalje-smo-jeftiniji-od-ljubljane-ili-beca/

"Pa prije svega, inflacija je pojela sve. U hrani je najviša, preko 20 posto. U prosjeku, svi su digli cijene jer jednostavno ne mogu podmirivati svoje obaveze. Svi mi znamo da je to skupo, ali i dalje smo mi puno jeftiniji od Budimpešte od Beča, Ljubljane i ostalih gradova koji su tu u okolici. Ja bih rekao čak i do 30 posto jeftinije od Beča, ako ne i možda 40 posto, kaže nam ugostitelj Marin Medak te dodaje da smo strancima i dalje pristupačna destinacija." Kraj citata!

 

Inflacija koja nas lomi već dvije godine pogodila je najviše prehranu. Jesti moramo svi, međutim potrošačka košarica nije jednako skupa svima nama.

Odete u jednu osrednju kupovinu osnovnih namirnica i ostavite najmanje 100 €. To što sada plaćamo 100 eura još prije dvije godine je koštalo 60-70 €.

Vrlo je bitno je naglasiti da i tih 100 € za namirnice nije za sve nas 100 €. 

Umirovljenicima sa malim miroviama, a takvih je 70% i radnicima sa minimalnom plaćom nije isto 100 €, kao jednom liječniku, advokatu, ministru ili bogatom poduzetniku. Netko ostavi tih 100 € na boljem ručku za dvoje, a netko mora preživiti sa tih 100 € dva tjedna.

Inflaciju ne trpimo svi jednako.

Inflacijom možemo suzbiti jedino jakom poljoprivrednom proizvodnjom, jakom industrijom energenata i dostatnim ribarstvom. 

Ako preplavimo tržište domaćim prehrambenim proizvodima i domaćom ribom, domaćim žitaricama cijene će morati regulirati tržište i cijene će morati padati.

Nas ubija inflacija, jer smo uništili domaću proizvodnju i postali nacija trgovaca, iznajmljivača i uvoznika stranih proizvoda.

Sada prije izbora čujemo na radiju reklamu "Kupujmo hrvatsko", a godinama nas futraju uvoznom energijom i uvoznom hranom.

Zašto Njemačka i Nizozemska proizvode svinjetinu koju mi imamo na stolu. Polovica svinjetine se uvozi. I to ne ekološki uzgojene svinjetine, već one koju Nijemci i Nizozemci ne jedu.

Jesmo li mi jedini ludi narod na ovom svijetu da izvozimo "najbolje" što imamo, a uvozimo proizvode prosječne ili lošije kvalitete.

Turizam ne može nahraniti sva hrvatska usta. Poljoprivreda nam je nedostatna, svježu tunu izvozimo u Japan, a uvozimo konzerviranu ribu. 

Narod koji nema u svojim rukama energetiku, poljoprivredu i telekomunikacije ide u pravcu robovlasništva u političkom i ekonomskom pogledu.

U gornjem članku ugostitelj Medak navodi da smo jeftiniji od nekih europskih zemalja. Možemo usporediti koliko košta na Božićnom sajmu kobasica u Karlovcu, u Zagrebu, u Stuttgartu i u Beču!

U Karlovcu je možda nešto jeftijnija, međutim u ostala tri grada košta oko 4,5 eura. Ruku na srce, kome je to jeftino ili prihvatljivo? Za male mirovine ili plaće na minimalcu, možda 4,5 eura za kobasice nije puno, ali jedino u trgovini gdje kupimo pola kile za tu cjenu.

Da bi inflaciju mogli suzbiti potrebno je dugoročno rasteretiti mali i srednji obrt te OPG-ove u Hrvatskoj. Pogodovanje koncernima, bilo domaćim ili stranim sistematski i dugoročno uništavamo malo i srednje poduzetništvo koje je temelj ekonomske snage svake države.

Moramo razvijati inovacije, jer inovacije stvaraju novu dodatnu vrijednost.

Na slijedećem videu je moja izjava u Karlovcu na temu malog i srednjeg poduzetništva.


Borba protiv inflacije podrazumjeva i "ulaganja" u znanost i inovacije, koja se višestruko vraćaju natrag. Gospodarsko buđenje Hrvatske detaljno sam obradio u mome predizbornom programu za državne izbore 2024. pod slijedećim linkom. Pod tim linkom možete pogledati i moj životopis, kao kandidata za 7. Izbornu jedinicu:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

U moje 22 godine provedene u Stuttagrtu družio sam se sa inženejrima, profesorima iz područja tehnike i ekonomije, predstavnicima tvrtki. Na jednom seminaru 2007. godine zajedno sa dvoje poznanika Nijemaca utemeljili smo u Stuttgartu organizaciju inženjera i znanstveniaka pod nazivom "UVNT GRUPPE". Organizacija je kao partner sudjelovala u značajnim istraživanjima, a također  je surađivala sa gradom Stuttgartom i sa koncernom Daimler AG. U tome radu uvidio sam da su inovacije pokretač civilizacije i da se inovacije trebaju finacijski poduprijeti. Hrvatska treba inovacijama osvajati nova strana tržišta, a proces "uvoza" treba transformirati u proces "izvoza" inovativnih proizvoda.

Lijep pozdrav svima. 🇭🇷

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA 

 
Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

web: www.drazenkatic.blogspot.com

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Twitter (X): ZVD_eV

Instagram: katic.drazen

You Tube: Drazen Katic

Whatsapp 0049 152 193 366 39

***************************************************** 

KANDIDAT ZA ZASTUPNIKA  U 7. IZBORNOJ JEDNICI - Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

PROGRAM 7. IZBORNE JEDINICE I MOJ ŽIVOTOPIS NALAZI SE POD SLIJEDEĆIM LINKOM:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

 

Nema komentara:

Objavi komentar