srijeda, 9. svibnja 2018.

PLAĆE OD KOJIH ŽIVE PROSJEČNI HRVATI: Evo tko ima najveća, a tko najmanja primanja u Lijepoj Našoj + KOMENTAR!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "net.hr", 07.05.2018

https://net.hr/danas/novac/place-od-kojih-zive-prosjecni-hrvati-evo-tko-ima-najveca-a-tko-najmanja-primanja-u-lijepoj-nasoj/

"U Hrvatskoj je, dakako, najbolje biti menadžer ili zaposlen u informatičkom sektoru, dok u sektorima u kojima radi najviše ljudi plaće nisu poput prosjeka koji se toliko ističe u javnosti.

Dok Državni zavod za statistiku navodi kako je prosječna neto plaća za veljaču iznosila 6128 kuna, što znači da je prosječnom hrvatskom građaninu porasla za četiri posto u odnosu na lani odnosno 3,2 posto kad se uzme inflacija, ona medijalna, na koju upozoravaju i sindikalisti i koja pokazuje pravu sliku stanja, iznosi prosječno 4975 kuna.

No, rascjepkaju li se plaće na sektore to sve opet izgleda malo drugačije. Tako najbolje zarađuju oni u sektoru informacija i komunikacija koji prosječno mjesečno primaju 8359 kuna. Uzme li se za primjer izračun portala Moja plaća onda su u njemu najbolje plaćeni IT menadžeri (12.571 kunu), programeri zarađuju od 7000 do 9000 kuna, a najslabije kotiraju web dizajneri, web administratori i serviseri s plaćama osjetno ispod nacionalnog prosjeka.

Osjetno iznad prosjeka su i plaće u financijskom sektoru. Međutim, za razliku od ICT sektora, u sektoru bankarstva i osiguranja primanja ne rastu, jer bankari i financijaši više nisu traženi, piše Tportal.

Koga briga za obrazovanje!

Natprosječne plaće tradicionalno isplaćuju i tvrtke iz energetskog sektora gdje prosječna plaća zaposlenih koji se bave opskrbom električnom energijom i plinom iznosi 7905 kuna, uz solidan rast od 3,9 posto. U djelatnostima koje se bave rudarstvom te vađenjem nafte i plina prosjek je nešto niži (7227 kuna), ali je zato rast intenzivniji (4,5 posto).
Iznad prosjeka su i djelatnosti koje pokrivaju različite javne usluge, od državne uprave i obrane te socijalnog osiguranja do znanstvenih ustanova, zdravstvene zaštite i socijalne skrbi i obrazovanja. Pritom treba naglasiti da su u ovom segmentu najniže prosječne plaće u obrazovanju (6556 kuna).
Pogleda li se segment stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti nužno je naglasiti da je rast plaća u promidžbi i istraživanju tržišta u proteklih godinu dana iznosio 24,5 posto.

Najmanje plaće

Najslabije su plaćeni zaposleni u pomoćnim uslužnim djelatnostima (zaštitarstvo, čišćenje i održavanje zgrada), ugostiteljstvu i građevinarstvu. No, plaće kod njih rastu od 17,4 posto do 21,5 posto što ukazuje i na nedostatak radne snage. U turističkim djelatnostima tog rasta nema i on iznosi svega 3,2 posto (na 5049 kuna). Tako je prosječna plaća konobara 4200 kuna, kuhara 5000 kuna, a tek šef kuhinje prosječno ima 8500 ili menadžer ugostiteljstva 7400 kuna.
Prosječna plaća u prerađivačkoj industriji iznosi 5513 kuna i rasla je svega 1,1 posto. Unutar nje bilježi se i značajan pad plaća i to u propulzivnim industrijama poput farmaceutske industrije (-37,4 posto) i proizvodnji elektroničkih proizvoda (-13,5 posto).
Kad je riječ o pojedinim zanimanjima, najbolje su dakako plaćeni menadžeri (120 posto iznad prosjeka), stručnjaci u području tehnologije i razvoja (66 posto iznad prosjeka) te informatičari (35 posto iznad prosjeka)."


KOMENTAR:

Ovaj komentar pisem kao clan Glavnig odbora politickog pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI".

Gornji clanak uopce ne spominje "politicke" place sto je trebao autor napomenuti. Koliko zaradjuju savjetnici politicara: savjetnici premijera, savjetnici predsjednice, savjetnici ministara?

Koliko zaradjuje plenkovicev PR-ovac Macan?

Koliko zaradjuje jedan nacelnik opcine ili graonacelnik?

Koliko zaradjuje jedan drzavni tajnik?

Usporedjujuci sa realnim sektorom "politicke" place su nekoliko puta vece. Zapravo u Hrvatskoj se placa NE-rad, pa nije ni cudo da djece cim zavrse skolu pozele odmah radno mjesto "uhljeba". A ona koja nemaju nikoga spremaju se na put za Irsku ili Njemacku.

I kamo nas vodi takva politika? Da nije zalosno bilo bi smijesno!

Kao odgovor na ponizavanje Hrvatskog naroda, potpuno unistenje Hrvatske ekonomije, veliki egzodus iz Domovine, politicki pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI odgovara "Koalicijom DOMOVINA" na situaciju u Republici Hrvatskoj. Ako se osjecate pozvanim u koaliciju "DOMOVINA" otvoreni smo za razgovore. Vise o koaliciji mozete pogledati pod slijedecim linkom:



Nefunkcioniranje sadasnje Hrvatske vlade pokazuju slijedeci primjeri:


1) Obratio sam se u ime Glavnog odbora naseg Politickog Pokreta ministru financija Maricu sa "PRIJEDLOGOM za njegovu ostavku". Do danas ministar Maric na prijedlog nije odgovorio i ako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, citiram:

Članak 46.

Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor.


Vise o prijedlogu za ostavku pod:


2) Nakon nedavna dva pokusaja silovanja Hrvatica u Zagrebu od strane stranih drzavljana koji uzivaju politicki azil u Domovini Hrvatskoj obratio sam se ministru policije gospodinu Bozinovicu sa zamolbom da "da televizijsku izjavu" za javnost te na taj nacin svojim autoritetom poveca nivo sigurnosti za djevojke i zene u Hrvatskoj. Do danas to nije ucinio. Takodjer mi nije odgovorio na moje pismo iako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, clanak 46.

Prvo pismo:



Drugo pismo:


3) Pismo ministrici dr.sc.Dalić - Žalba protiv Tržišne inspekcije Ministarstva Gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske!


Gospodin Plenkovic nije niti u jednom od gore navedena tri slucaja reagirao i pozvao spomenute ministre na odgovornost.
Pismo Puckoj pravobraniteljici gospodji Vidovic:


Premijer Plenkovic je pokazao da nema kontrolu nad svojim ministrima, da ne moze ili ne zeli  zastititi Domovinu Hrvatsku od pozara, Hrvatice od pokusaja silovanja te nasu Domovinu od zloupotreba drzavnih-financijskih sredstava i privrednog kriminaliteta..

S obzirom na gore cetiri navedene tocke Politicki Pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI dao je prijedlog parlamentarnoj opoziciji za "pokretanje pitanja povjerenja premijeru Plenkovicu i cijelokupnoj Hrvatskoj Vladi"!

12.09.2017 poslano je pismo parlamentarnoj opoziciji
  



SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Politickog Pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Politickog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

P.S. Prvi puta je Politicki Pokret Zauvijek Vjerni Domovini objavio 2014. godine svoj socijalno ekonomski program za razvoj Domovine Hrvatske na BLOGU www.drazenkatic.blogspot.de  

Nema komentara:

Objavi komentar