utorak, 21. studenoga 2023.

Treba li Hrvatska inovacije? - Dražen Katić

Jučer (20.11.2023) u poduzetničko-inovacijskom centru Nikola Tesla u Karlovcu prisustvovao sam izuzetno zanimljivom predavanju o inovacijama. Predstavile su se dvije srednje škole iz karlovačke županije sa svojim izumima.

Prva je bila Tehničko-obrtnička škola iz Ogulina sa svojom inovacijom "Pametno ogledalo"!                

Na slijedećem kratkom videu možete čuti par riječi o tom izumu:

Po meni jedan od najvećih genija koje je dala naša civilizacija i najveći izumitelj do sada je Nikola Tesla. Gotovo sve što nas danas okružuje i što nam pomaže u svakodnevnom životu, medicini, tehnici izumio je Nikola Tesla. Sa više od 700 izuma zadužio je našu civilizaciju. Ukradena mu je Nobelova nagrada za izum Röndgen zraka, a 1912. godine je odbio primiti Nobelovu nagradu za fiziku.

Moja kratka izjava iz rodnog sela Nikole Tesle u Smiljanu:

U drugom dijelu predavanja predstavilo se troje učenika Šumarsko drvodeljske škole u Karlovcu sa svojim izumom "Lebdeća govornica". Pošto sam ja bivši učenik te srednje škole u Karlovcu bilo mi je posebno drago da jedna od inovacija dolazi iz te škole. Na slijedećem kratkom videu možete čuti prezentaciju troje mladih inovatora:

 Na donjoj slici su inovacije "Lebdeća govornica" i u pozadini "Pametnog ogledala"!

Treba li Hrvatska inovacije? 

Na slijedećem videu je moj resumee o predavanju i o položaju inovacija u hrvatskom gospodarstvu:

Manje je poznato da je Nikola Tesla u Americi kopao kanale za telefonske stupove dok nije našao financijera koji ga je podupreo u njegovom istraživačkom radu. Za razvoj inovacija treba novac. Tu se ne treba škrtariti, jer inovacije ponovo donose novac. Često zarada od inovacija - novih proizvoda daleko premašuju investicije koje su uložene u razvoj tih novih proizvoda. Hrvati su poznati inovacijski narod. Mnoge hrvatske inovacije su ili pripisane drugim znanstvenicima ili jeftino kupljeni patenti poput "Zeppelina - zračnog balona"!

Kako pomoći mladim inovatorima?

Nikola Tesla se u dječačkoj dobi igrao na potoku pored njegove rodne kuće i tu isprobavao svoje prve izume. Upravo se inovatori otkrivaju u najmlađoj dobi, osnovnoj i srednjoj školi. Sredstva kjima raspolažu škole nisu dostatana za ozbiljniji razvoj inovacija. Tu je i temeljna greška koju rade županije, gradovi i općine. Prije nego li obilato županije financiraju kastraciju pasa i mačaka, trebale bi razmisliti nije li taj novac potrebniji školama za inovacije. Za pse i mačke treba se pobrinuti, ali i za mlade inovatore.


Proveo sam pune 22 godine u Hrvatskom iseljeništvu u njemačkom gradu Stuttgartu. U ljeti 2021. godine vratio sam se u Hrvatsku. Stuttgart nazivaju gradom inženjera i inovacija. I to stoji. Preko 120 velikih tvrtki nalazi se u bližoj okolici grada i nekoliko svjetskih koncerana. Daimler AG, Porsche AG, Bosch AG, Mahle AG itd. U 2019. godini pokraina Baden-Württemberg je imala 15.230 prijavljenih patenata, a samim tim bila i na prvom mjestu u njemačkoj.

Međutim tih patenata nebi bilo da se u inovacije ne ulažu znatna sredstva.


Ekonomski razvoj Hrvatske podrazumjeva i ulaganje u inovacije, koje se višestruko vraća natrag. Gospodarsko buđenje Hrvatske detaljno sam obradio u mome predizbornom programu za državne izbore 2024. pod slijedećim linkom. Pod tim linkom možete pogledati i moj životopis, kao kandidata za 7. Izbornu jedinicu:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

U moje 22 godine provedene u Stuttagrtu družio sam se sa inženejrima, profesorima iz područja tehnike i ekonomije, predstavnicima tvrtki. Na jednom seminaru 2007. godine zajedno sa dvoje poznanika Nijemaca utemeljili smo u Stuttgartu grupu inženjera i znanstveniaka pod nazivom "UVNT GRUPPE". Grupa je kao partner sudjelovala u značajnim istraživanjima, a također  je surađivala sa gradom Stuttgartom i sa koncernom Daimler AG. U tome radu uvidio sam da su inovacije pokretač civilizacije i da se inovacije treba finacijski poduprijeti. Hrvatska treba otvoriti širom vrata inovatorima i inovacije postaviti visoko na ljestvici gospodarskog razvitka zemlje.

Lijep pozdrav svima. 🇭🇷

Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.


Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Član GLAVNOG ODBORA 

 
Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

web: www.drazenkatic.blogspot.com

Facebook: Politički pokret ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI

Twitter (X): ZVD_eV

Instagram: katic.drazen

You Tube: Drazen Katic

Whatsapp 0049 152 193 366 39

***************************************************** 

KANDIDAT ZA ZASTUPNIKA  U 7. IZBORNOJ JEDNICI - Dipl.-Ing. Dražen Katić mr.sc.

PROGRAM 7. IZBORNE JEDINICE I MOJ ŽIVOTOPIS NALAZI SE POD SLIJEDEĆIM LINKOM:

https://drazenkatic.blogspot.com/2023/08/vas-zastupnik-za-7-izbornu-jedinicu.html

 

SKICA PARLAMENTARNOG PROGRAMA Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za I. do X. izborne jedinice nalazi se POD LINKOM:
 

https://drazenkatic.blogspot.com/2017/06/nezavisna-lista-zauvijek-vjerni_10.html?fbclid=IwAR129oInkM8WPnjx-4OxXNO3PW2I7YKLusFzXMqdQt-ttBik3AyWaZGAE8A


PARLAMENTARNI PROGRAM Političkog Pokreta "ZAUVIJEK VJERNI DOMOVINI" za XI. IZBORNU JEDINICU (HRVATSKO ISELJENIŠTVO), ZA SLIJEDEĆE PARLAMENTANE IZBORE NALAZI SE POD LINKOM:

https://drazenkatic.blogspot.com/2016/08/hrvati-na-pet-kontinenata-zauvijek.html?fbclid=IwAR3VNr7Ky0Nv5bR1CYrPh5wQTE2b1WOulr-3LGFGKVaRmrAEHUM7SPJTScA


Nema komentara:

Objavi komentar