petak, 3. studenoga 2023.

Otapanje Grenlanda utječe na Jadranske gradove! - Dražen Katić


 Citirani tekst preuzet je sa online portala "vecernji.hr", 01.11.2023

https://www.vecernji.hr/vijesti/nasa-in-alat-izracunao-otapanje-grenlanda-moglo-bi-imati-velik-utjecaj-na-hrvatski-grad-

"Od hrvatskih gradova, NASA-in alat prepoznaje Dubrovnik, te je izračunao da na njega daleko najviše utječe otapanje zapadne strane Grenlanda. Nešto manji utjecaj ima otapanje Antarktike na strani najbližoj Južnoj Americi, te otapanje glečera na Aljasci. U manjoj mjeri na porast razine mora kod Dubrovnika utječe i otapanje na jugu Andi te na sjeveru Kanade." Kraj citata!

 Autor u gornjem citiranom tekstu navodi da grad Dubrovnik najviše trpi zbog otapanja zapadne starne Grenlanda. Međutim to je samo jeda dio istine. Topi se Grenland i Antartik, tope se ubrzano europski ledenaci. Sva ta voda završava u morima i oceanima. Mora i oceani su spojene posude i ako se digne površina mora u Atlantskom ili Indijskom oceanu, zastigurno će se podići i razina mora na Jadranu.

Ja bih se osvrnuo na gradove i općine u mojoj 7. izbornoj jedinici, koji se nalaze na samoj jadranskoj obali i koje sam posjetio. To su Bakar, Senj, Karlobag, Novigrad (Paklenica), Posedarje, Starigrad, otok Pag.

 

Uzmimo na primjer Karlobag koji kao i grad Rijeka svako malo poplavi. Na TVu se tada govori o klimatskim promjenama, a rijetko ćemo čuti rijeć "podizanje mora". Gradovi na jadranskoj obali bi već sada trebali razmišljati o barijerama koji bi trebale te gradove štititi od podizanja mora. Stručnjaci iz područja ekologije i metereologije smatraju da će se do 2100. godine razina mora sigurno dignuti od 1 metra do mogućih 4 metra. 

Ako se Jadransko more podigne samo za 1 metar do 2100. godine, a to bi se moglo dogoditi i do 2050. godine, što ćemo tada? 

Venecija je napravila u moru čeličnu branu koja izranja iz mora kada more poraste i tako spriječava da se more izlije na područje grada na moru Venecije.

Na slijedećem video možete pogledati moj kratki video iz grada Senja koji se nalazi na obali Jadrana!


 
 
Kakvi su konkretni planovi zaštite Jadranskih gradova te gradova u 7. izbornoj jedinici koji leže na jadranskoj obali? 
 
Postavljanje drvenih dasaka na poplavljenim tržnicama jadranskih gradova ne može biti i nije riješenje problema.

 

Problem klimatskih promjena i ekologije detaljno sam obradio u mome predizbornom programu za državne izbore 2024. pod slijedećim linkom. Pod tim linkom možete pogledati i moj životopis, kao kandidata za 7. Izbornu jedinicu:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

Klimatske promjene se tiču svih nas, a ne samo stanovnika  jadranskih gradova 7. izborne jedinice! 

Lijep pozdrav svima. 🇭🇷

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA 

 
Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

web: www.drazenkatic.blogspot.com

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Twitter (X): ZVD_eV

Instagram: katic.drazen

You Tube: Drazen Katic

Whatsapp 0049 152 193 366 39

***************************************************** 

KANDIDAT ZA ZASTUPNIKA  U 7. IZBORNOJ JEDNICI - Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

PROGRAM 7. IZBORNE JEDINICE I MOJ ŽIVOTOPIS NALAZI SE POD SLIJEDEĆIM LINKOM:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

 

SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 

https://drazenkatic.blogspot.com/2017/06/nezavisna-lista-zauvijek-vjerni_10.html?fbclid=IwAR129oInkM8WPnjx-4OxXNO3PW2I7YKLusFzXMqdQt-ttBik3AyWaZGAE8A


PARLAMENTARNI PROGRAM Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENIŠTVO), ZA SLIJEDEĆE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD LINKOM:

https://drazenkatic.blogspot.com/2016/08/hrvati-na-pet-kontinenata-zauvijek.html?fbclid=IwAR3VNr7Ky0Nv5bR1CYrPh5wQTE2b1WOulr-3LGFGKVaRmrAEHUM7SPJTScA


Nema komentara:

Objavi komentar