srijeda, 20. srpnja 2016.

Zenica i njene župe!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su iz online portala "hnl.org.rs", 07.02.2016

http://www.hnl.org.rs/nova/hrvati-u-srbiji/19-kultura/655-zenica-i-njene-zupe#.V488pwrKMAs.facebook

"Piše: Marina Klara Gerbicz
Ljepotu i bogatstvo ovog grada čine prvenstveno i njenih pet župa koje pripadaju žepačkom dekanatu Vrhbosanske nadbiskupije 
Dragi prijatelji, vjerni čitatelji ovih novina, pokušat ću vam u „nekoliko“ crta dočarati grad Zenicu iz središnje Bosne i Hercegovine, iz prostog razloga što su u njoj uvijek živjeli Hrvati, koji naravno i danas žive i živjet će, bez obzira na burna i teška vremena, a uz to je i moj rodni grad, moj zavičaj. Iskreno se nadam da ću izmamiti malo zainteresiranosti i simpatija od vas.
Naime, Zenica se razvila na ostacima nekadašnjeg rimskog grada pod nazivom „Bistua Nuova“, kao sjedište ranokršćanske biskupije na području današnje BiH, a ondašnje Ilirike. Tomu u prilog svjedoče brojni arheološki nalazi poput bazilika, spomenika, reljefa, ploča i sl., ali i povelje, darovnice, ljetopisi. Njen veliki značaj pronalazimo i u godini 1203. kada se na Bilinom polju održao sabor na kojem se Kulin Ban pred papinim izaslanikom odrekao bogumilstva. Pomen Zenice također nalazimo i u jednom dubrovačkom dokumentu iz 1436. godine, a svoj nagli procvat zapravo je doživjela nakon 1945. godine kada je postala centar teške industrije bivše Jugoslavije.
Njenu ljepotu ukrašavaju mnoga okolna brda, rijeke poput Bosne, parkovi, Kamberović polje sa sportskim terenima te stadion Bilino Polje na kojem se odigravaju važne utakmice. U Zenici djeluje i Katolički školski centar sv. Pavao, Caritas kao i Hrvatski dom Kralj Tomislav kojeg oplemljenjuje hrvatsko kulturno društvo Napredak, što je od posebnog značaja za Hrvate, ali i za sve ostale sugrađane. Poznata je također i po KPD u, rudniku, ali i po najvećem zagađivaću zraka, željezari.

Kroz dugu povijest na ovim područjima su se prelamale razne kulture, tradicije, vjere, nacije i dr., i tako je ostalo sve do dana današnjeg s tim da su se u zadnjem ratu i nakon njega raselili mnogi, a osobito Hrvati. Po popisu iz 1991. godine općina Zenica je brojila  145 517 stanovnika, a od toga je bilo 22 510 Hrvata, dok je sam grad Zenica brojio 96 027 stanovnika i od toga 15 809 Hrvata. Danas nema ni približno toliko, što više broj Hrvata je neznatan.

Ljepotu i bogatstvo ovog grada čine prvenstveno i njenih pet župa koje pripadaju žepačkom dekanatu Vrhbosanske nadbiskupije a to su: Župa sv. Ilije proroka, Župa sv. Josipa, Župa bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, Župa uzvišenja sv. Križa i Župa Presvetoga Srca Isusova. Najstarija župa je Župa sv. Ilije proroka proglašena 1858. godine. Više je puta mijenjala sjedište, a od 1910. godine kada je i sagrađena postojeća crkva, njeno je središte u centru grada. Po popisu iz 2014. godine ova župa broji 911 katoličkih obitelji. Ukupan broj katolika na područjima svih zeničkih župa u 1991. godini iznosio je 24 560, a 2001. godine pao je na 9571. Danas je taj broj još puno, puno manji.

Eto ljubljeni moji, nadam se da ste barem na tren uspjeli upoznati ovaj šaroliki zenički kraj te vas toplo pozivam da nas posjetite i osjetite naše ljubazno gostoprimstvo:)).
Do tada mir Božji vama i vašim obiteljima, voli vas po Križu i srdačno pozdravlja vaša sestra Marina!"

Nema komentara:

Objavi komentar