Donnerstag, 3. Mai 2018

Zašto Srbija ima 19,4 tona zlata, a Hrvatska ništa? + KOMENTAR!

Gornja slika i citirani tekst preuzeti su sa online portala "tportal.hr", 27.04.2018

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/zasto-srbija-ima-19-4-tona-zlata-a-hrvatska-nista-foto-20180427

"Prema zadnjem popisu Svjetskog vijeća za zlato (World Gold Council), najveće rezerve zlata i dalje ima SAD. Amerikanci su vlasnici 8133,5 tona i uvjerljivo su na prvom mjestu ispred Njemačke (3373,6), Italije (2451,8), Francuske (2436) i Rusije (1857,7)
U našem bližem susjedstvu najviše zlata ima Srbija, 19,4 tona. Slijedi Makedonija sa 6,9 tona, Slovenija s 3,2 tone i Bosna i Hercegovina s tri tone.
Hrvatska je, uz Norvešku, jedina zemlja u Europi koja nema vlastite zlatne rezerve.
Nema ih od 2001. godine, kad je Hrvatska narodna banka (HNB), za vrijeme mandata Željka Rohatinskog, prodala sve svoje zlatne rezerve.


Nakon sporazuma o podjeli dijela imovine bivše Jugoslavije, koja se nalazila u Banci za međunarodna poravnanja u Baselu (BIS) u travnju 2001. godine, Hrvatska je postala vlasnica 13,12 tona zlata koje je tada vrijedilo oko 115 milijuna dolara. HNB je zlato prvo pretvorio u kratkoročne depozite, odnosno pohranio ga je u komercijalnim bankama po određenoj vrijednosti na koju se po isteku depozita isplati kamata.

Na to su se u središnjoj banci, objašnjeno je, odlučili iz nekoliko razloga. Prvo jer je cijena zlata nestabilna i ovisi o nepredvidljivom tržištu, dok depoziti imaju fiksnu kamatu i zarada se može predvidjeti.
Drugi razlog je to što portfelj HNB-a nije zaštićen od pada cijene zlata, a treći što eventualna dobit od rasta cijena zlata ide direktno u kapital HNB-a i nije uplativa u državni proračun, što nije slučaj sa zaradom od kamata na depozite.
 
Nakon što su depoziti dospjeli HNB je u rujnu 2001. prodao zlato za 277,78 dolara za uncu. Ukupna zarada, u konačnici, uključujući kamate na zlatni depozit, iznosila je 2,37 milijuna dolara.

Osim spomenutih 13,12 tona zlata, Hrvatska je 2004. i 2005. dobila 23 posto udjela u zlatu pohranjenom kod središnje banke Francuske i u poslovnoj banci Credit Suisse u Zürichu. To je pak zlato prodano po nalogu tadašnjeg Ministarstva financija Ivana Šukera, koje je bilo nadležno za raspolaganje imovinom bivše SFRJ.
Prodaja je obavljena u studenom 2005. godine u dvije transakcije u ukupnoj vrijednosti nešto većoj od 31 milijun američkih dolara. Taj je novac prenesen na poseban devizni račun državnog proračuna koji se vodi kod HNB-a."


KOMENTAR:

Ovaj komentar pisem kao clan Glavnig odbora politickog pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI".

Robne rezerve zlata svake zemlje, a tako i nase prodaju se jedino u slucaju da je drzava u potpunom bankrotu ili da papirni novac nema vise nikakvu vrijednost. Interesantan je zivotopis Rohatinskog. Od Agrokora do HNB-a pa ponovo do Agrokora. "Dzentlmen, dzentlmenu"...kao sto bi rekao bivsi guverner. I to sve uz blagoslov finog Hrvatskog naroda koji sve to razumije, promatra i vjerno bira svoje vlastite neprijatelje uvijek i ponovo.

Da nije zalosno bilo bi smijesno.

Kao odgovor na ponizavanje Hrvatskog naroda, potpuno unistenje Hrvatske ekonomije, veliki egzodus iz Domovine, politicki pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI odgovara "Koalicijom DOMOVINA" na situaciju u Republici Hrvatskoj. Ako se osjecate pozvanim u koaliciju "DOMOVINA" otvoreni smo za razgovore. Vise o koaliciji mozete pogledati pod slijedecim linkom:Nefunkcioniranje sadasnje Hrvatske vlade pokazuju slijedeci primjeri:


1) Obratio sam se u ime Glavnog odbora naseg Politickog Pokreta ministru financija Maricu sa "PRIJEDLOGOM za njegovu ostavku". Do danas ministar Maric na prijedlog nije odgovorio i ako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, citiram:

Članak 46.

Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor.


Vise o prijedlogu za ostavku pod:


2) Nakon nedavna dva pokusaja silovanja Hrvatica u Zagrebu od strane stranih drzavljana koji uzivaju politicki azil u Domovini Hrvatskoj obratio sam se ministru policije gospodinu Bozinovicu sa zamolbom da "da televizijsku izjavu" za javnost te na taj nacin svojim autoritetom poveca nivo sigurnosti za djevojke i zene u Hrvatskoj. Do danas to nije ucinio. Takodjer mi nije odgovorio na moje pismo iako ga na to obavezuje Hrvatski Ustav, clanak 46.

Prvo pismo:Drugo pismo:


3) Pismo ministrici dr.sc.Dalić - Žalba protiv Tržišne inspekcije Ministarstva Gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske!


Gospodin Plenkovic nije niti u jednom od gore navedena tri slucaja reagirao i pozvao spomenute ministre na odgovornost.
Pismo Puckoj pravobraniteljici gospodji Vidovic:


Premijer Plenkovic je pokazao da nema kontrolu nad svojim ministrima, da ne moze ili ne zeli  zastititi Domovinu Hrvatsku od pozara, Hrvatice od pokusaja silovanja te nasu Domovinu od zloupotreba drzavnih-financijskih sredstava i privrednog kriminaliteta..

S obzirom na gore cetiri navedene tocke Politicki Pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI dao je prijedlog parlamentarnoj opoziciji za "pokretanje pitanja povjerenja premijeru Plenkovicu i cijelokupnoj Hrvatskoj Vladi"!

12.09.2017 poslano je pismo parlamentarnoj opoziciji
  SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Politickog Pokreta ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 


PARLAMENTARNI PROGRAM Politickog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENISTVO), ZA SLIJEDECE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD SLIJEDECIM LINKOM:

http://drazenkatic.blogspot.de/2017/07/xi-izborna-jedinica-hrvatsko.html

P.S. Prvi puta je Politicki Pokret Zauvijek Vjerni Domovini objavio 2014. godine svoj socijalno ekonomski program za razvoj Domovine Hrvatske na BLOGU www.drazenkatic.blogspot.de  

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen