četvrtak, 6. kolovoza 2015.

IMA NADE ZA SALOPEKA? Većina Europljana spašena je tajno i isplatom novca, eksperti tvrde: 'Vjerujemo da će ipak biti pregovora' + KOMENTAR

 Citirani tekst je iz online portala "Jutarnji.hr", dana 06.08.2015

  • SITE Intel Group
"U Egipat su danas otputovali Vesna Pusić, te supruga i sestra otetog Tomislava
Čovjek od glave do pete zakrabuljen u crno stoji pokraj svoje žrtve. Vide mu se samo oči. U jednoj ruci drži nož. Žrtva kleči pokraj njega, odjevena u narančasto odijelo. Glas krvnika, kad prijeti da će ubiti to prestravljeno biće pokraj sebe, potpuno je izmijenjen. No, nazire se britanski naglasak. Riječ je o najpoznatijem krvniku na svijetu, vjerojatno uz samog šefa takozvane Islamske države, najtraženijem pripadniku te krvoločne skupine. Njegovo je ime Mohammed Emwazi.
No, prije nego što su mu sigurnosne službe uspjele ući u trag i identificirati ga, bio je poznat po zloglasnom nadimku Jihadi John. Ta internetska krvnička zvijezda brutalnog samoproglašenog kalifata postala je simbol zla koje je šokiralo cijeli svijet. Jihadi John, odnosno Emwazi trenutačno je navodno u bijegu pred svojim dosadašnjim kolegama. Prva snimka s Jihadi Johnom u glavnoj ulozi, puštena u javnost kao dio šokantne IS-ove propagandne taktike, tehnički savršeno snimljena, namještena i režirana s minimalno tragova za istražitelje koji su se istog trena kad je šok malo popustio bacili na nju, bila je objavljena 19. kolovoza 2014. godine. Dok se zahuktavala američka ofenziva protiv IS-a, pokraj Jihadi Johna klečao je američki novinar James Foley. Dvanaest dana kasnije, 13. rujna 2014., uslijedila je nova snimka. Ovaj put bila je adresirana na Veliku Britaniju. Na snimci je, uz Jihadi Johna, bio David Haines, humanitarac oženjen s Hrvaticom. Sve se i tada odvilo po poznatom scenariju, kao i nešto kasnije s Alanom Henningom, još jednim britanskim humanitarcem.
Na popisu talaca smaknutih na taj način našla su se i dva Japanca, Kenji Goto i Haruna Yukawa. U siječnju ove godine IS je zaprijetio da će ih ubiti ako im japanske vlasti ne plate 200 milijuna dolara u roku od 72 sata. Obojica su smaknuti - Haruna je dekapitiran 24. siječnja, a Kenji 31. siječnja. Prema procjenama iz kolovoza 2014., IS je u svojim rukama držao oko 20 stranih talaca. Mnoge obitelji zatočenih držale su njihova imena u tajnosti, pokušavajući ih spasiti iz pozadine i držati dalje od medijske pažnje, strahujući da bi to njihovim najmilijima samo moglo ugroziti život. Većina Europljana koje su držali navodno je spašena u zamjenu za novac. No, SAD i Britanija ne podržavaju plaćanje otkupnina. Time bi, tvrde, samo ohrabrivali tu praksu.

Vesna Pusić, supruga i sestra otetog Tomislava otputovale u Egipat Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić otputovala je u Kairo osobno pokušati uključiti u napore da se hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka oslobodi iz zatočeništva Sinajske provincije, džihadističke skupine povezane s Islamskom državom. S šeficom hrvatske diplomacije prema Egiptu su krenuli Tomislavova supruga Nataša i njegova sestra...


Vlatko Cvrtila: 'Vjerujem da će oni stupiti u pregovore...' Tomislav Salopek, 31-godišnji Vrpoljčanina otet je 22. srpnja u Kairu. O njegovoj se sudbini do srijede poslijepodne ništa nije znalo, a onda se na internetu se pojavila videosnimka na kojoj, kako piše agencija Associated Press, pripadnici Islamske države prijete da će ga u roku od 48 sati likvidirati ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi.
Na videu pod nazivom 'Poruka egipatskim vlastima' maskirani muškarac kroz samog Salopeka zahtijeva od egipatskih vlasti da pristanu na razmjenu zarobljenika.
- Ovdje se upuštamo u spekulacije, radi se o ljudskom životu i obitelji koja s krajnjom uznemirenošću prati razvoj situacije. Nažalost, dosadašnja iskustva u sličnim situacijama ne daju pretjeranu nadu u pozitivan ishod. Strepim za sudbinu ovog čovjeka - rekao je stručnjak za terorizam dr. Vlado Azinović, profesor na Odsjeku za sigurnosne studije Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu.
Dodao je da je egipatska vlada u više navrata deklarirala i objavila svoj stav da neće surađivati i pregovarati s teroristima niti odgovarati na njihove ucjene.
- Hoće li promijeniti svoj stav zbog otetog hrvatskog državljanina? Kakvi su diplomatki odnosi Hrvatske i Egipta? Bi li Egipćani bili spremni oslobađati svoje zatvorenike zbog hrvatskog državljana? To su pitanja na koje ćemo morati pričekati odgovor. Vjerujem da bi šanse bile bitno veće da se radi o otetom egipatskom državljaninu, ovako je njihov motiv za promjenu deklarirane politike prilično slabiji - zaključio je dr. Azinović.
Ističe kako mu ogranak Islamske države koji je objavio ovaj snimak do sada nije poznat te ne zna kako su do sada okončavali slične akcije na kojima bi temeljio zaključke.
- Međutim, s obzirom na brutalnost i dosadašnje metope, strahujem za konačan ishod - kaže.
Čudno je, dodaje, što prijete ubojstvom Hrvata, a ne Arapa ili muslimana, na koje bi egipatske vlasti sigurno bile osjetljivije.
- Kome je u Egiptu stalo do nekog hrvatskog državljana? Da su oteli nekog muslimana, šanse, odnosno pregovaračke pozicije islamista bile bi bitno jače. međutim, možda nisu htjeli prijetiti muslimanom. u svakom slučaju, nalazimo se u sferi špekulacija, ostaje nam samo čekati i vidjeti uspjeh diplomacije - kaže Azinović.
- Ono što je važno je to da se pojavio netko tko je preuzeo odgovornost za otmicu i dao naznaku da je osoba kod njih zatočena jer to otvara prostor za pregovore. Ako se radi o nečem što je izvedivo, odnosno, ako su zahtjevi točni - da se traži razmjena za skupinu žena zatočenih u egipatskom zatvoru, onda to počiva na siguronosno-obavještajnom sustavu Egipta - kazao je Vlatko Cvrtila stručnjak za geopolitiku i dekan na Veleučilištu Vern.
Cvrtil nastavlja: - Vjerujem da će oni stupiti u pregovore i nastojati to razriješiti kakio bi se priča sretno završila. Ključnu ulogu treba odigrati naša država koja što prije treba kontaktirati egipatske vlasti kako bi se spasio život našeg građanina. Jako je važno da su se otmičari javili postavili konkretne zahtjeve jer su veće šanse da se naš građanin oslobodi.
Na neki način dobra je vijest da uopće znamo da je živ i da postoji mogućnost pregovore, a loša je da se nalazi u rukama posebno okrutne grupacije. Činjenica je da je ISIL na početku postavljao nerealne zahtjeve i da su bili posebno okrutni, no bilo je slučajeva da su dobijali otkupnine te da su pregovori uspijevali. S obzirom na njihove stavove prema ISIL-u vjerujem da će siguronosno-obavještajni sustav Egipta posvetiti tomu veliku pozornost da ne dođe do nasilja I da se naš građanin spasi.
- Ja ipak vjerujem da će doći do pregovora i do razmjene zarobljenika premda je jasno da je situacija teška - poručio je zaključno Vlatko Cvrtila rezimirajući svoje prve dojmove o užasavajućem video zapisu.
Inače, Provincija Sinaj egipatski je ogranak IS-a, a početkom srpnja napali su nekoliko vojnih kontrolnih točaka na sjeveru Sinaja. U toj akciji ubijeno je više od stotinu ljudi, vojnika, policajaca i civila."

KOMENTAR:

Rat koji je zapocela treroristicka organizacija ISIS pokazuje se u najbrutalnijem izdanju. U toj organizaciji ne postoji kodeks ratovanja, oni ne prihvacaju Zenevsku konvenciju i ne samo da ratuju protiv krscana, vec i protiv muslimana koji ne odgovaraju njihovoj predodzbi. ISIL je nasljednik Al Kaide. Jedna teroristicka organizacija se pretocila u drugu. Borba protiv ISIL-a je vrlo teska posto ju podrzavaju mnoge bogate arapske zemlje, Saudijska Arabija prije svega. Isil, kao i Al Kaida je zapravo tvorevina americko-europskog imperijalizma i stoga je jos teza borba protiv te organizacije. Po meni jedino Iran zajedno sa vojnim formacijama Kurda moze poraziti tu teroristicku vojsku. S toga su i zavrseni zadnji pregovori SAD-a sa Iranom na korist Irana, kako bi ga se pridobilo za zemaljske vojne trupe. Nadam se da ce pregovori sa celnicima ISIS-a ici u pravcu oslobadjanja gospodina Salopeka. Ugodan dan i lijep pozdrav.
Drazen Katic

www.drazenkatic.blogspot.de

Nema komentara:

Objavi komentar