ponedjeljak, 18. srpnja 2016.

Okupljanje iseljenika na Susku: daleko od rodnoga otoka, srcem Hrvati!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "radio.hrt.hr", 26.07.2015

http://radio.hrt.hr/radio-rijeka/clanak/okupljanje-iseljenika-na-susku-daleko-od-rodnoga-otoka-srcem-hrvati/97780/

"Na otoku Susku se, kao i svake posljednje nedjelje u srpnju unazad 30 godina, obilježava Dan iseljenika. Na veliko okupljanje iseljenika na Susku došla je i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.
Najveći broj susačkih iseljenika živi u američkoj državi New Jersey, njih oko tri tisuće. Nekolicina Suščana i njihovih potomaka došlo je u Hrvatsku, kako bi Dan iseljenika proveli s mještanima i njihovim gostima. I brojni uglednici dolazili su na Susak proslaviti taj dan, među kojima i bivši predjednici Republike Hrvatske Franjo Tuđman i Stjepan Mesić. Tako je učinila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.
Program obilježavanja okrugloga, 30. Dana iseljenika otoka Suska počeo je misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Nikole. Sve će trajati do kasno u noć, a iz niza događanja može se izdvojiti predstavljanje projekta očuvanja otočke baštine Nek lumin ne zgori te otvaranje izložbe etnografske zbirke predmeta i nošnji.
Iako su generacije Suščana iseljavale, zajednica je i na drugom kontinentu ostala čvrsto povezana, organizirala rad klubova, čuvala jezik, običaje i nošnju. Na otoku su se okupili oni koji su godinama živjeli u inozemstvu i potom se vratili u Hrvatsku, oni koji su kao djeca napustili Susak, pa čak i oni čiji su roditelji rođeni u Sjedinjenim Američkim Državama.
Svima je zajednički ponos i ljubav prema rodnom otoku i domovini: godinama žive daleko, ali u srcima su, kažu, Hrvati."

1 komentar:

  1. Vrlo poticajno..

    Okupljanje iseljenika na Susku,je posebno za pozdraviti,poznato mi je da se iseljenici okupljaju i na otoku Krku vjerujem da inegdje drugdje.Dobro bi bilo kada bi i drugi hrvatski gradovi,ovu društvenu ideju preuzeli,te poticali slične susrete,za sebe društvoi hrvatsku privredu i gospodarstvo.

    OdgovoriIzbriši