srijeda, 20. srpnja 2016.

Cro Art 5 godina rada i stvaranja lijepoga!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su iz online portala "hnl.org.rs", 29.01.2016

 http://www.hnl.org.rs/nova/hrvati-u-srbiji/19-kultura/645-cro-art-5-godina-rada-i-stvaranja-lijepoga#.V489aZR4_oM.facebook


"Navršeno je pet godina 25. Siječnja od osnutka Hrvatske likovne udruge »Cro Art«. Udruga je osnovana sa sljedećim ciljevima: poticanja i afirmacije likovnog stvaralaštva i umjetnosti, te u tom kontekstu i njegovanja kulturne baštine Hrvata u Republici Srbiji; organiziranja umjetničkih izložaba i kolonija; kao i organiziranja predavanja i posjeta galerijama i muzejima. Za ovih nepunih pet godina djelovanja možemo reći kako je udruga ostvarila većinu zacrtanih ciljeva. O tomu svjedoče djela, odnosno njezine brojne aktivnosti.
Prije svega udruga je uspjela okupiti lijep broj članova. Trenutno ih ima 40. Većinom su to amaterski slikari, uz nekoliko kolega s akademskim titulama. Iako njezini osnivači i dio članstva dolaze iz zajednice Hrvata (otuda i nacionalni predznak u nazivu) udruga okuplja i pripadnike drugih naroda sukladno interkulturalnim prožimanjima karakterističnim za vojvođanski prostor. »Cro Art« je dom slikara različitih uzrasta, od onih u dvadesetim do onih u osamdesetim godinama života. Članovi »Cro Art«-a njeguju tradicionalni pristup slici i stvaraju u klasičnim tehnikama, a vjera u lijepo i dobro, predanost, te na prvome mjestu – ljubav prema činu kreacije, ali i samome životu, odlike su ovih autora. Što se očituje i na njihovim radovima. »Cro Art« je prepoznatljiv i po likovnim kolonijama koje organizira. Umjetnička kolonija »Stipan Šabić« već pet godina unatrag okuplja slikare iz zemlje i inozemstva, postavši tako svojevrsni zaštitni znak udruge. Također, »Cro Art« je dio trojne priče naslovljene »Pannon«: organizira koloniju toga naziva u Subotici, dok njezini partneri iz Hrvatske i Mađarske to čine u svojim sredinama.
Tijekom pet godina udruga je ostavila traga u kulturnom prostoru vojvođanskih Hrvata, kako vlastitim projektima, tako i sudjelovanjem na manjim kolonijama u organizaciji hrvatskih udruga kulture (Lemeš, Stanišić, Vajska , Plavna, Sonta, Šid...). Ostvaruje suradnju i sa udrugama slične profilacije u Hrvatskoj ( Županja, Vinkovci, Belišće, Vugrovec). Isto tako, udruga je postigla vidljivost u likovnom pa i ukupnom kulturnom životu Subotice, što su javno u više navrata istaknuli kako gradski dužnosnici, tako i akteri kulturnog života u ovom gradu.

Udruga redovito priređuje izložbe slika svojih članova, kao i radova nastalih na sazivima već spomenute kolonije »Stipan Šabić«. Ukratko, jubilej pete obljetnice koji uskoro obilježava, »Cro Art« ima pravo dočekati nasmijana lica. Ta je udruga prepoznala likovno stvaralaštvo kao prostor univerzalnih vrijednosti, a samim time i kao protutežu nerijetko tjeskobnoj svakodnevici koju živimo. Prepoznala je i važnost čovjekove veze s kulturom, a upravo je kultura jedan od izraza naše duhovnosti. »Esencija sve lijepe umjetnosti, sve velike umjetnosti, je zahvalnost«, smatrao je veliki njemački filozof Nietzsche. A »Cro Art« se tru-di, i trudit će se, da tako i ostane."

2 komentara:

  1. Nažalost to što ste pisali o Cro Artu je daleko od istine i prvo bih trebali gde su slike nestale iz Bunjevačkog kola a članovi kolonje su ne hrvati i oni koji neznaju kakvim aktivnostima se predsednik bavio dok je bio uBunjevačkom kolu kao rukovodioc odjela,gde potrazuju 130 likovnih radova iz tog vremena ALBE

    OdgovoriIzbriši
  2. Pokojni slikar Stipan Šabić je svoje vremeno bio šikaniran I proganjen kao pedagog a evo I sada mu bivši komunisti nedaju mira već pokušavaju da se koriste njegovim imenom bez ičije dozvole,a u ime bunjevačkog kola.
    Sam voditelj ne zna šta znaci uzeti četkicu I crtati ali zna kad kupuje (četkice, boje)polka novaca staviti u svoj džep

    Šime

    OdgovoriIzbriši