srijeda, 15. studenoga 2023.

Sufinanciranje solarnih sustava na obiteljskim kućama - Dražen Katić

Citirani tekst preuzet je sa online portala "Vecernji.hr", 15.11.2023, Mateja Šobak

https://www.vecernji.hr/vijesti/polovinu-cijene-ugradnje-solara-na-kucama-od-danas-placa-drzava-1724217

"Obično se, u prosjeku, ugrađuju solari koji proizvode šest do sedam kilovata struje, a 1200 eura maksimalna je cijena jednog kilovata. Sufinanciranje je 600 eura po kilovatu" Kraj citata!

Iako država sufinancira ugradnju solarnih panela na krovove obiteljskih kuća, kao što govori naslov gornjeg članka, Hrvatska ima pre malo solarnih panela na krovovima.

Do sada sam po 7. izbornoj jedinici koja obuhvaća cijeline i djelove pet županija prošao 2.082 km , što je obuhvatilo preko 40 općina i gradova i nisam se nagledao solarnih krovova.

Obilazeći dijelove Zadarske županije, uključujući i otok Pag te dijelove Primorsko goranske županije imao sam veću nadu da ću ugledati mnogobrojne fotonaponske sustave, kako na državnim, a posebno na privatnim krovovima. Međutim opet ništa.


 

Ponekad se tu i tamo pojavi neki mali solarni krov. U Karlovačkoj županiji te Ličko senjskoj županiji, ali i u Sisačko moslavačkoj županiji solarni sustavi su također rijetkost, a ne pravilo.

Njemačka ima daleko manje sunčanih sati od kontinentalne Hravtske, a posebno od hrvatskog Jadrana.

Međutim u Njemačkoj su solarni sustavi pravilo, a ne iznimka. Njemačka zakonski obavezuje privatne kuće u novogradnji da dio svojih krovišta pokriju solarnim sustavima.

Hrvatska uvozi električnu energiju i to ne mali dio. Ukupni godišnji uvoz iznosi i do 38%.

Zar se za cijenu te uvezene električne energije ne mogu postavljati solarni sustavi, bar na krovove državnih zgrada?

Solarni sustavi danas imaju trajanje i do 40 godina, a sa visokim kapacitetom proizvodnje struje i do 25 godina.

U Njemačkoj sam se godinama bavio energetikom i to područje smatram područjem velikih mogućnosti razvoja.

Osobno ne mogu razumjeti da uvozimo struju, a s druge strane da ne ugrađujemo solarne sustave.

Neko bi rekao da se od soalra ne može zaraditi, a preprodajom uvežene struje se može fino zarađivati.

Na žalost to je i istina. Energetski lobiji u Hravtskoj zajedno sa državnom tvrtkom HEP ostvaruju uvozom jeftine električne energije i prodajom te iste energije po daleko višim cijenama priličnu dobit.

Može li dobit energetskih lobija i državnih tvrtki koje bi trebale poslovati na pozitivnoj nuli biti važniji od elektrifikacije Hrvatske solarnim sustavima? 

Može li uvozna električna energija koja se skupo prodaje građanima imati prioritet pred jeftinom električnom energijom dobivenom solarnim sustavima?

Na slijedećem video zapisu je moja kratka izjava sa Jadrana iz grada Senja!


Ekonomski razvoj Hrvatske podrazumjeva i energetsku nezavisnost zemlje. Energetiku Hrvatske detaljno sam obradio u mome predizbornom programu za državne izbore 2024. pod slijedećim linkom. Pod tim linkom možete pogledati i moj životopis, kao kandidata za 7. Izbornu jedinicu:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

Jedino energetski nezavisne zemlje su i ekonomski snažne zemlje. Uvozom energije stavljamo se u podređeni politički položaj, ali i ekonomski podređen položaj jer projeciramo skupi životni standard građana. Solarni sustavi su jedan dio energetske nezavisnosti svake zemlje. Hrvatska mora koristiti potencijale sunca, a ne potencijale uvoza.

Lijep pozdrav svima. 🇭🇷

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA 

 
Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

web: www.drazenkatic.blogspot.com

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Twitter (X): ZVD_eV

Instagram: katic.drazen

You Tube: Drazen Katic

Whatsapp 0049 152 193 366 39

***************************************************** 

KANDIDAT ZA ZASTUPNIKA  U 7. IZBORNOJ JEDNICI - Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

PROGRAM 7. IZBORNE JEDINICE I MOJ ŽIVOTOPIS NALAZI SE POD SLIJEDEĆIM LINKOM:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

 

SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 

https://drazenkatic.blogspot.com/2017/06/nezavisna-lista-zauvijek-vjerni_10.html?fbclid=IwAR129oInkM8WPnjx-4OxXNO3PW2I7YKLusFzXMqdQt-ttBik3AyWaZGAE8A


PARLAMENTARNI PROGRAM Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENIŠTVO), ZA SLIJEDEĆE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD LINKOM:

https://drazenkatic.blogspot.com/2016/08/hrvati-na-pet-kontinenata-zauvijek.html?fbclid=IwAR3VNr7Ky0Nv5bR1CYrPh5wQTE2b1WOulr-3LGFGKVaRmrAEHUM7SPJTScA


Nema komentara:

Objavi komentar