subota, 30. srpnja 2016.

Zašto ne biste posjetili najstariji hrvatski grad?

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "croexpress.eu", 29.07.2016

https://www.facebook.com/croexpress.eu/?fref=ts

"Grad Vis najstariji je hrvatski grad. Ove godine proslavio je svoj 2413. rođendan. 'Rođenjem' Visa pod računa se uspostva grčke kolonije na tom mjestu pod imenom Issa. Tiranin grčkog grada Sirakuze, Dionizije Stariji, učinio je to 397. godine prije Krista.

Issa ubrzo postaje samostalan grad država (polis) koji kuje vlastiti novac, čiji građani trguju širom Sredozemlja i koja osniva vlastite kolonije. Issa je posebnu slavu u antičkom svijetu stekla izvrsnošću svojih vina.

Pod rimskom vlašću Issa gubi nezavisnost no i dalje uživa u društvenom i gospodarskom napretku o kojem svjedoče ostaci velikih termi iz rimskog razdoblja. Taj napredak se prvo zaustavlja, a zatim dolazi do brzog nazadovanja kako propada Rimsko carstvo, a s njime i antička civilizacija.

Gospodarske poteškoće, bolesti, smanjivanje stanovništva i napadi barbara zatvaraju jedno poglavlje u povijesti Visa. S dolaskom Hrvata, u VII. stoljeću, otvara se novo poglavlje. Novi stanovnici od starosjedilaca brzo preuzimaju pomorske vještine kao i znanje uzgoja sredozemnih poljoprivrednih kultura. Vis je bio dio ranosrednjevjekovnog hrvatskog kraljevstva.

U Gradu Visu početkom XIX. stoljeća živjelo je 12.000 ljudi, pridošlih iz cijele Europe, tako da se u viškom govoru pored izvedenica iz venecijanskog dijalekta, mogu naći i riječi engleskih, francuskih, njemačkih pa čak i mađarskih korijena.

Grad Vis danas ima oko 2000 stanovnika. Sa Splitom je povezan redovitom katamaranskom i trajektnom linijom koje svakodnevno prevaljuju udaljenost od 30 nautičkih milja."


Nema komentara:

Objavi komentar