četvrtak, 9. studenoga 2023.

Na burzi više od 1.100 stranih radnika! - Dražen Katić


 Citirani tekst preuzet je sa online portala "večernji.hr", 09.1.2023, Marija Brnić

https://www.vecernji.hr/vijesti/na-hzz-u-1142-nezaposlena-strana-radnika-inspektori-u-radu-na-crno-uhvatili-

"Statistika prvih devet mjeseci:

Na burzi više od 1100 stranih radnika, otkriveno koliko ih je ulovljeno u radu na crno

 Među neprijavljenim stranim radnicima najviše je bilo državljana BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije, Nepala i Filipina, koji su radili u građevinarstvu i ugostiteljstvu!" Kraj citata!

 

Strana radna snaga radi mnogobrojne poslove u Hrvatskoj, posebno one poslove koje domaća radna snaga neće ili ne želi raditi.

 

Zašto domaća radna snaga ne želi raditi u određenim zanimanjima? Prije svega jer je plaća u tim zanimanjima vrlo niska ili minimalna, a u Njemačkoj za taj isti posao može se zaraditi i do tri puta više. Niske plaće u Hrvatskoj za određena zanimanja potenciraju stalno iseljenje iz Hrvatske.

 

Strana radna snaga ako radi i za minimalac, on je još uvijek i do 4 puta veći od primanja koja ti radnici imaju u svojim matičnim zemljama. Večeras je na Z1 televiziji rečeno da jedan dobar dio strane radne snage radi u Hrvatskoj na crno.

Sve su to teme o kojima se treba diskutirati i pronaći najbolji model zapošljavanja strane snage tako da ni u kome slučaju ne dođe do tzv. zamjene stanovništva.

 

Činjenica je da određena zanimanja u Hrvatskoj više nebi funkcionirala da nemamo strance koji te poslove obavljaju, npr. dostavljači.

Pitanje je iz kojih zemalja trebamo uzimati stranu radnu snagu za poslove u turizmu i drugim deficitarnim zanimanjima!
 
Prije svega to treba biti bazen zemalja jugoistočne europe: BiH, Srbija, Sjeverna Makedonija, Kosovo. Ostatak radne snage bilo bi dobro popunjavati iz daljih zemalja kršćanskih religijskih temelja kao npr. Filipini. 
 
Najviše radne snage koja dolazi u Europu u potrazi za azilom su iz raznih muslimanskih zemalja. Kada sam bio u Sarajevu prije mjesec dana, čuo sam kako se domaće stanovništvo žali na migrante. U jednom razgovoru sa direktorom javnog prijevoza u Sarajevu to sam mu i spomenuo. Rekao sam mu da iako su Sarajlije pretežno Bošnjaci da se i oni žale na migrante. Protiv muslimama osobno nemam ništa. U Stuttgartu imam dobrog prijetelja iz Irana, imam poznanike iz Turske. To su dragi ljudi koji su se u potpunosti integrirali u Njemačko društvo i cijene i poštivaju Europsku kulturu i tradiciju. 
 
Međutim među migrantima ili useljenicima u Njemačku postoji i starnci koji javno na TVu izjavljuju, da kada zatvore vrata u svome stanu, tada Njemačka za njih više ne postoji.
 
Takve scenarije treba Hrvatska izbjeći. Posebno treba izbjeći stvaranje getoa i stvaranje "No go Area", kakve imamo u Njemačkoj kod Berlina te u Francuskoj!  
 

 Pune 22 godine mog života proveo sam u Stuttgartu u multikulturalnom društvu koje je otvoreno i pluralno. Imam prijatelje iz više od 10 nacija svih vjera i koncesija. 
 
Međutim Hrvatska koja ima manje stanovnika od Berlina mora biti oprezna kod dovođenja strane radne snage i ne prepuštati te poslove zapošljavanja isključivo stranim agencijama koje posreduju u dovođenju radne snage u našu zemlju. 
 
Često se ta radna snaga dovodi u Hrvatsku u robovlasničkim uvjetima, gdje duguju tim agencijama od 5-10.000  eura za njihovo zaposlenje. Hrvatska treba radnu snagu, međutim ne treba podržavati tragovinu radnom snagom. 
 
Hrvatska treba raditi i detaljne siguronosne provjere za radnu snagu koja ulazi u zemlju. 
Nas je u Hrvatskoj 3.8 milijuna i do 2050. godine, ako se bude intenzivno uvozila radna snaga, može se dogoditi da bude 1/3 do 1/2 radne snage u Hrvatskoj iz stranih zemalja.
 
To povlači i političke konsekvence. Mnogi će od stranih radnika u Hrvatskoj ostati, ovdje će im se roditi djeca, dobit će državljanstva, a samim tim i pravo da biraju i budu birani.
 
Na slijedećem kratkom videu je moja izjava iz općine Krnjak u Karlovačkoj županiji!
 

Postupanja sa migrantima na području Hrvatske koji su podnijeli zahtjev za azil te dobili azil, detaljno sam obradio u mome predizbornom programu za državne izbore 2024. pod slijedećim linkom. Pod tim linkom možete pogledati i moj životopis, kao kandidata za 7. Izbornu jedinicu:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

Stranu radnu snagu Hrvatska treba, međutim moramo znati tko nam dolazi u Hrvatsku i kome izdajemo radnu dozvolu. Moramo voditi računa da nebi slučajno ili namjerno došlo do zamjene stanovništva. Hrvati se također u većoj mjeri trebaju iz Iseljeništva vraćati u Hrvatsku!

Lijep pozdrav svima. 🇭🇷

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA 

 
Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

web: www.drazenkatic.blogspot.com

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Twitter (X): ZVD_eV

Instagram: katic.drazen

You Tube: Drazen Katic

Whatsapp 0049 152 193 366 39

***************************************************** 

KANDIDAT ZA ZASTUPNIKA  U 7. IZBORNOJ JEDNICI - Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

PROGRAM 7. IZBORNE JEDINICE I MOJ ŽIVOTOPIS NALAZI SE POD SLIJEDEĆIM LINKOM:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

 

SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 

https://drazenkatic.blogspot.com/2017/06/nezavisna-lista-zauvijek-vjerni_10.html?fbclid=IwAR129oInkM8WPnjx-4OxXNO3PW2I7YKLusFzXMqdQt-ttBik3AyWaZGAE8A


PARLAMENTARNI PROGRAM Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENIŠTVO), ZA SLIJEDEĆE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD LINKOM:

https://drazenkatic.blogspot.com/2016/08/hrvati-na-pet-kontinenata-zauvijek.html?fbclid=IwAR3VNr7Ky0Nv5bR1CYrPh5wQTE2b1WOulr-3LGFGKVaRmrAEHUM7SPJTScA


Nema komentara:

Objavi komentar