ponedjeljak, 6. studenoga 2023.

Generira li povećanje plaća i povećanje cijena? - Dražen Katić

Svaka država teži da svojim građanima poveća plaće posebno u predizbornom razdoblju. Povećanje plaća se u zdravim ekonomijama događa tada kada država ili tvrtka posebno dobro posluju i kada su ostvarili jako dobru dobit ili dodanu vrijednost.


Često se u Njemačkoj događa da dobro posluje Daimler AG ili neki drugi jaki koncern te da tada povećaju plaće radnicima ili da im isplaćuju premije. Kada njemačka država dobro posluje, tada NE isplaćuje izdašne premije i znatno ne povećava plaće onima koji rade u državnim službama i institucijama. Država taj dodatni novac investira u socijalne programe, npr. povećava "Kindergeld", tj. dječji doplatak. Stoga je njemačka i danas jedna od najsocijalnijih zemalja svijeta.

U kome slučaju padaju cijene proizvoda široke potrošnje?


Cijene proizvoda padaju onda kada građani imaju niska primanja i kada se nema novca za kupovinu!

Cijene proizvoda padaju kada se na tržštu pojavi ogromna količina nekog proizvoda, pa kažemo da količina ruši cijenu!

Cijene proizvoda padaju kada izlazi "rok uporabe" nekih proizvoda, pa ih se trgovci na brzinu žele riješiti.

Kada pada cijena temeljnih proizvoda, usluga, energije i goriva tada govorimo o padu inflacije tzv. deflaciji!

Kada naše plaće rastu, kada kućanstva raspolažu sa većim mjesečnim budžetom, tada se više i troši. Međutim tamo gdje se puno troši ne postoji jeftina kupnja.

Jedino je zdrava ona ekonomija koja podiže plaće pretežno u "privatnom sektoru", na temelju dobrog poslovanja.

Hrvatska ekonomija ne spada u jake ekonomije i povećanje plaća u "državnom sektoru" treba biti na zdravoj osnovi. Daleko od toga da sam ja protiv povećanja plaća u državnom sektoru. Međutim ako se to povećanje plaća događa u nerealnim ekonomskim uvjetima ili u predizbornoj godini, tada je upitno što će biti sa tim plaćama nakon izborne godine. Ono što je sigurno, jeste da će povećani budžet građana u hrvatskoj ekonomiji generirati povećanje cijena temeljnih proizvoda i usluga. Plaće ne smiju trčati za inflacijom, već dodana vrijednost koju ostvaruje država treba biti usmjerena u socijalne programe: dječji doplatak, jeftiniili besplatni vrtići, besplatni obrok u osnovnim školama, jeftini državni stanovi, subvencioniran javni prijevoz itd.

Na zadnjem predavanju na kome sam prisustvovao u "Palači bivše zagrebačke burze" rečeno je da optimalna inflacija u državi treba iznositi oko 2%. 

Smatram da je inflacija između 2 i 3% dovoljno niska da građani jeftino kupuju ali i dovoljno visoka da ne umrtvi investicije i razvoj. Kolika je danas "stvarna" inflacija u Hrvatskoj?

Slijedeći kratki video snimljen je ispred Palače bivše zagrebačke burze!

Moju viziju ekonomskog razvoja hrvatskih gradova i općina detaljno sam razradio u mome predizbornom programu za državne izbore 2024. pod slijedećim linkom. Pod tim linkom možete pogledati i moj životopis, kao kandidata za 7. Izbornu jedinicu:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

Tko će 2024. godine biti izabran u Sabor ovisi o svima nama. Ako mi biramo u Sabor ljude koji se ne razumiju u ekonomiju, ako biramo ljude koji nikada nisu zaradili svoj novac, svojim rukama u privatnom sektoru, ako biramo ljude koji cijeli život žive od državnih primanja - kako ćemo sutra bolje živjeti?

Lijep pozdrav svima. 🇭🇷

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA 

 
Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

web: www.drazenkatic.blogspot.com

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Twitter (X): ZVD_eV

Instagram: katic.drazen

You Tube: Drazen Katic

Whatsapp 0049 152 193 366 39

***************************************************** 

KANDIDAT ZA ZASTUPNIKA  U 7. IZBORNOJ JEDNICI - Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

PROGRAM 7. IZBORNE JEDINICE I MOJ ŽIVOTOPIS NALAZI SE POD SLIJEDEĆIM LINKOM:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

 

SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 

https://drazenkatic.blogspot.com/2017/06/nezavisna-lista-zauvijek-vjerni_10.html?fbclid=IwAR129oInkM8WPnjx-4OxXNO3PW2I7YKLusFzXMqdQt-ttBik3AyWaZGAE8A


PARLAMENTARNI PROGRAM Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENIŠTVO), ZA SLIJEDEĆE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD LINKOM:

https://drazenkatic.blogspot.com/2016/08/hrvati-na-pet-kontinenata-zauvijek.html?fbclid=IwAR3VNr7Ky0Nv5bR1CYrPh5wQTE2b1WOulr-3LGFGKVaRmrAEHUM7SPJTScA


Nema komentara:

Objavi komentar